Cele mai bune metode de relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune metode de relaxare. Muzica preferată, o baie într-o atmosferă intimă şi o îmbrăţişare te pot ajuta să scapi de stresul acumulat peste zi. FOTO: Shutterstock
Cele mai bune metode de relaxare. Muzica preferată, o baie într-o atmosferă intimă şi o îmbrăţişare te pot ajuta să scapi de stresul acumulat peste zi. FOTO: Shutterstock

Să găseşti timp pentru relaxare poate părea o misiune aproape imposibilă, mai ales dacă jobul este unul stresant, familia are nevoie de sprijinul tău, iar prietenii trag de tine să ieşi mai des în oraş. Din fericire, există câteva secrete care te pot ajuta să te simţi mult mai bine. Cele mai bune metode de relaxare, fără prea mare efort, sunt chiar la îndemâna ta.

O primă metodă prin care poţi scăpa de stresul zilnic este alimentaţia corespunzătoare. Mănâncă mai des alimente precum carne de curcan, pui, brânză, nuci sau soia, care conţin triptofan, un aminoacid esenţial care creşte nivelul de serotonină, hormon responsabil cu starea de bine, şi de melatonină, care asigură un somn liniştit.

Veşti bune şi pentru iubitorii de ciocolată! Conţinutul crescut de magneziu, anandamină şi fenietilamină ajută la inducerea stării de bine şi pot avea chiar şi efect afrodisiac.

Apoi, ţine cont că mişcarea este un duşman al stresului. Deşi eşti tentată să stai pe capanea, în faţa televizorului, află că exerciţiile fizice eliberează endorfine, substanţe chimice care te scapă de anxietate şi îţi îmbunătăţesc starea de spirit.

Cele mai bune metode de relaxare: o partidă de sex

Poţi include în această categorie şi o partidă de sex, care este ceva mai plăcută decât joggingul în parc şi care îţi aduce la pachet aceleaşi benefice endorfine.

O cale şi mai rapidă de a te relaxa este respiraţia adâncă. Suprasolicitarea te poate face să respiri mai repede decât este normal, aşa că ia-ţi o pauză scurtă de la tot ce faci, ieşi la aer curat, inspiră şi expiră în profunzime. Vei vedea că problemele care ţi se păreau de nerezolvat vor avea acum o soluţie, datorită faptului că eşti mai calmă, mai raţională iar creierul tău este oxigenat corespunzător.

Cele mai bune metode de relaxare: ascultă muzica preferată

Muzica preferată este şi ea o metodă de a te destinde, după o zi obositoare la serviciu. Studiile arată că persoanele care ascultă frevent muzică sunt mai relaxate şi fac faţă mai bine stresului. Contrar prejudecăţilor, muzica lentă nu este întocmai cel mai bun remediu contra stresului. Cercetătorii au demonstrat că orice gen de muzică are efect antistres, atâta timp cât este cel care ţi se potriveşte şi pe care îl asculţi cu plăcere.

Un gest banal care îndepărtează stresul, dar pe care îl facem din ce în ce mai rar, este şi îmbrăţisarea. Studiile prezentate în publicaţia Psychomatic Medicine arată că o îmbrăţişare la momentul potrivit creşte nivelul de oxitocină, hormonul iubirii, care elimină stresul prin suprimarea producţiei de cortizol, hormonul stresului.

Afecţiunea manifestată faţă de oameni nu este singura metodă prin care putem beneficia de hormonul iubirii. Cercetările arată că şi persoanele care îşi alintă animalele de companie sunt mai puţin predispuse către stres. De altfel, terapia asistată cu animale este deseori recomandată în afecţiuni care au la bază stresul asociat cu locul de muncă.

Răsfaţă-te măcar o dată pe săptămână într-o cadă plină cu apă, în care dizolvi arome relaxante, cum ar fi levănţica, muşeţelul, neroli, bergamota sau ylang-ylang, şi înconjoară-te de lumina difuză a câtorva lumânări parfumate. Astfel îţi creezi propril SPA la tine acasă şi beneficiezi garantat de câteva momente cu adevărat relaxante.

Iar dacă stresul atinge cote maxime atunci când eşti la serviciu, unde nu ai la îndemână beţişoare parfumate ori un animal necuvântător care să-ţi aline supărările, poţi apela oricând la o porţie straşnică de...râs, care va elibera endorfine cât să te binedispună.
Desigur, nu este recomandat râsul în faţa şefului care tocmai ţi-a dat sarcini suplimentare şi vestea că trebuie să stai peste program. Ia o pauză, adună-ţi colegii cu care te înţelegi bine şi povestiţi-vă câteva întâmplări amuzante.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite