Video Stomatolog: care sunt criteriile după care alegem pasta și periuța de dinți

0
Publicat:

Medicul stomatolog Mariana Cărămidă explică pentru „Weekend Adevărul“ care sunt criteriile pe care trebuie să ale avem în vedere când alegem pasta și periuța de dinți

Criteriile după care alegem pasta și periuța de dinți  Sursa foto Pixabay
Criteriile după care alegem pasta și periuța de dinți Sursa foto Pixabay

Cât de important este avizul medicului în alegerea noastră

„Weekend Adevărul“: Cum se face periajul corect al dinților? Periuța se umezește sau nu se umezește înainte de a se pune pasta de dinți? Care sunt mișcările de curățare?

Dr. Mariana Cărămidă: Trebuie să luăm în considerare faptul că putem să facem periajul cu două tipuri de periuțe: manuale și electrice. Modul în care le folosim este diferit. Atunci când ne curățăm dinții cu o periuță uzuală normală, se recomandă să umezim puțin periuța de dinți, nu în cantitate mare, astfel încât să nu se piardă multă pastă, să nu facă spumă prin care să se dilueze.

La persoanele adulte și la copiii peste 6 de ani, pasta de dinți trebuie să acopere toată suprafața periuței dentare și mișcarea periuței întotdeauna trebuie realizată dinspre gingie către marginea dinților. De multe ori ne grăbim, iar mișcarea periuței se face într-un mod haotic, fie cerculețe, fie pe orizontală. Din păcate, acest gest poate să fie traumatizant pentru dinți și gingii.

De asemenea, este nefavorabil, pentru că într-o astfel de mișcare mai degrabă resturile alimentare vor fi împinse între dinți în loc să fie îndepărtate complet de pe suprafața lor. Se recomandă ca periuța manuală să fie mișcată dinspre gingie spre dinte, respectiv de sus în jos la dinții de sus, de jos în sus la dinții de jos și, bineînțeles, trebuie să acoperim toate suprafețele dentare, nu doar cea din față și din exterior pe care o vedem, ci și pe toată partea din interior spre limbă, spre cerul gurii până în zona molarilor de minte, acestea fiind de multe ori neglijate.

Dacă vorbim de o periuță electrică, trebuie să respectăm recomandările producătorilor pentru că putem avea periuță electrică de conformații diferite care au principii de mișcare diferite și atunci trebuie să ne uităm la indicațiile fiecăreia.

Sunt multe persoane care dimineața se spală pe dinți, apoi mai fac încă un periaj după ce au luat micul dejun, înainte să plece la job. Este benefic?

Periajul ar trebui realizat de două ori pe zi și nu de mai multe ori, ca să nu devenim agresivi. Dacă facem un periaj corect timp de două ori pe zi, ar trebui să fie suficient. Nu există un consens în clipa de față în ceea ce privește momentul periajului în cursul dimineții, înainte sau după micul dejun.

În principiu, dacă seara se realizează un periaj corect, în cursul nopții nu avem niște acumulări care să ne pună în pericol și atunci mai degrabă, din punct de vedere al sănătății, e indicat să facem periajul dentar după micul dejun. Este mai important ca după un mic dejun cu alimente bazate pe carbohidrați, alimente lipicioase, cafea cu zahăr, să curățăm dinții pentru că altfel aceste alimente stagnează pe toată durata zilei până seara și contribuie la dezvoltarea problemelor fără ca noi să ne dăm neapărat seama.

Pasta de dinți, la recomandarea medicului

Care sunt cele mai importante criterii pe care trebuie să le aibă un pacient când cumpără pasta de dinți?

Ar trebui aleasă conform recomandărilor medicului stomatolog care cunoaște istoricul și vulnerabilitatea către probleme de sănătate orală ale pacientului. La persoanele care nu au o vulnerabilitate către o anumită afecțiune orală, se poate folosi o pastă de dinți cu multi-beneficii. Într-o pastă de dinți, esențial este să se regăsească fluorul, care este mineralul de bază din structura dentară.

Acest tip de pastă ne asigură un grad de mineralizare suficient de mare a smalțului și ne protejează împotriva cariei. Deci acest ingredient ar trebui să se regăsească în toate pastele – este și o recomandare care vine de la Organizația Mondială a Sănătății. Pe lângă acest ingredient de bază, ar putea să regăsească într-o pasă de dinți substanțe cu rolul de a reduce inflamația, cum ar fi clorhexidina, care ajută mai ales în condiții de gingivită sau de parodontită în curs de tratament.

În acest din urmă caz, trebuie să specific că această pastă de dinți nu este echivalentul tratării acasă, contrar multor concepții. Ea poate menține rezultatul tratamentului parodontal, dar niciodată nu ne putem trata singuri. Poate să diminueze simptomele, dar ne păcălesc: la suprafață, gingia poate să nu mai sângereze, dar de fapt să persiste o problemă. Există și paste de dinți cu o concentrație mai mare de fluor.

De exemplu, pentru pacienții care au probleme cu glanda de salivare, care nu secretă suficientă salivă și au risc mai mare de carii, pentru pacienții care trec prin chimioterapie, radioterapie, la care saliva, de asemenea, e într-o cantitate redusă, este recomandată suplimentarea printr-o pastă cu concentrație mai mare de fluor. Deci întotdeauna această pastă de dinți trebuie aleasă personalizat, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Dar pastele de dinți pentru albire?

Pastele de dinți pentru albire trebuie folosite cu precauție, mai ales nu o folosire îndelungată. O astfel de pastă de dinți acționează chimic prin substanțele pe care le au și decolorează dintele, dar bineînțeles într-un ritm mult mai lent decât ce se întâmplă în cabinet la o albire profesională sau albesc dinții prin granulele pe care le conțin. Din acest motiv, ele nu se recomandă pe perioade îndelungate pentru că pot să apară sensibilitate, retracția gingiei din cauza unor granule poate prea mari.

Periuța dură, dăunătoare pe timp îndelungat

Cum alegem periuța de dinți?

Periuța de dinți trebuie aleasă și în funcție de situația clinică, dar sub nicio formă nu este recomandat să folosim o periuță de dinți dură. Multe persoane au senzația că dacă folosesc o astfel de periuță fac un periaj mai bun. Din păcate, o periuță dură pe termen îndelungat poate să zgârie smalțul, poate să ducă la retracție gingivală și atunci nu se recomandă sub nicio formă.

Dacă noi realizăm un periaj corect de două ori pe zi, o periuță moale sau sub medie este suficientă. Există, într-adevăr, și periuțe foarte moi pentru persoanele care trec prin intervenții chirurgicale și au nevoie să protejeze anumite zone sau pentru persoanele cu sensibilitate, care nu suportă o atingere de periuță cu o duritate mai mare.

La ce interval de timp se schimbă periuța de dinți?

Maximum trei luni. Nu ar trebui să folosim o periuță de dinți mai mult de trei luni pentru că, în timp, perii se degradează, îşi schimbă poziția, se tocesc și atunci nu va mai face o curățare adecvată. Sunt persoane care au nevoie să schimbe această periuță de dinți mai des, pentru că folosesc una moale. În cazul periuțelor care deja după o lună se strâmbă este semn că facem un periaj prea agresiv. Este bine să evităm extremele, nici să nu neglijăm periajul, dar nici să nu facem cu exces de zel, pentru că toate aceste lucruri sunt în defavoarea noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite