Ce poţi trata cu plantele aromatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sub formă de ceai, mărarul stimulează digestia şi te scapă de balonare
Sub formă de ceai, mărarul stimulează digestia şi te scapă de balonare

Le foloseşti pentru a da savoare mâncării. Dar ştii că plantele aromatice, ca mărarul şi pătrunjelul, sunt medicamente ieftine, cu care poţi trata un număr mare de afecţiuni?

Pătrunjelul reduce inflamaţiile

Pătrunjelul este una dintre cele mai folosite plante aromatice din bucătăria românească. Virtuţile sale vindecătoare sunt uneori ignorate, deşi pătrunjelul ascunde o comoară de vitamine şi de minerale (vitamina C, betacaroten, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc).

Preparatele pe bază de pătrunjel reduc inflamaţiile, stimulează pofta de mâncare, sunt diuretice şi depurative, combat viermii intestinali şi au efect vasodilatator.

Dacă ai hipertensiune arterială, prepară o infuzie din două linguriţe de pătrunjel proaspăt tocat, la 200 ml de apă clocotită. Lasă să se infuzeze 5-10 minute şi strecoară.

Bea 2-3 căni pe zi. Cura cu infuzie de pătrunjel este indicată şi în perioadele de convalescenţă, pentru că asigură organismului cantităţi mari de vitaminele B şi C. Contraindicaţii. Infuzia de pătrunjel poate duce la oprirea lactaţiei, de aceea nu este indicată femeilor care alăptează.

Mărarul înlătură balonarea

Conţine potasiu, fosfor, calciu şi sulf, iar în stare proaspătă este o sursă foarte bună de vitamina C. Sub formă de ceai, mărarul stimulează digestia şi te scapă de balonare. Dacă ai aceste probleme, bea o ceaşcă de infuzie de mărar după fiecare masă.

Tot infuzia de mărar este indicată mamelor care alăptează, pentru că stimulează lactaţia. În caz de conjunctivită, pune comprese cu infuzie de mărar, răcită şi bine filtrată. Compresele se schimbă de mai multe ori pe zi. Contraindicaţii. Nu consuma ceai de mărar dacă ai ciclu menstrual abundent.

Salvia opreşte sângerarea gingiilor

Ceaiul din frunze de salvie scade febra şi calmează durerile, fiind indicat şi în diabet. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte şi se îndulceşte cu puţină miere. Totodată, infuzia de salvie cu care îţi clăteşti gura stopează sângerarea gingiilor. Vinul de salvie este recomandat în caz de oboseală cronică.

Într-un litru de vin natural alb, amestecă 100 g de frunze de salvie. Lasă la macerat 8-10 zile, apoi filtrează. Zilnic, ia câte patru linguri de vin după mesele principale. Tratamentul durează zece zile. Contraindicaţii. Ceaiul de salvie nu este indicat în sarcină şi în epilepsie.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite