Combinaţii alimentare bune pentru sănătate
0
Asocierea alimentelor este bună nu doar pentru papilele gustative. Combinaţiile potrivite îi pot asigura organismului un aport energetic mult mai ridicat decât dacă alimentele ar fi consumate separat şi pot ajuta în lupta cu diverse boli.
Cercetătorii au numit acest concept „sinergie alimentară“. „Ideea de bază este că produsele alimentare afectează sănătatea noastră în diferite moduri şi se poate obţine un impact mai mare dacă sunt consumate împreună“, a declarat David Jacobs pentru „Huffington Post“.
În ultimii zece ani, cercetările au determinat un progres enorm în felul în care înţelegem cum funcţionează „sinergia alimentară“.
Studii arată că efectele benefice ale următoarelor alimente asupra organismului sunt sporite dacă le consumăm împreună:
Roşii şi avocado
Un studiu de la Universitatea Purdue a explicat că substanţele nutritive carotenoide din produsele colorate precum roşiile, nu pot fi absorbite de organism decât dacă sunt consumate cu un pic de grăsime.
Roşiile sunt cunoscute pentru conţinutul de licopen, ce reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Pentru a profita de acest beneficiu, este indicat ca roşiile să fie consumate cu un sfert de avocado. Alte elemente nutritive din fructe şi legume, inclusiv vitaminele A, D, şi E, sunt mai bine absorbite dacă sunt însoţite de cantităţi reduse de grăsime.
Carne la grătar şi rozmarin
Prăjirea în exces a chiftelelor sau a fripturii poate da naştere unor substanţe cancerigene. Un studiu din 2008 a arătat că antioxidanţii naturali pe care-i conţine rozmarinul pot împiedica formarea acestor chimicale în timpul gătirii. Doar puţin rozmarin peste bucata de carne este suficient.
Fulgi de ovăz şi cereale integrale
Fulgii de ovăz sunt un aliment bun pentru inimă, dar cerealele integrale care conţin vitamina C, ajută la stabilizarea nivelului de colesterol pentru a păstra arterele inimii curate.
Spanac şi lămâie
Un strop de lămâie poate transforma complet gustul unei salate, oferindu-i, în acelaşi timp, proprietăţi nutritive. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că plantele cu un conţinut ridicat de fier, precum spanacul sau varza creaţă, devin mai uşor de asimilat de către organism dacă sunt însoţite de alimente ce conţin vitamina C. Totodată, sistemul nostru imunitar va deveni mai puternic.
Broccoli şi roşii
Puterea licopenului din roşii de a lupta cu cancerul de prostată creşte dacă adăugăm şi broccoli, ce are proprietăţi anti-cancerigene. Într-un studiu din 2007 cercetătorii au descoperit că tumorile la şoareci s-au redus după ce au consumat roşii cu broccoli.
Mere şi struguri
Antioxidantul flavonoid quercetin, ce se regăseşte în mere, dar şi în fructele de pădure, ajută la combaterea problemelor respiratorii şi a anumitor tipuri de cancer. Substanţa ajută, de asemenea, memoria. Dar când acesta este consumat odată cu catehina, ce se găseşte în strugurii negri, efectul poate inhiba formarea cheagurilor de sânge. Alte surse de catehină sunt vinul roşu, ciocolata şi ceaiul verde.
Usturoi şi peşte
Oricine vrea să-şi asigure o mai mare protecţie a inimii ar face bine să schimbe friptura cu peştele cu usturoi, care luptă împotriva unor tipuri de cancer şi este foarte bun pentru sistemul imunitar. O porţie de peşte asezonată cu usturoi i-ar face o mare favoare inimii tale, contribuind la reducerea colesterolului. Un studiu din 1997 a demonstrat că usturoiul previne creşterea „colesterolului rău“.