Cercetătorul care a descoperit „secretul tinereții”. Rutina de la care nu se abate niciodată: „Fac asta de 15 ani”
0Un cercetător de la Harvard susține că a descoperit secretul tinereții veșnice. Deși are 53 de ani, acesta spune că este cu un deceniu mai tânăr datorită unor obiceiuri zilnice. David Sinclair, cercetător anti-îmbătrânire la Harvard, spune că vârsta sa biologică este cu 10 ani mai mică.

Cercetătorul longevității se bazează suplimente, post intermitent, mai puțin stres și exerciții fizice. Se știe că majoritatea obiceiurilor sale susțin sănătatea, dar legătura lor cu longevitatea este încă studiată.
David Sinclair, biolog de la Harvard și cercetător anti-îmbătrânire a petrecut câteva decenii făcând descoperiri cheie în știința longevității, construind companii de biotehnologie și obținând zeci de brevete.
Nu a fost întotdeauna așa. Sinclair a spus că la 30 de ani, a mâncat în exces, a băut și a fost supraponderal. Dar schimbarea stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete pe bază de plante și eliminarea alcoolului au făcut o mare diferență în durata de viață.
„Vârsta mea biologică calculată a scăzut în ultimul deceniu până la un punct în care se prevede că voi trăi cu cel puțin 10 ani mai mult decât dacă nu aș fi făcut nimic”, a spus el pentru Insider. — Deci, niciodată nu e prea târziu, relatează Businness Insider
Dietă bazată pe plante și post intermitent
Sinclair pune acest lucru pe seama unei serii de schimbări în stilul său de viață, inclusiv o dietă pe bază de plante, renunțarea la alcool și respectarea unei rutine stricte de dimineață care implică pastă de dinți „netoxică”, gargară cu ulei de cocos și post intermitent. Deși termenul de „vârstă biologică” este un concept oarecum neclar, unii oameni de știință susțin că „vârsta biologică” a unei persoane poate fi diferită de vârsta lor cronologică.
Potrivit Institutului Național pentru Problemele de Îmbătrânire, „vârsta noastră biologică înseamnă vârsta adevărată pe care celulele, țesuturile și sistemele noastre de organe par să o aibă, pe baza biochimiei”.
Sinclair și-a împărtășit rutina de dimineață, care acordă prioritate sănătății orale.
1. Gargară cu ulei
„Încep prin a-mi clăti gura cu ulei de cocos, care îmi îmbunătățește microbiomul bucal”, a spus Sinclair. Acesta este un remediu popular indian, potrivit Medical News Today. Se face gargară cu ulei timp de până la 20 de minute. Teoria este că uleiul elimină bacteriile din gingii, redce placa bacteriană și elimină toxinele. Cu toate acestea, nu există cercetări științifice la scară largă care să susțină aceste afirmații, iar Asociația Stomatologică Americană nu recomandă această procedură.
2. Apă caldă cu lamaie
„Apoi beau apă caldă cu lămâie”, a spus Sinclair. Consumul de apă caldă cu lămâie este considerat de mulți oameni un obicei sănătos, iar unii dintre ei susțin că le îmbunătățește tenul, reduce balonarea și „detoxifică” organismul. Apa cu lămâie nu este dăunătoare, iar hidratarea are beneficii pentru corp. Totuși, „nu există nicio dovadă științifică conform căreia aceasta oferă beneficii pentru sănătate”, a spus Joy Dubost, nutriționist și fostă purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică.
3. Pastă de dinți „netoxică”
„Mă spăl pe dinți cu pastă de dinți netoxică”, a spus Sinclair, fără a oferi mai multe detalii despre produsul pe care îl folosește. Pastele de dinți „netoxice” sau naturale sunt făcute cu ingrediente naturale și fără îndulcitori artificiali, coloranți, substanțe chimice și fluor.
4. Iaurt cu polifenoli
„Apoi merg în bucătărie și mănânc puțin iaurt cu polifenoli”, a spus Sinclair. „Cel despre care am vorbit mult este resveratrolul. Iau doar câteva guri de iaurt, așa că practic nu îmi întrerup postul intermitent și nu se poate spune că mănânc micul dejun. Dar așa îmi iau toți polifenolii – fac asta de aproximativ 15 ani”, adaugă el. Se crede că resveratrolul, conținut în vinul roșu, are beneficii antiinflamatorii, anticancerigene, pentru sănătatea inimii și a creierului, iar cercetările echipei lui Sinclair au descoperit că resveratrolul poate prelungi durata de viață a unor organisme precum drojdia și viermii.
Cu toate acestea, nu toți cercetătorii sunt convinși că este eficient pentru oameni atunci când este consumat sub formă de pastile. Sinclair spune că de multe ori mănâncă abia la cină, încercând să urmeze postul intermitent.
5. Ceai verde matcha
„Apoi beau ceai verde matcha (pudră obținută prin procesul de măcinare a frunzelor de ceai verde) care este plin de polifenoli sănătoși, cum ar fi catechinele ECGC – care previn cancerul”, a spus Sinclair. Există unele cercetări mai vechi care sugerează că ceaiul verde ar fi legat de un risc mai scăzut de cancer de stomac. Matcha este, de asemenea, bogată în antioxidanți care pot ajuta la reducerea inflamațiilor.
6. Stă în picioare când lucrează la birou
„Apoi mă duc la muncă și stau în picioare la birou – și acasă, și la Harvard - și fac tot posibilul să nu mă așez pe scaun toată ziua”, a spus Sinclair. „Beau continuu apă și ceai cald pe tot parcursul zilei, până la cină”, adaugă el. Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp poate duce la depozite de grăsimi în organism și crește riscul de boli coronariene, diabet, obezitate și depresie, a spus Phung D. Tran, fiziolog certificat de Colegiul American de Medicină Sportivă.
Statul în picioare ajută la arderea caloriilor, îmbunătățește metabolismul glucozei și contracțiile musculare, îmbunătățind circulația sanguină și reducând riscul de boli cardiovasculare, a adăugat ea.