Cu ce probleme de sănătate se confruntă oamenii care au slăbit brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dietele extreme și pierderea rapidă în greutate reprezintă cea mai mare amenințare.

Curele de slăbire rapide nu sunt tocmai sănătoase FOTO: Pixabay
Curele de slăbire rapide nu sunt tocmai sănătoase FOTO: Pixabay

De generații întregi, oamenilor li s-a spus că trebuie să arate într-un anumit fel și să cântărească ușor pentru a fi acceptați și pentru a fi considerați "sănătoși". Dar știm că a fi slab nu este un indicator al bunăstării, scrie huffpost.com.

"Este de fapt un subiect de discuție major aș spune în comunitatea obezității acum... care sunt consecințele neintenționate ale pierderii în greutate?", a declarat Dr. Kurt Kennel, bariatru și endocrinolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Una dintre aceste consecințe a fost detaliată de actrița Jameela Jamil, care a împărtășit recent pe Instagram că anii de dietă extremă și de pierdere în greutate i-au afectat densitatea osoasă.

"Atât de multe discuții despre pericolele de a mânca prea mult și greieri când vine vorba de impactul pe termen lung al mâncării prea puțin", a scris Jamil. Jamil, care are 38 de ani, a spus că și-a afectat densitatea osoasă în urma a 20 de ani de dietă extremă și că acum se confruntă cu consecințe precum durerile.

Deși nu se vorbește prea mult despre densitatea osoasă în viața de zi cu zi, aceasta este o măsură importantă a sănătății. Densitatea osoasă reprezintă cât de mult conținut mineral este prezent în osul dumneavoastră, a explicat Dr. Gillian Wooldridge, medic de medicină sportivă la Houston Methodist Hospital.

"Dacă aveți o densitate osoasă mai mare, înseamnă, în general, că aveți oase mai dense - și, în cea mai mare parte, mai sănătoase - care sunt mai rezistente la fracturi sau rupturi", a spus Wooldridge. "Dacă aveți o densitate osoasă mai subțire, înseamnă că nu aveți o structură la fel de bună acolo și ați putea avea un risc crescut de fractură".

Densitatea noastră osoasă atinge un maxim în jurul vârstei de 25 de ani, a spus Kennel, "și apoi sperăm să ne menținem această densitate în cea mai mare parte a vârstei de mijloc a vieții, până la vârsta de 50 de ani sau cam așa ceva. Pentru că după aceea începem să o pierdem ca parte a menopauzei, începem să o pierdem ca parte a îmbătrânirii".

Acesta este unul dintre motivele pentru care căzăturile persoanelor în vârstă sunt adesea o problemă uriașă, ducând la lucruri precum fracturi de șold sau alte oase rupte. Densitatea ta osoasă este măsurată prin intermediul unui test de densitate osoasă, în general începând cu vârsta de 65 de ani, deși poate fi recomandat mai devreme femeilor aflate la menopauză.

"Vrem să ne agățăm de acea densitate osoasă maximă, vrem să o menținem cât mai mult timp sau cel puțin să nu facem nimic care să agraveze pierderea ei dincolo de lucruri pe care nu le putem controla, cum ar fi menopauza și îmbătrânirea, de exemplu", a spus Kennel.

Un mod în care o pierdem este și prin pierderea semnificativă în greutate, așa cum a spus Jamil. Iată ce vor experții să știți:

Scăderea în greutate poate afecta densitatea osoasă, dar pierderea extremă în greutate și dietele drastice sunt cele mai dăunătoare.

"Pierderea în greutate poate scădea densitatea osoasă, atât pentru persoanele care devin subponderale, dar și pentru persoanele supraponderale care pierd o cantitate semnificativă de greutate", a declarat pentru HuffPost, prin e-mail, Dr. Deborah Sellmeyer, profesor clinic de medicină în endocrinologie, gerontologie și metabolism la Universitatea Stanford.

Cercetările arată că pierderea densității osoase este mai puțin răspândită și mai puțin dăunătoare în cazul persoanelor care pierd o cantitate moderată de greutate într-un mod sănătos - deși unii experți spun că acest lucru se întâmplă totuși. "Chiar dacă facem abordări mai sănătoase, există încă o parte din acea pierdere în greutate care nu este grăsime. O parte din acea pierdere în greutate va fi întotdeauna mușchi și, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză, os", a declarat Kennel.

Wooldridge a subliniat că dietele extreme și pierderea rapidă în greutate reprezintă cea mai mare amenințare pentru densitatea osoasă.

"Pierderea rapidă în greutate, restricția severă de calorii sau un fel de alt deficit energetic semnificativ... uneori compensează ceea ce mănâncă prin exerciții fizice excesive. Oricare dintre aceste stări vor avea potențial un impact negativ asupra densității osoase", a declarat Wooldridge.

Este demn de remarcat faptul că pierderea extremă în greutate din cauza unei alimentații dezordonate sau a unei proceduri medicale, cum ar fi bypass-ul gastric, poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra densității osoase, a adăugat Wooldridge.

Antrenamentul de rezistență și o alimentație adecvată vă pot ajuta să mențineți densitatea osoasă în timp ce pierdeți în greutate.

"Putem spune cu încredere că, atunci când încorporăm exercițiile fizice în procesul de slăbire, în special exercițiile de rezistență la sfârșitul procesului de slăbire... având în vedere că exercițiile fizice sunt prezente pe tot parcursul acestui proces, vom pierde mai puțini mușchi și mai puține oase decât în cazul în care ne limităm doar aportul caloric (sau) pierdem în greutate doar prin reducerea alimentației", a spus Kennel.

Antrenamentul de rezistență include flotări, fandări, genuflexiuni, ghemuituri, ridicarea greutăților - "orice implică faptul că mușchii tăi trebuie să lucreze împotriva rezistenței ... tragi ceva, te împingi în sus, te tragi în jos. Orice lucru care are acest tip de calitate", a spus el.

Ceea ce mâncați vă poate ajuta să vă mențineți densitatea osoasă, de asemenea.

"Nutriția este foarte importantă pentru sănătatea oaselor, așa că aportul alimentar este important, dar și asigurarea unui aport adecvat de calciu, vitamina D și proteine", a spus Sellmeyer.

"În general, considerăm că "pierderea sănătoasă în greutate" sau o pierdere de greutate sustenabilă este de aproximativ o jumătate de kilogram până la un kilogram pe săptămână", a spus Wooldridge. "Deci, pentru cineva care se angajează într-un program de pierdere în greutate, acesta este un obiectiv destul de bun; asta înseamnă că va fi o greutate pe care o pierdeți și pe care o puteți păstra".

Pierderea nesustenabilă în greutate - pierderea și creșterea în greutate la nesfârșit - tinde să pună presiune asupra organismului, a adăugat ea.

Acest lucru poate fi deosebit de relevant acum în lumea medicamentelor GLP-1, cum ar fi Wegovy și Ozempic, pe care mulți oameni le folosesc acum pentru a pierde în greutate. Deși există beneficii pentru mulți oameni, unele cercetări spun că aceste medicamente pot scădea densitatea osoasă și masa musculară, de asemenea. Ele reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru persoanele care prezintă risc de a dezvolta osteoporoză.

Ideea că trebuie să slăbești pentru a fi sănătos este greșită.

"Această problemă a pierderii mușchilor și a oaselor, nu o tolerezi la fel de bine când ai 80 (sau) 70 de ani, față de când ai 30 de ani, în parte pentru că o persoană de 30 de ani va putea face mai multe pentru a atenua acest lucru, făcând multe exerciții fizice, de exemplu, în timp ce o persoană de 80 de ani, poate nu va putea face acest lucru la fel de mult", a explicat Kennel.

Pierderea în greutate pentru o persoană în vârstă de 70 sau 80 de ani poate să nu aibă aceleași beneficii pentru sănătate ca și pentru o persoană aflată într-o etapă mai timpurie a vieții, a menționat el. Așadar, toate aceste mesaje din cultura dietei de a slăbi indiferent de vârstă nu sunt în totalitate corecte.

"Le spun oamenilor tot timpul, un număr pe un cântar este un număr pe un cântar. Nu este un scor pentru modul în care te descurci sau are legătură cu valoarea ta", a spus Wooldridge "Și, de asemenea, nu reflectă neapărat sănătatea. Este pur și simplu un număr pe o scală".

Este mai important să te gândești la modul în care îți trăiești viața. Faceți exerciții fizice în mod regulat? Aveți o dietă alcătuită din fructe, legume, proteine slabe, grăsimi sănătoase și cereale integrale?

"Îmi pasă mult mai mult de asta decât de un număr pe un cântar, iar un număr pe un cântar nu reflectă cu adevărat starea generală de sănătate a cuiva", a spus ea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite