Cel mai important motiv să faci mişcare: activitatea fizică modifică genele îngrăşării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este suficient să ieşi cu rolele sau să te plimbi într-un ritm alert prin parc de două ori pe săptămână, timp de şase luni, pentru a-ţi modifica genele îngrăşării FOTO Adevărul
Este suficient să ieşi cu rolele sau să te plimbi într-un ritm alert prin parc de două ori pe săptămână, timp de şase luni, pentru a-ţi modifica genele îngrăşării FOTO Adevărul

Genele pot fi de vină pentru îngrăşare, dar le putem modifica prin mişcare, demonstrează un studiu suedez recent. După numai şase luni de activitate fizică regulată, genele celulelor de grăsime din corp se modifică, iar noi putem slăbi mai uşor.


Celulele adipoase au o structură genetică aparte, care le face, în general, extrem de rezistente şi care, atunci când „se exprimă“, favorizează un număr mare de boli cronice – de la diabet de tip II la obezitate. Cum aceste gene nu „se exprimă“ în mod continuu, ele pot fi influenţate prin stilul de viaţă, adică prin alimentaţie sănătoasă şi mai ales prin activitate fizică, potrivit „Le Figaro“.

„Acest fenomen, numit epigenetică, explică de ce, de exemplu, gemenii, care vin pe lume cu acelaşi bagaj genetic, pot suferi de boli extrem de diferite“, lămureşte profesorul Philippe Amouyel, directorul departamentului de Sănătate publică şi epidemiologie moleculară a maladiilor legate de îmbătrânire din cadrul Inserm (Institutul de sănătate publică francez).

O echipă de cercetători suedezi au vrut să demonstreze că prin sport ne putem modifica bagajul genetic în favoarea sănătăţii noastre. Pentru aceasta, ei au înrolat într-un studiu 30 de bărbaţi cu vârste de aproximativ 40 de ani, iniţial mai mult sedentari decât activi. Jumătate din ei aveau antecedente familiale de diabet, fiindcă cercetătorii voiau să observe impactul activităţii fizice asupra genelor implicate în această boală.

La începutul cercetării, specialiştii au prelevat mostre de grăsime abdominală de la toţi participanţii. Aceeaşi metodă de analiză a fost aplicată şi şase luni mai târziu, pentru a măsura expresia genelor prin metilarea ADN-ului celular adipos.

gras obez cantar

Deloc surprinzător pentru oamenii de ştiinţă suedezi, rezultatele au arătat, într-adevăr, o modificare în bine a acestor gene, potrivit revistei de specialitate „PLOS Genetics“. „Este prima dovadă că exerciţiul fizic poate modifica activitatea a mai mult de 7.000 de gene cuprinse în celulele adipoase ale bărbaţilor de vârstă medie“, subliniază profesorul Charlotte Ling, coordonatoarea studiului, de la Universitatea Lund din Malmö, Suedia.

Consecinţele sunt cele cunoscute deja: reducerea raportului talie-şold, creşterea condiţiei fizice şi diminuarea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace. Tot ce trebuie să faci este să realizezi o formă de activitate fizică de intensitate moderată de două ori pe săptămână, timp de şase luni, potrivit specialiştilor suedezi.

Grăsimea corporală – o altă glandă endocrină

Modificarea genelor celulelor de grăsime din corp este esenţială pentru a ne menţine nu doar forma corporală, ci mai ales starea de sănătate, cunoscut fiind faptul că grăsimea în exces nu are doar rol de „rezervor pasiv de energie“, cum se credea în trecut. De fapt, grăsimea de pe talie, mai ales, este considerată de specialişti drept o nouă glandă endocrină, fiindcă secretă hormoni în aceeaşi măsură ca tiroida sau pancreasul.

Odată cu descoperirea unuia dintre hormonii saţietăţii, leptina (în 1995), oamenii de ştiinţă au tot descoperit, de-a lungul timpului, o varietate de substanţe pe care le eliberează în corp ţesutul adipos. De fapt, peste 30 au fost deja identificate. Ele intervin în mecanisme diverse, de la apetit, imunitate şi reglarea tensiunii arteriale, până la metabolismul lipidelor pe care le aducem în organism prin hrană. Chiar dacă aceste secreţii sunt reduse în cantitate, totalul lor produce în corp adevărate valuri de modificări care, în timp nu duc doar la îngrăşare fără limite (obezitate), ci şi la boli moderne, precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

„Prin studiul nostru, am descoperit că activitatea fizică produce modificări ale expresiei genelor responsabile atât cu obezitatea, cât şi cu diabetul“, conchide prof. Ling. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite