Secretul orezului pufos. Trucul prin care nu se lipește niciodată, ce trebuie să pui în cratiță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un orez perfect se prepară respectând câțiva pași simpli. De multe ori, gospodinele se confruntă cu dificultăți la fierbere. Ori se adaugă prea multă apă, ori prea puțină. Cert e că boabele nu rămân întregi și pufoase, ci se lipesc.

Pilaful, un preparat delicios FOTO Shutterstock
Pilaful, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Orezul este un aliment de bază pentru aproape jumătate din populaţia globului și furnizează energie organismului, stimulează activitatea cerebrală şi creşte speranţa de viaţă.

Din punct de vedere nutriţional, cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizează 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor şi 0,14 mg de vitamina B1.

În schimb, aceeaşi cantitate de orez alb ne oferă 54 mg de potasiu, 11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare. Orezul este indicat în dieta celor care au stomacul iritat, pentru că acesta se digeră şi se asimilează repede.

Cercetările efectuate de un grup de specialişti irlandezi au demonstrat că un consum moderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea ficatului care absoarbe toxinele. Preparat cu legume, verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptura de pasăre, orezul este un aliment benefic pentru persoanele anemice, lipsite de energie.

Clătiți bine boabele!

Conform foodstopry, înainte de a-l găti trebuie să lăsați orezul să se înmoaie în apă timp de aproximativ o oră.

Din cauza amidonului, apa va avea un aspect tulbure, dar acest lucru este normal. De fapt, ar trebui să turnați apa în chiuvetă și să clătiți bine boabele de orez până când acestea devin complet limpezi.

De asemenea, o altă greșeală care se face des în timpul gătirii este de a-l fierbe într-o cratiță plină cu apă. Nu veți obține un preparat pufos, ci unul apos. Țineți cont că trebuie să folosiți două părți de apă la o parte de orez. Astfel, orezul nu este nici tare, nici moale după ce este gătit. Mai mult, boabele nu se lipesc între ele.

De altfel, această metodă se aplică atât la orezul alb, cât și la cel brun. În plus, orezul brun este mult mai sănătos și mai puțin caloric. 

Pentru a fi siguri că orezul nu se lipește, puteți adăuga câteva linguri de măsline în cratița cu apă. Este secretul care împiedică orezul să se lipească de fundul vasului. În momentul în care începe procesul de fierbere, adăugați imediat orezul spălat.

Benefic la orice vârstă

Orezul are proprietăţi benefice pentru problemele specifice fiecărei vârste, susţin specialiştii. Spre exemplu, consumul regulat de orez îi ajută pe adolescenţi să asimileze mai uşor vitamina B6, care are un rol important în metabolismul aminoacizilor.

În cazul persoanelor care se confruntă cu criza de la 40 de ani, orezul este eficient în tratarea disfuncţiilor sexuale, favorizând fluxul sanguin către zona genitală. Iar după vârsta de 60 de ani, orezul protejează inima şi creierul, crescând speranţa de viaţă. Acum sunt indicate în special „ceaiurile" de orez cu mere şi cu lămâie.

Orezul conţine vitamina B9 (acid folic), esenţială în producerea globulelor roşii.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite