Dietele de slăbit cu oțet de cidru de mere. Beneficiile sperate și efectele secundare la care să te aștepți

0
Publicat:

Dietele de detoxifiere cu oțet de mere care promit pierderea în greutate datorită mișcărilor intestinale regulate pe care le creează sunt promovare inclusiv de vedete. Dar cât de sănătoasă este utilizarea acestui produs?

Nu toate dietele dau rezultate și nu toate sunt sănătoase. FOTO Shutterstock
Nu toate dietele dau rezultate și nu toate sunt sănătoase. FOTO Shutterstock

Dieta cu oțet de cidru de mere (Apple cider vinegar - ACV) presupune diluarea câtorva linguri de oțet de mere cu apă și poate amestecarea cu puțină miere, potrivit yahoo.com.

Unele persoane adaugă lămâie, altele  presară boia de ardei iute, consumând acest preparat periodic pe parcursul zilei. Se presupune că printre beneficiile unei astfel de diete s-ar număra un pH corporal echilibrat, o poftă de mâncare mai redusă, o digestie mai bună, un sistem imunitar mai puternic, colesterol mai scăzut, un nivel mai stabil al zahărului din sânge și mai puține toxine.

Există însăî relativ puține date care să susțină beneficiile invocate de adepții acestei diete. 

Women's Health a decis să consulte mai mulți specialiști cu privire la efectele secundare la care se pot aștepta oamenii în mod realist dacă urmează dieta cu oțet de cidru de mere.

Nu există nimic deosebit la ACV care să-l facă mai mult sau mai puțin benefic decât consumul oricărui tip de oțet. Și nu există niciun motiv pentru a crede că adăugarea unei sticle de ACV la dieta zilnică va face mai mult bine decât adăugarea unei linguri în plus”, a explicat Leslie Bonci, dietetician autorizat și proprietar al Active Eating Advice.

Potrivit specialistei, oțetul nu echivalează, în sine, cu pierderea în greutate și nu există nimic magic în legătură cu oțetul, fie el de cidru de mere sau de altă natură, care să îi permită să ardă colesterolul sau să elimine grăsimea din talie.

Leslie Bonci spune că, în anumite circumstanțe, dieta cu ACV poate avea, de fapt, efectul opus celui scontat.

Este posibil să vă simțiți extrem de slăbit

Specialista nu recomandă să subzistați doar cu băuturi pe bază de ACV.

Se creează într-adevăr acel sentiment de dezechilibru, de foarte multe ori", spune specialista.

Pofta de mâncare ar putea să vă crească de fapt. Persoanele care consumă mult băuturi cu ACV ar putea de fapt să sfârșească prin a-și accelera apetitul, pentru că oțetul nu are o bază calorică, este de părere Leslie Bonci.

S-ar putea să slăbiți doar temporar, prin distrugerea masei musculare.

„Ca orice dietă de urgență, acea pierdere rapidă în greutate ar putea sfârși prin a încetini metabolismul și a face mai greu să dai jos kilogramele în viitor”, arată specialista.

Dieteticiana explică și că cei care urmează o astfel de dietă nu vor avea parte de un super sistem imunitar și atrage atenția că prea mult oțet duce la unele efecte secundare nedorite.

„A bea o doză întreagă pe stomacul gol este cu siguranță prea mult pentru cei cu un sistem digestiv sensibil", explică și Eliza Savage, dietetician.

Dacă ați fost diagnosticat cu boala Crohn, gastrită sau sindromul intestinului iritabil,  ar trebui să săriți peste această băutură cu totul, din cauza nivelurilor ridicate de aciditate, care pot provoca probleme gastrointestinale, în funcție de cantitatea pe care o beți.

„Oțetul de cidru de mere este relativ sigur de consumat, dar poate provoca efecte secundare la unele persoane, așa că fiți atenți la orice deranjament stomacal sau alte reacții adverse și întrerupeți utilizarea dacă este necesar", spune Erin Palinski-Wade, dietetician. 

Specialista avertizează că ACV nu ar trebui să fie niciodată folosit ca înlocuitor al alimentelor sau în locul medicamentelor prescrise.

Consultați un medic!

Dacă nu sunteți sigur că organismul poate face față, consultați mai întâi medicul dumneavoastră, adaugă dieteticiana, care subliniază că, în orice caz, ACV ar trebui întotdeauna să fie diluat în apă.

În plus, trebuie reținut că persoanele care consumă prea mult ACV ar putea avea diaree, spune nutriționista, potrivit Women's Health.

Oțetul de cidru de mere în sine nu este un glonț magic pentru pierderea în greutate, dar vă poate oferi un avantaj în eliminarea kilogramelor, spune dieteticiana Erin Palinski-Wade, însă dacă obiectivul este a pierderea în greutate, este important să vă concentrați și pe alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite