Alimente al căror consum ne face rău, dar care ne şi protejează împotriva unor boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle au un conţinut ridicat de colesterol, dar sunt cea mai bună sursă de proteine Foto Shutterstock
Ouăle au un conţinut ridicat de colesterol, dar sunt cea mai bună sursă de proteine Foto Shutterstock

Dacă obişnuiai să excluzi ciocolata, ouăle sau nucile din alimentaţie în încercarea de a avea o dietă cât mai sănătoasă, ar trebui să ştii că ele au şi efecte benefice asupra corpului nostru, dacă sunt consumate cu moderaţie.

CIOCOLATA

ciocolata

Beneficii

- Ciocolata neagră are un numar mare de substanţe antioxidante, datorită conţinutului său de cacao

- Are efect protector asupra sistemului cardiovascular

- Induce buna dispoziţie

- Scade tensiunea arterială

- Este bogată în potasiu şi magneziu

Efecte negative

- Poate provoca formarea de pietre la rinichi

Ciocolata conţine mai multe substanţe farmacologice active care au proprietăţi similare cu cele care provoacă dependenţa

- Poate provoca migrene persoanelor mai sensibile

- Poate provoca arsuri la stomac

- Are un nivel ridicat de grăsimi, zahăr şi calorii

Sfat: Mănâncă ciocolată cu moderaţie, iar în cazul în care eşti mai sensibil, evit-o. De asemenea, bea lichide suficiente pentru a neutraliza anumite efecte negative.

CARNEA ROŞIE

carne rosie shutter

Beneficii:

- Este o sursă bogată de minerale, cum ar fi fierul şi zincul

- Este bogată în vitamine, în special vitamina B şi D

- Este o sursă excelentă de proteine

Efecte negative:

- Carnea roşie are un conţinut ridicat de grăsimi saturate, care sunt asociate cu bolile cardiovasculare

- Consumul de carne roşie bine făcută creşte riscul apariţiei adenomului colorectal (tumoare benignă) şi a altor complicaţii mai grave

- Poate creşte riscul apariţiei artritei

- Consumul ridicat de carne roşie creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2. Un studiu recent a demonstrat că poate agrava hiperinsulinemia (prea multă insulină în sânge) şi creşte rezistenţa la insulină

Sfat: Alege o carne roşie slabă. Încearcă să eviţi prăjirea acesteia pentru că pregătirea cărnii la temperaturi mari provoacă substanţe chimice nocive.

NUCILE

nuci

Beneficii:

- Sunt o excelentă sursă de vitamine şi minerale, precum calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B şi ESunt cea mai bună sursă de proteine

- Sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, fibre şi fitochimicale. Nucile sunt o sursă bogată de Omega 3

- Nucile conţin un nivel scăzut de grăsimi saturate şi un nivel ridicat de grăsimi nesaturate. Consumul de nuci scade nivelul colesterolului din sânge

- Nucile sunt bogate în compuşi care protejează împotriva formării pietrelor la vezică

- Cercetătorii au descoperit că persoanele care mănâncă nuci în mod regulat prezintă un risc mai mic de a avea boli de inimă

-Nucile par să aibă un efect neutru asupra nivelului glucozei şi a insulinei şi pot fi parte a unei diete sănătoase pentru persoanele care suferă de diabet.

- Nucile pot avea efecte benefice asupra vederii

Efecte negative:

- Deşi conţin un nivel scăzut de grăsimi saturate, multe nuci prelucrate sunt bogate în grăsimi, zahăr şi sodiu. De asemenea, acestea au adăugate substanţe chimice şi conservanţi

- Toate nucile au un nivel ridicat de calorii

- Unii oameni pot fi alergici la nuci şi ele sunt principala cauză a reacţiilor alergice alimentare fatale

- Nucile conţin cantităţi consistente de oxalaţi. Când aceştia devin prea concentraţi în fluidele corpului, se pot cristaliza şi pot cauza formarea de pietre la rinichi

Sfat: Nu introduce calorii excesive la dieta zilnică. Cu toate acestea, se pare că nucile nu duc la o creştere în greutate, deoarece acestea ajută la reducerea poftei de mâncare. Ele pot fi cu siguranţă parte a unei diete sănătoase, dacă sunt consumate adecvat. Studiile recomandă între 30 şi 60 de grame de nuci pe zi pentru a obţine doar beneficiile.

CAFEAUA

cafea

Beneficii:

- Este o sursă bogată de antioxidanţi

- Reduce riscul apariţiei bolii Parkinson

- Efect protector împotriva diabetului zaharat

- Cei care consumă cafea pot fi protejaţi împotriva cirozei hepatice

- Poate proteja împotriva formării pietrelor la vezică

- Scade riscul formării pietrelor la rinichi

- Poate reduce riscul apariţiei gutei la bărbaţi

- Poate avea efecte benefice asupra vigilenţei şi atenţiei

Efecte negative:

- Creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

- Tensiune arterială, în special la persoanele cu probleme

- Creşte riscul apariţiei osteoporozei

- Afectează somnul

- Arsuri la stomac

OUĂLE

oua

Beneficii:

- Conţin vitaminele A, D, E, B1 (care ajută la eliberarea energiei din carbohidraţi în mod corespunzător), B2 (care ajută la eliberarea energiei din proteine şi grăsimi), B6 (ajută la metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor ). Singura vitamină care nu este prezentă în ouă este vitamina C

- Conţin minerale cum ar fi fierul, zincul, calciul, iodul şi seleniul

- Sunt cea mai bună sursă de proteine

- Este bogat în luteină şi zeaxantină, care pot reduce semnificativ riscul de cataractă şi degenerare maculară provocată de înaintarea în vârstă

- Ouăle pot îmbunătăţi memoria şi abilităţile cognitive. Reprezintă una dintre cele mai bogate surse de colină, care joacă un rol neurologic important în dezvoltarea creierului şi a funcţiilor memoriei

Efecte negative:

Are un conţinut ridicat de colesterol. Acesta provine din gălbenuşul oului (un ou conţine 200 de miligrame de colesterol),

- Consumul ridicat de ouă (mai mult de şase pe săptămână) poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiace la persoanele cu diabet

Proteina din ou este cauza principală a alergiilor alimentare

Ouăle crude pot conţine Salmonela

Sfat: Nu prepara ouăle în prea mult ulei. Puteţi opta pentru omletă sau ouă fierte

VINUL ROŞU

vin rosu shutter

Beneficii:

- Are un conţinut ridicat de polifenoli. Aceştia provin din coaja şi din sâmburii strugurelui, dar se formează şi în timpul procesului de vinificare. Alte tipuri de alcool, cum ar fi vinul alb sau berea, conţin cantităţi mai mici de antioxidanţi, spre deosebire de vinul roşu

- Are efect protector asupra inimii. Consumul moderat de vin roşu poate preveni apariţia bolilor de inimă

- Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului regulat de vin roşu este creşterea nivelului de colesterol HDL (bun). Unu-două pahare de vin roşu pe zi cres nivelul de colesterol HDL cu 11-17%. Acest surplus poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău)

- Consumatorii de vin au un nivel mai scăzut de fibrinogen, proteină responsabilă de coagularea sângelui

- Vinul roşu poate preveni apariţia evoluţia aterosclerozei. Aceasta apare atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă capacitatea lor naturală de a se relaxa. Alcoolul produce oxid nitric, factorul cheie pentru reglarea tonusului vascular

- Consumul excesiv de alcool este considerat, în general, un factor de risc pentru hipertensiune. Cu toate acestea, există unele dovezi ale efectului pozitiv al vinului roşu. Două pahare de vin consumate în timpul mesei reduce tensiunea arterială de după masă la persoanele hipertensive

- Cercetătorii europeni sugerează că un consum moderat de vin este asociat cu un risc mai mic de deces. Vinul roşu are mai multe beneficii decât berea sau băuturile spirtoase. Consumul moderat de vin roşu (22-32 de grame de alcool pe zi), este asociat cu un risc cu 30% mai mic de deces din toate cauzele, comparativ cu abstinenţii

- Consumul de vin roşu poate reduce riscul unui accident vascular cerebral

- Vinul roşu reduce riscul formării pietrelor la rinichi

- Consumul moderat de vin te poate feri de Alzheimer

- Fumatul afectează în mod semnificativ vasodilataţia. Vinul roşu scade efectul nociv al fumatului

Efecte negative:

- Vinul roşu poate declanşa dureri de cap şi chiar migrene

- Alcoolul este un agent de deshidratare

- Chiar şi în cantităţi mici, alcoolul poate afecta atenţia şi abilităţile motorii. Multe accidente rutiere grave sunt legate de consumul de alcool

- Alcoolul poate avea efect nociv atunci când este asociat cu medicamente precum antidepresive, somnifere sau antibiotice

- Alcoolul consumat în cantităţi mari poate duce la intoxicaţie şi mahmureală. Intoxicaţia cu alcool duce la pierderea coordonării motorii, reduce precauţia şi contribuie la un tonus muscular slăbit

- Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca o serie de malformaţii congenitale fătului

- Pe termen lung, cantităţile mari de alcool pot duce la acumularea de toxine şi alte materiale nocive în ficat, favorizând apariţia cirozei hepatice

- Consumul excesiv de alcool poate duce la dependenţă

Sfat: Consumă în mod moderat şi regulat vin roşu. Consumul exagerat (mai mult de 130 de grame pe zi) de orice tip de alcool creşte semnificativ riscul de deces.

BEREA

image

Beneficii:

- Este o sursă de vitamine, minerale şi flavonoizi. Berea este bogată în vitamina B şi magneziu. Orzul şi hameiul utilizate în producerea berii sunt bogate în flavonoizi, care au puternice efecte antioxidante

- Are proprietăţi benefice pentru inimă. De asemenea, consumul de bere scade riscul coagulării sângelui

- Consumul moderat de alcool creşte semnificativ colesterolul HDL (colesterolul bun) din organism

- Consumul de bere poate reduce riscul apariţiei pietrelor la rinichi

- Ajută la reducerea daunelor cromozomiale provocate de expunerea la radiaţii

Efecte negative:

- „Burta de bere“. Consumatorii înrăiţi de bere riscă să dezvolte obezitate abdominală

- Berea poate provoca arsuri stomacale. Berea poate induce reflux gastroesofagian întrucât conţine stimulente puternice ale secreţiei de acid gastric

- Consumul zilnic de bere (aproximativ 40 de grame de alcool) poate creşte tensiunea arterială

- Creşte riscul de a face gută

- Alcoolul este un agent de deshidratare

- La fel ca vinul roşu, berea poate provoca intoxicaţii şi mahmureală. De asemenea, poate afecta abilităţile locomotorii şi, consumată în cantităţi mari, poate duce la dependenţă

Sfat: Consumă bere în mod moderat. Beneficiile nutriţionale ale consumului de bere nu trebuie să te îndemne să bei în exces, iar abstinenţii nu trebuie să fie sfătuiţi să înceapă să bea numai pentru a fi protejaţi de bolile de inimă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite