Electric sau bambus. Ce tip de periuță de dinți dăunează cel mai mult mediului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea din Londra și Trinity College Dublin au comparat diferite tipuri de periuțe de dinți. Aceștia au stabilit care dintre ele dăunează cel mai mult mediul și care ar putea fi cea mai potrivită alegere pentru consumatori.

O fată blonda tine doua periute de dinti in mana
Ce tip de periuță dăunează mediul cel mai mult Foto arhiva

Experții au comparat periuțele de dinți din plastic, bambus și electric, iar rezultatele au arătat că periuțele din plastic cu capete interschimbabile sunt, de fapt, mai sustenabile decât cele din bambus. De asemenea, periuțele electrice au avut un impact mult mai mare asupra mediului, fiind de 11 ori mai dăunătoare decât variantele din bambus.

Asociația Americană de Stomatologie (ADA) recomandă oamenilor să-și schimbe periuțele de dinți la fiecare trei sau patru luni sau mai des, dacă perii sunt uzați.

Impactul periuțelor asupra mediului

În fiecare an, miliarde de periuțe de dinți sunt folosite și aruncate la gunoi, cercetătorii au vrut să vadă cum afectează acest consum mediul. Un grup de specialiști de la University College London (UCL) Eastman Dental Institute și Colegiul Trinity Dublin au publicat recent un raport comun despre sustenabilitatea diferitelor tipuri de periuțe de dinți. Aceștia au comparat periuțele de dinți manuale din plastic, periuțele manuale din plastic cu capete interschimbabile, periuțele din bambus și cele electrice – folosind o evaluare a ciclului de viață (LCA) pentru a analiza toate aspectele „vieții” unei periuțe de dinți, de la creație până la eliminare.

Potrivit analizei, plasticul derivat din combustibili fosili (polipropilenă), folosit pentru a produce periuțele de dinți din plastic, a avut cel mai mare impact asupra mediului în evaluarea LCA a periuțelor. În raportul său „Global Plastics Outlook”, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) estimează că aproximativ 380 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt produse anual la nivel global, dintre care 43 de milioane de tone provin din produse de consum. Aproximativ 14 milioane de tone din această cantitate (adică 3,7% din totalul deșeurilor din plastic) sunt din polipropilenă.

Periuța de dinți electrică are un impact puternic asupra mediului, fiind de 11 ori mai mare decât cel al periuței din bambus, conform LCA. Acest tip a avut cel mai slab rezultat la toate categoriile, cu excepția reținerii de apă, iar cel mai mare contributor la impactul general asupra mediului a fost transportul (din cauza greutății mai mari).

Cercetătorii nu au luat în calcul igiena orală, raportul și NHS susținând că nu există dovezi că vreun tip de periuță de dinți este mai eficient din punct de vedere clinic în prevenirea cariilor și a deteriorării dinților, deși periuțele electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii – parțial datorită tehnicii, dispozitivului de cronometrare încorporat și capetelor mai agile.

Brett Duane, profesor asociat la Trinity College și cercetător principal al raportului, precizează că chiar și plasticul reciclat este problematic, indicând un studiu din 2023 care a descoperit că 13% din acesta ajunge sub formă de microplastice în apele uzate după procesul de reciclare.

„Avem nevoie de un produs [făcut din materiale] care pot fi crescute natural și apoi reciclate în mod repetat pentru a permite terenurilor să fie folosite pentru alte scopuri, așa că reciclarea produselor non-fosile este direcția corectă”, a adăugat el. 

Este periuța de bambus mai sustenabilă?

Pe primul loc în studiul UCL și Trinity College, au fost periuțele manuale din plastic cu capete interschimbabile, urmate foarte aproape de periuțele din bambus.

„Periuțele de bambus pot împiedica utilizarea mai bună a terenului, cum ar fi creșterea biodiversității sau plantarea de arbori pentru a compensa emisiile de carbon”, spune Paul Ashley, coautor al studiului și profesor de stomatologie pediatrică la UCL. „Prin urmare, nu este neapărat cea mai bună opțiune pentru mediu, așa cum se crede adesea. Totuși, este important de menționat că impactul său asupra climatului este mult mai mic decât cel al periuțelor convenționale și electrice.”

Patrick Verkland, directorul executiv al The Humble Co., o companie suedeză care produce periuțe de dinți din bambus și materiale pe bază de plante, a spus că bambusul lor este cultivat într-un mod care respectă ecosistemul înconjurător și nu invadează terenuri esențiale pentru biodiversitate sau producția de alimente, scrie BBC.

„Biodegradabilitatea bambusului îl diferențiază ca material pentru periuțele de dinți, deoarece se descompune natural atunci când este eliminat corect”, spune Verkland. „În schimb, majoritatea periuțelor de dinți din plastic persistă în mediu timp de secole dacă nu sunt complet reciclate – un proces care rămâne o mare provocare la scară largă”, a mai menționat el.

Gyve Safavi, fondatorul și directorul executiv al companiei de periuțe electrice Suri, cu sediul în Marea Britanie, a încercat să creeze o periuță de dinți electrică sustenabilă, dar nu a dus până la capăt planul. Acesta cerceta posibilitatea de a recicla capetele de periuță din plastic interschimbabile și când a vorbit cu diverse fluxuri de reciclare din Marea Britanie, aceștia i-au spus că „capetele pot fi reciclate, dar sunt prea mici pentru a fi procesate, așa că nu o fac”.

Compania Suri fabrică o periuță care are capetele din amidon de porumb, iar perii sunt din ulei de ricin. Consumatorii pot trimite capetele folosite înapoi la Suri într-un plic preplătit pentru a fi reciclate.

„Am proiectat periuța noastră [cu o baterie] care durează de două sau trei ori mai mult decât majoritatea periuțelor electrice convenționale la o singură încărcare. Aceasta înseamnă că trebuie să fie încărcată mai rar, ceea ce extinde semnificativ durata de viață a bateriei și, prin urmare, durata de viață a periuței”, spune Safavi. „Le dezmembrăm și salvăm toate materialele pe care le putem. Bateriile nu pot fi reutilizate, dar le putem recicla pentru cele mai bune componente brute posibile”, a continuat el. 

Un raport publicat în revista de consumatori din Marea Britanie Which?, arată că Suri „pare să fie cu mult înaintea altor branduri de pe piață în ceea ce privește creditele ecologice”, scrie BBC.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite