8 motive să mănânci zilnic mere
0Merele şi-au câştigat reputaţia „un măr pe zi ţine doctorul departe“, dar există şi motive mai puţin cunoscute pentru care merită să mănânci astfel de fructe, scrie huffingtonpost.com.
1. Reduc colesterolul
Un măr nici prea mic, nici prea mare conţine 4 grame de fibre alimentare, recunoscute în primul rând pentru rolul important pe care îl joacă în sănătatea aparatului digestiv.
O parte dintre acestea sunt sub formă de pectină, un tip de fibre solubile care au fost asociate cu un nivel scăzut de colesterol. Pectina blochează absorbţia în sânge a colesterolului din alimente, ajutând organismul să-l folosească, mai degrabă, decât să-l păstreze.
2. Te fac să te simţi sătul
Bogăţia de fibre din măr te ajută şi să te simţi sătul pentru mai mult timp, fără să te coste acumularea unui număr mare de calorii. Un fruct de dimensiune medie (aproximativ 200 de grame) aduce organismului 95 de calorii.
Sentimentul de saţietate prelungit apare datorită faptului că organismului nostru îi ia mai mult timp să digere fibrele complexe, cum sunt cele din compoziţia merelor, decât substanţele simple, precum zahărul şi cerealele rafinate.
De altfel, orice aliment cu cel puţin 3 grame de fibre este o sursă de încredere de substanţe care menţin sănătatea digestivă, reduce nivelul colesterolului şi te face să te simţi sătul mai mult timp. Ar trebui să urmărim să includem în dieta zilnică aproximativ 25-40 de grame de fibre.
3. Merele au grijă de silueta ta
O componentă a cojii de măr este acidul ursolic, o substanţă care a fost asociată, în cadrul mai multor studii, cu un risc redus de obezitate. Acidul ursolic ajută la arderea caloriilor acumulate excesiv în corp, precum şi la creşterea masei musculare, ceea ce favorizează o pierdere a masei de grăsime nocivă.
De asemenea, această substanţă creşte nivelul grăsimilor brune, care sunt benefice în organism, prin comparaţie cu cele albe.
4. Previn problemele respiratorii
Persoanele care mănâncă cinci sau chiar mai multe mere pe săptămână, cu tot cu coajă, prezintă o mai bună sănătate pulmonară decât cele care nu includ acest fruct în dietă. Revista „Health“ a explicat că acest lucru se datorează unui antioxidant numit quercitină, care se găseşte în coaja de măr, dar şi în ceapa roşie şi în roşii.
Beneficiile merelor nu se opresc aici. Un studiu din 2007 a arătat că femeile care mănâncă mai multe mere într-o zi au un risc redus de a aduce pe lume copii cu astm.
5. Sunt arme împotriva răcelilor
Consumul de mere este considerat una dintre cele mai bune căi de întărire a sistemului imunitar, mai ales acum, când vremea se va răci şi vor „înflori“ virozele. Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina C. Un măr mediu are peste 8 miligrame din această vitamină, ceea ce înseamnă aproximativ 14% din aportul zilnic recomandat.
6. Luptă împotriva cancerului
Cercetătorii francezi au descoperit în 2004 că o categorie de antioxidanţi din mere, numiţi procianidine, previn cancerul de colon. Un alt studiu din 2007, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din SUA, a arătat că un compus adiţional din compoziţia acestor fructe ajută în lupta împotriva cancerului de ficat, de colon şi de sân.
7. Scad riscul apariţiei diabetului
O altă cercetare, de anul acesta, a arătat că merele, perele şi afinele scad riscul de instalare a diabetului de tip 2. Explicaţia este că toate aceste fructe conţin o clasă de antioxidanţi (cei care dau culoarea intensă fructelor), numiţi antocianine. Aceşti antioxidanţi reglează nivelul zahărului din sânge.
8. Stimulează activitatea cerebrală
Consumul de mere face să crească în organism producţia de acetilcolină, un neurotransmiţător responsabil cu realizarea comunicării între neuroni. Astfel, merele devin reale aliate ale memoriei şi desigur, reduc riscul de a suferi de maladia Alzheimer. Stimularea producţiei de acetilcolină se realizează prin intermediul quercitinei, care se găseşte din belşug în mere.