Cele trei tipuri de pâine cu care vă puteți „răsfăța” fără să vă faceți griji cu privire la creșterea în greutate

0
Publicat:

Pâinea este un aliment de bază în alimentație, iar cele care abundă în fibre pot fi încorporate într-o dietă echilibrată fără a provoca creșterea în greutate, susțin nutriționiștii.

Tipurile de paine care nu îngrasă FOTO: ARHIVA
Tipurile de paine care nu îngrasă FOTO: ARHIVA

Pâinea este un aliment de bază în alimentație, iar cele care abundă în fibre, pot fi încorporate într-o dietă echilibrată fără a provoca creșterea în greutate, susțin nutriționiștii.

„Aceste opțiuni de pâine bogată în fibre furnizează nutrienți esențiali, promovează sănătatea digestivă și ajută la menținerea senzației de sațietate, ceea ce le face o componentă valoroasă a unei rutine alimentare nutritive”, scrie publicația shefinds.

Lisa Richards, dietetician și creatorul The Candida Diet, nutriționistul Christine VanDoren și   dieteticianul Caitlin Carr, au dezvăluit care sunt cele trei tipuri de pâine cu care vă puteți răsfăța fără să vă faceți griji cu privire la creșterea în greutate. 

Potrivit acestora, pâinea cu aluat acrișor, pâinea de secară și pâinea integrală/cu cereale integrale sunt trei dintre cele mai bune opțiuni.

Pâine de secară

Făina de secară, un ingredient cheie în această pâine, conține o proporție mai mare de fibre și nutrienți în comparație cu făina de grâu rafinat. Conținutul de fibre, în special cel de fibre solubile, contribuie la senzația de sațietate și poate ajuta la reglarea apetitului.

„Mulți oameni presupun că trebuie să omită pâinea din dieta lor dacă încearcă să slăbească, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. În timp ce pâinea albă tipică nu oferă organismului foarte multe substanțe nutritive, există alte tipuri de pâine care fac bine organismului”, susține Van Doren. Una dintre aceste pâini este pâinea de secară, deoarece o felie conține doar 65 de calorii. 

Este, de asemenea, o alegere densă în nutrienți care poate ajuta la pierderea în greutat.

Alimentul conține, de asemenea, nutrienți precum seleniu, tiamină, mangan, potasiu și fibre.

Pâine din grâu integral

Pâinea integrală și pâinea din cereale integrale sunt bogate în fibre alimentare, în special în fibre insolubile. Fibrele joacă un rol crucial în reducerea inflamației prin promovarea unei digestii sănătoase, susținerea microbiotei intestinale și prevenirea constipației. În schimb, pâinea albă, fabricată din cereale rafinate, este adesea lipsită de un conținut semnificativ de fibre, ceea ce poate contribui la inflamații și probleme digestive.

„Cel mai mare avantaj al pâinii din grâu integral este includerea de fibre. Spre deosebire de pâinea albă, pâinea 100% integrală este mai puțin procesată și mai puțin rafinată, așa că va conține fibrele din grâu”, susține dieteticianul Caitlin Carr. 

Iar acest lucru poate fi util și pentru pierderea în greutate, deoarece „fibrele ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp”.

Pâine cu aluat natural

Pâinea cu aluat de secară (Sourdough) se remarcă nu numai prin gust, ci și prin potențiala sa legătură cu gestionarea greutății. 

„Procesul natural de fermentare din pâinea cu aluat acrișor descompune carbohidrații complecși în zaharuri mai simple, ceea ce duce la o digestie mai lentă și la o eliberare mai treptată a glucozei în sânge”, spune Richards.

Specialistul susține că pâinea din aluat acrișor are „mai puțini aditivi și conservanți în comparație cu unele pâini produse în comerț, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă și mai densă în nutrienți”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite