„Cea mai veche pâine din lume” a fost descoperită în Turcia. Când a fost preparată VIDEO

0
Publicat:

O descoperire inedită i-a impresionat pe arheologii turci. Aceștia au dezvăluit că au dat peste cea mai veche pâine din întreaga lume, care datează din anul 6.600 î.Hr, relatează CNN.

Potrivit Centrului de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea Necmettin Erbakan din Turcia (BİTAM), în zona numită „Mekan 66", în situl arheologic de la Catalhoyuk, în provincia Konya din sudul Turciei, a fost descoperit un cuptor a cărui structură a fost în mare parte redusă la ruine. 

În apropierea cuptorului, specialiștii au descoperit grâu, orz, semințe de mazăre și un reziduu „spongios", rotund și de mărimea unei palme, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri. 

În urma analizelor s-a descoperit că reziduul organic era, de fapt, o pâine fermentată, necoaptă, veche de 8.600 de ani. 

Putem spune că această descoperire făcută la Catalhoyuk este cea mai veche pâine din lume”, a afirmat miercuri arheologul Ali Umut Turkcan, șeful delegației de săpături și profesor asociat la Universitatea Anadolu din Turcia, pentru agenția de presă de stat turcă Anadolu. 

Pâinea este veche de 8.600 de ani. Foto Captură video YouTube
Pâinea este veche de 8.600 de ani. Foto Captură video YouTube

Este o versiune mai mică a unei pâini. Are presat un deget în centru, nu a fost coaptă, dar a fost supusă unui proces de fermentare și a supraviețuit până în prezent datorită amidonului din interior. Nu există niciun alt exemplar de acest fel până în prezent", a mai precizat Umut Turkcan. 

Imaginile la microscopul electronic au arătat prezența unor bule de aer în probă, iar analizarea boabelor de amidon „ne-a eliminat suspiciunile", a spus biologul Salih Kavak, profesor la Universitatea Gaziantep din Turcia. 

Kavak a ținut să menționeze și faptul că în urma cercetărilor efectuate au fost găsite substanțe chimice care sunt prezente în plante și că pâinea a trecut prin procesul de fermentație.  

Este o descoperire interesantă pentru Turcia și pentru întreaga lume", a spus el. 

Materia organică - lemnul și pâinea - a fost conservată de argila subțire care acoperea structura, potrivit lui Turkcan. 

Catalhoyuk, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a adăpostit în jur de 8.000 de oameni în perioada neolitică, între aproximativ 10.000 și 2.000 î.Hr, potrivit BITAM. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite