Ce efecte nedorite poate avea periajul prea dur al dinților. Explicațiile medicilor stomatologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spălatul pe dinți de două ori în fiecare zi, precum și folosirea aței dentare în mod regulat și a apei de gură reprezintă obiceiuri esențiele pentru menținerea sănătății orale. Dar când vine vorba de aplicarea presiunii, acest lucru nu va fi de ajutor.

Periajul prea dur poate afecta smalțul dinților FOTO Shutterstock
Periajul prea dur poate afecta smalțul dinților FOTO Shutterstock

Aproximativ 20% dintre americanii care au apelat la periajul excesiv au ajuns să își deterioreze dinții sau gingiile, notează Yahoo!Life.

Dr. Nicole Mackie, fondatoarea unui centrului de specialitate pentru implanturi dentare din Las Vegas spune că ideea potrivit căreia periajul mai dur înseamnă o mai bună curățare este o iluzie.

„Periajul nu este ca spălarea vaselor de mână, unde cu cât freci mai tare, cu atât devin mai curate. Dinții necesită dragoste și grijă. Periajul nu este despre forță; este vorba de tehnică și consecvență”, a spus ea, pentru sursa citată.

Mackie spune că periajul excesiv poate uza smalțul, stratul protector al dinților, ceea ce îi poate face mai sensibili. De asemenea, duce la retragerea liniei gingiilor sau alte probleme parodontale.

Dr. Whitney White, medic stomatolog și proprietar al Aspen Dental din Las Vegas, este de acord, spunând că recesiunea vizibilă a gingiilor și sensibilitatea crescută la alimentele calde și reci sunt indicatori de luat în calcul.

„Odată ce smalțul este uzat, nu se regenerează, iar acest lucru vă poate crește riscul de carii”, spune ea, pentru Yahoo Life.

În plus, recesiunea gingiilor poate duce la o zonă sensibilă a rădăcinilor, care poate duce la carii sau, mai rău, la pierderea dinților.

Cum știi dacă aplici presiunea potrivită

Un sfat este să te prefaci că periezi o roșie coaptă.

„În mod ideal, ați dori să aplicați suficientă presiune pentru a curăța suprafața fără a o strivi”, explică Mackie.

Cu o periuță de dinți electrică, acest lucru înseamnă aproape lipsă totală de presiune. Există chiar și periuțe de dinți electrice vă vor alerta, în cazul în care periați prea tare.

Pentru a controla presiunea în cazul periuței de dinți manuale un sfat ar fi folosirea mâinii nedominante. Un altul este ținerea periuței de dinți doar cu vârfurile degetelor. De asemenea, periuța va prezenta semne vizibile ale unui periaj prea puternic, perii acesteia fiind foarte uzați după câteva săptămâni de utilizare.

Asociația Stomatologică Americană ne recomandă să optatăm pentru perii moi.

„Perii duri pot provoca abraziuni ale dinților și gingiilor”, a conchis Dr.White.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite