Beneficiile orezului „interzis”. A fost folosit pentru a trata diabetul și anemia

0
Publicat:

Orezul negru, supranumit și „orez interzis”, este consumat de secole în China, Coreea și Japonia. În trecut, în China, acesta era rezervat exclusiv împăraților și oamenilor bogați, de aici și denumirea de „orez interzis". În medicina tradițională chineză, orezul negru a fost utilizat pentru a trata diabetul și anemia, relatează Health.

Orez negru
Orezul negru este bogat în fitonutrienți. Foto: Arhivă

Orezul negru este o sursă bună de fibre și antioxidanți. Culoarea purpurie intensă a acestuia se datorează, de fapt, conținutului său de antociani - un antioxidant puternic care poate contribui la prevenirea diferitelor boli. 

Bogat în antioxidanți 

Studiile arată că orezul negru este o sursă bună de diferiți fitonutrienți și antioxidanți, inclusiv antociani, glicozide, flavonoli și carotenoizi. Antioxidanții sunt importanți pentru că ajută în lupta împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ poate contribui la apariția unor boli precum cancerul.  

Conform unui studiu, în comparație cu orezul roșu și brun, orezul negru este cel mai bogat în fitonutrienți și cel mai eficient în lupta împotriva celulelor canceroase la sân. 

Un alt studiu a arătat că un consum mai mare de flavonoli alimentari, care se găsesc în orezul negru, este asociat cu un risc redus de cancer de colon. Totuși, sunt necesare cercetări suplimentare. 

Îmbunătățește sănătatea inimii 

Consumul de orez negru poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii datorită efectului său asupra colesterolului, fiind o cereală integrală, și proprietăților sale antioxidante. Cerealele integrale, cum ar fi orezul negru, sunt mai bogate în fibre decât cerealele rafinate, iar fibrele ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol. 

Având în vedere că un nivel ridicat de colesterol crește riscul de boli de inimă, cerealele integrale sunt importante într-o dietă sănătoasă pentru inimă. 

În urma unor studii ample s-a constatat că un consum mai mare de cereale integrale este asociat cu un risc redus de apariție a unor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare.  

Antioxidanții din orezul negru pot contribui, de asemenea, la sănătatea inimii. Un studiu a arătat că consumul regulat de antociani - antioxidanții care dau culoarea orezului negru - a fost asociat cu un risc redus de atac de cord la pacienții cu vârsta peste 65 de ani, cu tensiune arterială normală. 

Îmbunătățește sănătatea digestivă 

Fibrele din orezul negru nu sunt benefice doar pentru sănătatea inimii, ci și pentru sănătatea digestivă. Consumul de fibre susține, de asemenea, un microbiom intestinal sănătos. Atunci când fibrele ajung în tractul nostru digestiv, ele ajută la producerea de acizi grași cu lanț scurt care susțin sănătatea noastră generală. 

Riscurile consumului de orez negru 

Orezul negru este un aliment bogat în nutrienți, care poate fi consumat în siguranță de majoritatea oamenilor. Persoanele cu boli gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, pot să tolereze cu greu conținutul de fibre din orezul negru, mai ales dacă este consumat împreună cu alte alimente bogate în fibre. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite