Cum știi ce tip de metabolism ai și ce poți să mănânci fără să te îngrași. Test rapid

0
Publicat:

Ți se pare că eforturile tale de a ajunge la greutatea ideală nu dau rezultate, deși mănânci mai puțin decât alte persoane care nu se îngrașă sau au reușit deja să scape de kilogramele în plus? Motivul ar putea fi legat de metabolism.

Grasime depusă pe talie. FOTO Shutterstock
Grasime depusă pe talie. FOTO Shutterstock

Nu toată lumea are același tip de arderi, motiv pentru care dietele dau rezultate diferite la persoane diferite. Dacă vrei să afli ce ți se potrivește cel mai bine, important este să știi mai întâi ce tip de metabolism ai.

Cum știi ce tip de metabolism ai?

Poți face testul rapid propus de helpnet.ro, răspunzând la 13 întrebări de bază.

Tu ce metabolism ai?

1. Diminețile te scoli obosit/obosită?

2. Ți se face somn după masa de prânz ?

3. Ai căderi de energie în cursul zilei?

4. Când te întinzi în pat, adormi imediat?

5. Ai musculatura relaxată în timpul zilei?

6. Ai mâinile și picioarele reci indiferent de vreme?

7. Ai depuneri de grăsime pe coapse?

8. Seara ți se umfla picioarele?

9. Ai tensiune mică?

10. Stomacul iți creează probleme?

11. Ai probleme cu funcționarea normală a tiroidei?

12. Slăbești ușor?

13. Te îngrași ușor după o cură de slăbire?

Evaluare

După ce ai răspuns la toate întrebările, notează cu 5 puncte fiecare răspuns cu DA și cu 0 puncte fiecare răspuns cu NU.

Dacă ai cumulat mai puțin de 30 de puncte, ai metabolismul lent. Dacă ai între 20 și 30 de puncte, ai un metabolism normal, iar la mai puțin de 20 de puncte, ai un metabolism rapid.

Ce să mănânci dacă ai metabolism lent

În cazul acestui tip de metabolism este indicat să mănânci fructe la micul dejun.

„Redu consumul de mezeluri, sau mănâncă-le la prânz. Prânzul ideal e pe bază de carne albă, pește, în timp ce seara sunt preferate legumele sau carbohidrații (paste, orez). Legumele preferate sunt: morcovii, ciupercile, ardeii grași, roșiile sau castraveții. Alege brânzeturile proaspete. Poți să bei ceai și cafea și să mănânci înghețată de fructe și iaurturi”, recomandă sursa citată.

Alimentația pentru un metabolism normal

Dacă te încadrezi în acest tip de metabolism e perfect, pentru că, teoretic, poți să bei și să mănânci tot ce dorești. Dacă însă alegi o dietă dezechilibrata și un regim de viață sedentar, poți ajunge la un metabolism lent. Specialiștii recomandă o alimentație echilibrată și variată.

Dieta pentru un metabolism rapid

În cazul unui metabolism rapid, specialiștii helpnet.ro recomandă ca mâncarea de bază să fie carne roșie, cereale integrale, pește (ton, somon, păstrăvi) și brânzeturi uscate:

Bea numai ceai (preferabil de sunătoare, mentă, mușețel) și cafea fară cofeina. Ca gustare introdu fructe uscate. Cel puțin 15 zile pe lună, pe tot parcursul zilei, mănâncă numai fructe, legume (spanac, conopida, asparagus) și verdețuri”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite