Cele mai populare diete de slăbit. Rețeta care arde rapid kilogramele, foarte periculoasă. Ce riscuri are
0Unii se concentrează pe reducerea poftei de mâncare, în timp ce alții limitează caloriile, carbohidrații sau grăsimile. Deoarece toate dietele pretind că sunt superioare, poate fi greu de știut care merită încercată.
Adevărul este că nicio dietă nu este cea mai bună pentru toată lumea - și ceea ce funcționează pentru tine poate să nu funcționeze pentru altcineva. Vom trece în revistă cele mai populare 9 cure de slăbit, scrie www.healthline.com.
Dieta Paleo, beneficii importante
Dieta paleo susține că ar trebui să mănânci aceleași alimente pe care le-au mâncat strămoșii noștri, vânători-culegători înainte de a se dezvolta agricultura.
Teoria este că majoritatea bolilor moderne pot fi legate de dieta occidentală și de consumul de cereale, lactate și alimente procesate. Deși este discutabil dacă această dietă oferă într-adevăr aceleași alimente pe care le-au mâncat strămoșii tăi, este legată de câteva beneficii impresionante pentru sănătate. Dieta paleo pune accent pe alimentele integrale, proteinele slabe, legumele, fructele, nucile și semințele, descurajând în același timp alimentele procesate, zahărul, lactatele și cerealele.
Unele versiuni mai flexibile ale dietei paleo permit, de asemenea, produse lactate precum brânza și untul, precum și cartofii. Mai multe studii au arătat că dieta paleo poate duce la o scădere semnificativă în greutate și la o dimensiune redusă a taliei.În studii, cei care au dietă paleo mănâncă automat mult mai puțini carbohidrați, mai multe proteine și cu 300-900 de calorii mai puține pe zi.
Dieta pare eficientă în reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă, cum ar fi colesterolul, zahărul din sânge, trigliceridele din sânge și tensiunea arterială.
Dezavantajul este legat de faptul că dieta paleo elimină cerealele integrale, leguminoasele și lactatele, care sunt sănătoase și hrănitoare.
Dieta vegană trebuie urmată corect
Din ce în ce mai mulți oameni au decis să devină vegani din motive etice, de mediu sau de sănătate.
Când se face corect, o astfel de dietă poate avea ca rezultat diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv o talie redusă și un control îmbunătățit al zahărului din sânge.
Cu toate acestea, o dietă bazată exclusiv pe alimente vegetale poate, în unele cazuri, crește riscul de deficiențe nutritive. Dieta vegană este lipsită de toate produsele de origine animală, inclusiv carne, ouă și lactate.
O parte din beneficiile legate de greutate ale experienței veganilor pot fi explicate de alți factori decât dieta. Acestea pot include opțiuni de viață mai sănătoase, cum ar fi activitatea fizică și alte comportamente legate de sănătate.
Veganii evită să mănânce orice alimente de origine animală, precum și orice alimente care conțin ingrediente derivate din animale. Acestea includ: carne și păsări, pește șți fucte de mare, lactate, ouă, produse apicole. Toate acestea sunt înlocuite cu alimente pe bază de plante: tofu, leguminoase(fasole, linte, mazăre), nuci, unt de nuci, semințe(in, cânepă, chia), lapte și aiurturi vegetale, alge, drojdie nutrițională, alimente vegetale fermentate și încolțite, fructe și legume.
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați forțează corpul
Dietele sărace în carbohidrați au fost populare de zeci de ani, în special pentru pierderea în greutate. Există mai multe tipuri de diete cu conținut scăzut de carbohidrați, dar toate implică limitarea aportului de carbohidrați la 20-150 de grame pe zi. Scopul principal al dietei este de a forța corpul să folosească mai multe grăsimi, în loc să folosească carbohidrații ca sursă principală de energie.
Dietele sărace în carbohidrați pun accentul pe cantități nelimitate de proteine și grăsimi, limitând în același timp sever aportul de carbohidrați. Când aportul de carbohidrați este foarte scăzut, acizii grași sunt mutați în sânge și transportați în ficat, unde unii dintre ei sunt transformați în cetone.
Corpul tău poate folosi apoi acizi grași și cetone în absența carbohidraților ca sursă principală de energie. Numeroase studii indică faptul că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt extrem de utile pentru pierderea în greutate, în special la persoanele supraponderale și obeze.
Ce este cetoza și când apare
Oamenii care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați ajung de obicei la o stare numită cetoză. Multe studii remarcă faptul că dietele ketogenice duc la o pierdere în greutate de peste două ori mai mare decât o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu restricții calorice.
Dietele cu conținut scăzut de carbohidrați reduc pofta de mâncare, ceea ce duce la o reducere automată a aportului de calorii.
În plus, în cazul dietelor sărace în carbohidrați există riscuri, precum creșterea trigliceridelor din sânge, nivelul colesterolului, nivelul zahărului din sânge, nivelul insulinei și tensiunea arterială. În cazuri extrem de rare, dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot provoca o afecțiune gravă numită cetoacidoză nondiabetică. Această afecțiune pare să fie mai frecventă la femeile care alăptează și poate fi fatală dacă este lăsată netratată.Cu toate acestea, dietele sărace în carbohidrați sunt sigure pentru majoritatea oamenilor.
Dieta Dukan, un mod de viață
Unul dintre beneficiile acestei diete este faptul că nu are restricții din punct de vedere al meniului. Chiar dacă grupele de alimente care pot fi consumate sunt într-un numar mai mic, se pot consuma în orice cantitate.
Dieta este compusă din câteva etape, după cum urmează: doar consum de proteine în etapa de atac, urmează etapa de croazieră(consum de fructe și legume, alternare, dar și câteva zile doar proteine. În perioada de consolidare, clasicele (de acum) proteine şi legume – pot fi consumate oricând, şi în orice cantitate. O porţie de fructe pe zi, sunt permise toate fructele cu excepţia bananelor, strugurilor, cireşelor şi a oleaginoaselor (nuci, alune, arahide, fistic).
Etapa de stabilizare este etapa finală a regimului Dukan, etapă ce durează tot restul vieții. Această perioadă nu mai reprezintă atât un regim strict, ci un mod de viață. Etapa a patra din acest regim nu este altceva decât aplicarea constantă a regulilor din cele trei etape anterioare.
Dieta cu conținut redus de grăsimi
O dietă cu conținut scăzut de grăsimi limitează consumul de grăsimi la sub 10% din caloriile zilnice. Studiile arată că această dietă este ineficientă pentru pierderea în greutate pe termen lung.
De altfel, restricția de grăsime poate cauza probleme pe termen lung, deoarece grăsimea joacă multe roluri importante în organism. Acestea includ contribuția la construirea membranelor celulare și a hormonilor, precum și ajutarea organismului să absoarbă vitaminele solubile în grăsimi.
În plus, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi limitează aportul de multe alimente sănătoase, nu are varietate și este extrem de greu de respectat.
Atkins, cea mai cunoscută dietă
Dieta Atkins este cea mai cunoscută dietă de slăbire cu conținut scăzut de carbohidrați.
Poți pierde în greutate mâncând cât de multe proteine și grăsimi vrei, atâta timp cât eviți carbohidrații.
Principalul motiv pentru care dietele sărace în carbohidrați sunt atât de eficiente pentru pierderea în greutate este că îți reduc apetitul. Acest lucru vă face să mâncați mai puține calorii.
Dieta HCG, numeroase efecte secundare
Dieta HCG este o dietă extremă menită să provoace o scădere în greutate foarte rapidă de până la 0,45-1 kg pe zi. Stimulează metabolismul și pierderea de grăsime fără a induce foamea. O astfel de restricție severă de calorii reduce și mai mult numărul de calorii pe care corpul le arde. În plus, dieta are multe efecte secundare, inclusiv dureri de cap, oboseală și depresie. FDA dezaprobă această dietă, etichetând-o periculoasă și frauduloasă.
Dieta Zone, scădere foarte mică în greutate
Dieta Zone este o dietă cu încărcătură glicemică scăzută, care vă permite să limitați carbohidrații la 35-45% din caloriile zilnice și proteinele și grăsimile la 30% fiecare. Se recomandă să consumați numai carbohidrați cu un indice glicemic (IG) scăzut. Dieta Zone recomandă echilibrarea fiecărei mese cu 1/3 de proteine, 2/3 de fructe și legume colorate și o strop de grăsime - și anume ulei de măsline, avocado sau migdale. Studiile privind dietele cu IG scăzut sunt destul de inconsecvente. În timp ce unii spun că dieta promovează pierderea în greutate și reduce pofta de mâncare, alții arată o scădere în greutate foarte mică în comparație cu alte diete.
Postul intermitent controlează momentul în care mănânci
În loc să restricționeze alimentele pe care le consumi, controlează momentul în care le consumi. Astfel, poate fi văzut mai mult ca un model de alimentație decât o dietă. S-a constatat că postul intermitent este eficient ca metodă pentru scăderea în greutate, contribuind la ameliorarea unor dezechilibre metabolice.
Abținerea de la mâncare pentru intervale mai mari de 12 ore sau reducerea aportului caloric ori excluderea unor tipuri de alimente din dietă pentru intervale de timp mai mari de 24 de ore declanșează o serie de modificări in organism, prin accelerarea sau inversarea unor procese metabolice.
Ca stil alimentar, postul intermitent există de secole, dar a devenit popular după 2012, împachetat în ideea unei diete numite „5:2” sau două zile de post la fiecare cinci zile de alimentație normală, de preferat echilibrată și diversificată.