De ce apare acneea, problemă majoră la pubertate. Trucuri pentru a scăpa de ea

0
Publicat:

Este blestemul existenței multor tineri și nu numai. Uneori pare a fi cel mai vizibil lucru într-o fotografie. Dar dincolo de aspect și disconfortul pe care îl dă la nivelul pielii, respectiv cicatrici, s-a demonstrat că acneea creează și efecte psihologice și sociale semnificative.

Acneea poate crea probleme emoționale
Acneea poate crea probleme emoționale

Acneea poate fi complicată - cu multe tipuri, grade de severitate și tratamente diferite. Dr. Maulik Dhandha, dermatolog certificat de consiliu de la Dignity Health Woodland Clinic din nordul Californiei și dr. Maya Thosani, dermatolog certificat de consiliu din Scottsdale, Arizona, membru independent al personalului medical HonorHealth, au explicat tot ce trebuie să știm despre acnee.

Care sunt diferitele tipuri de acnee

Dhandha descrie câteva dintre diferitele tipuri de leziuni acneice după cum urmează:

  • Puncte albe (pori înfundați)
  • Puncte negre (pori înfundați cu resturi/ murdărie)
  • Papule (pori înfundați cu exces de ulei, piele moartă sau bacterii care se inflamează)
  • Pustule (conțin lichid gălbui)
  • Noduli și chisturi (leziuni mai mari)

Dhanda spune că aceste leziuni pot fi clasificate în continuare în diferite tipuri. Iată câteva exemple:

  • Acnee la adolescenți
  • Acnee post-adolescentă/hormonală
  • Acnee conglobata/Acne fulminans (acnee severă)
  • Acnee excoriée (o tulburare în care pacienții au o dorință conștientă, repetitivă și incontrolabilă de a elimina, zgâria sau freca leziunile acneice)
  • Acnee neonatală sau infantilă

Care sunt cauzele acneei

Atât Dhandha, cât și Thosani au explicat că acneea începe cu un por înfundat. Acești pori se umplu cu sebum (ulei) și exces de cheratină și bacterii numite Cutibacterium acnes.

Există câteva cauze ale acneei și, uneori, mai mulți factori sunt cei care duc la apariția acneei. Thosani spune că unii dintre acești factori sunt:

  • Genetica
  • Hormonii
  • Inflamația
  • Mediul înconjurător
  • Unele alimente

Atât Dhandha, cât și Thosani au subliniat faptul că factorii externi pot exacerba acneea - în special anumite alimente. „Rolul dietei care afectează acneea a fost studiat pe larg. Știm că există o asociere între alimentele cu indice glicemic ridicat și lactatele (în special zerul) care provoacă o dezvoltare mai mare a acneei. Alte studii arată că o dietă bazată pe pește și uleiuri sănătoase (pentru mai mulți acizi grași omega-3 și omega-6) poate reduce acneea. Restabilirea homeostaziei (echilibrului) cu microbiomul nostru intestinal și al pielii folosind probiotice s-a dovedit, de asemenea, promițătoare, dar sunt necesare mai multe studii pentru a ghida definitiv terapia”, spune Thosani.  

Dhandha adaugă că fumatul poate, de asemenea, să exacerbeze acneea.

Ce poți face să scapi de acnee

Dhanda spune că acneea ușoară poate fi tratată cu remedii fără prescripție medicală, cum ar fi spălarea cu peroxid de benzoil, spălarea cu acid salicilic și un retinoid topic numit adapalene. „Ca pilon de bază al terapiei acneei, retinoizii vin în diferite concentrații, iar uscăciunea poate fi un efect secundar care poate face ca acneea să pară că se înrăutățește înainte de a se îmbunătăți. Folosirea unei creme hidratante mai groase non-comedogenice (ceea ce înseamnă că nu vă va înfundă porii) poate ajuta la atenuarea acestor efecte secundare și la promovarea tolerabilității”, spune Thosani.

Dar uneori este necesar mai mult tratament și atunci medicul este cel care prescrie un tratament, arată US Today.

Pentru acneea ușoară până la moderată, cu papule/pungulițe semnificative, tratamentele includ antibiotice topice precum clindamicina, eritromicina, minociclina etc. Există, de asemenea, un anti-androgen topic numit clascoteron”, explică Dhanda. „neori, un antibiotic oral va fi prescris pentru câteva luni, în timp ce se începe medicația topică, astfel încât să poată calma acneea imediat până când medicamentele topice își fac efectul (adesea după 2 luni)”, spune Thosani.

Pentru pacienții de sex feminin, pilulele contraceptive orale și spironolactona pot fi opțiuni bune pentru acneea moderată până la severă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite