Efectele adverse ale unui condiment banal. De ce e interzis consumul excesiv de hrean, ce pericole apar

0
Publicat:

Este de două ori mai bogat în vitamina C decât lămâile, conţine vitamin B, potasiu, calciu, fier şi fosfor. De la hrean folosim rădăcina care se poate consumă crudă, rasă, în salate sau diverse preparat.

Hreanul, un condiment aromat, dar periculos FOTO Adevărul
Hreanul, un condiment aromat, dar periculos FOTO Adevărul

Deși e foarte sănătos, condimentul atât de îndrăgit, trebuie consumat cu moderaţia deoarece are şi efecte adverse.

Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea brusca a tensiunii arteriale sau hemoragii interne. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de hrean, în timpul fluxului menstrual. Substanţele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteză, precum şi cu corticoizii sintetici. Totodată, hreanul este contraindicat femeilor care alăptează şi persoanelor care au suferit un infarct ”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

O cantitate prea mare din această rădăcină picantă poate irita gura, nasul sau stomacul.Poate fi mai ales deranjant pentru persoanele cu ulcer stomacal, probleme digestive sau boli inflamatorii intestinale.

Inamic al conjunctivitei

De asemenea, se spune că sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane. În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa. Atât rădăcina cât şi frunzele de hrean au proprietăţi benefice organismului.

Pentru că este iute, ajută la descongestionarea căilor respiratorii superioare şi este un remediu eficient împotriva reumatismului. Hreanul este un inamic al conjunctivitei, dar şi a altor afecţiuni oculare, spun specialiştii. Tratamentul este unul cât se poate de simplu: se rade hreanul, după care se inspira profund timp de 5 - 10 minute. Lăcrimarea ochilor este inevitabilă, însă cât se poate de benefică.

În ce afecțiuni este recomandat

Are efecte puternice. Hreanul se recomandă în tratamentul bronşitei cronice şi în afecţiunile căilor respiratorii, cum ar fi cele pulmonare, deoarece are efecte antibiotice puternice, expectorante şi bronhodilatatoare.  

Sucul cu miere alungă tusea. Durerile de cap, cele dentare, dar şi răcelile se pot vindeca mai uşor cu ajutorul hreanului. Sucul de hrean cu miere este util în calmarea tusei, în timp ce durerile de cap trec şi dacă aplici pe frunte o cataplasmă din hrean ras.  

Bun la reumatism. Durerile reumatismale pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de hrean. Poţi apela la oţetul din hrean, pe care îl poţi prepara lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori. Frecţionezi locurile dureroase, la nevoie. Cura cu hrean poate fi începută doar după consultarea unui medic specialist.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite