Câte perne trebuie să folosim pentru a avea un somn liniștitor. Sfatul specialiștilor

0
Publicat:

Alegerea numărului de perne cu care ar trebui să dormim este o decizie care are un impact mult mai mare asupra somnului decât ne-am putea aștepta, relatează YahooNews.com. 

ceai somn jpg

Știm cu toții cât de important este un somn bun. Acesta are puterea de a ne face ziua mai bună sau de a ne-o distruge. Acesta este motivul pentru care atât de mulți dintre noi investesc în cele mai bune perne. 

Se pare că dormitul cu o pernă în plus nu numai că vă poate perturba serios somnul, dar poate provoca și dureri de gât și de spate de lungă durată.

Așadar, cu câte perne ar trebui să dormim? Yahoo News a vorbit cu trei experți în somn care este numărul magic și dacă acesta se schimbă sau nu în funcție de felul în care dormim. 

În ceea ce privește numărul de perne cu care ar trebui să dormim, recomandările experților au fost în mare parte aceleași. Toți au fost de acord că o pernă este suficientă și că mai multe pot reprezenta un risc pentru coloana noastră vertebrală.

Antrenorul certificat în știința somnului și editor al SleepAdvisor.org, Jill Zwarensteyn, spune: „O pernă sub cap ar trebui să fie suficientă, dar trebuie să fie cea potrivită. Scopul unei perne este de a alinia gâtul cu restul coloanei vertebrale pentru a crea o postură bună de somn și a preveni oboseala gâtului”. Ea explică faptul că mai mult de o pernă ar putea crea o înălțare prea mare și ar putea scoate gâtul din aliniere.

Nu numai că este important să dormi cu un număr corect de perne, dar și amplasarea lor este importantă. Deci, deși o pernă este cantitatea recomandată, în funcție de stilul tău de somn, înălțime și greutate, există mai mulți factori de luat în considerare atunci când îți alcătuiești configurația perfectă de perne.

Este mai bine să dormi cu o pernă sau cu două?

Cu toate acestea, există unii experți care susțin utilizarea a două perne, subliniind faptul că este important să le folosești în mod corect.

Martin Seeley, expert în somn și CEO al MattressNextDay, crede că folosirea a două perne este o modalitate excelentă de a îmbunătăți experiența somnului.

„Oamenii trebuie să se concentreze asupra modului în care își folosesc pernele - acestea nu ar trebui niciodată să fie așezate una peste alta, deoarece acest lucru va împiedica de fapt experiența de somn și va cauza o înțepenire a gâtului dimineața”, spune el. 

Deci, dacă nu ar trebui să ne suprapunem pernele, cum ar trebui să o folosim pe cea de-a doua?

Martin explică: „Gândește-te în felul următor: perna principală ar trebui să fie folosită pentru cap și gât, deoarece îți menține coloana vertebrală într-o poziție fericită și aliniată, permițându-ți ție și membrelor tale să vă treziți cu un sentiment de revigorare. Apoi, cea de-a doua pernă este mai mult ca un partener versatil care poate fi folosit în funcție de modul în care dormiți”.

Deși există regula generală a unei perne, aceasta se aplică doar pentru susținerea sub cap. Când vine vorba de utilizarea pernelor suplimentare, există reguli ușor diferite, în funcție de tipul de dormit pe care îl ai.

Sfaturi pentru cei care dorm pe spate

Theresa Schnorbach, psiholog și cercetător în domeniul somnului la o companie de saltele premium, recomandă o singură pernă pentru cei care dorm pe spate. 

„Spuma cu memorie este o alegere excelentă în acest caz, deoarece materialul se adaptează la presiunea exercitată de gât și umeri. Aceasta vă va susține gâtul și umerii pentru a vă asigura că nu vă treziți cu umerii încordați”, spune ea. 

Sfaturi pentru cei care dorm pe o parte

Spre deosebire de dormitul pe spate, cei dintre noi care dormim pe o parte sunt mai expuși riscului de aliniere greșită a coloanei vertebrale și de durere. În ciuda acestui fapt, se estimează că majoritatea adulților dorm, de fapt, pe o parte. Dacă acesta este cazul tău, o configurație cu două perne este cea mai bună soluție. Martin spune că cel mai bun mod de a-ți alinia coloana vertebrală în această poziție este să ai o pernă sub cap și una între genunchi.

„În poziția de dormit pe o parte, piciorul pe care îl așezi deasupra poate trage de coloana vertebrală, ceea ce duce la stres în partea inferioară a spatelui și șoldurilor. Încearcă să folosești o pernă fermă între genunchi pentru ca genunchii să nu se atingă”, declară el. „În ceea ce privește capul, o pernă cu o fermitate medie este perfectă. Aceste două perne combinate vă vor menține coloana vertebrală și gâtul perfect aliniate”

Pentru o configurație perfectă a somnului, investește într-una (sau două) dintre cele mai bune perne pentru cei care dorm pe o parte.

Sfaturi pentru persoanele care dorm pe burtă

Dormitul pe burtă este deseori supranumit cea mai proastă poziție pentru a dormi, iar experții o sfătuiesc, în general, să nu fie adoptată. A fi întins pe burtă poate pune un nivel ridicat de stres pe partea din spate a coloanei vertebrale, ceea ce poate scoate coloana vertebrală din poziție. Deși cel mai bine este să evitați complet să dormiți așa, există o poziționare a pernei care poate atenua efectele negative.

Expertul în somn Martin spune că, dacă trebuie să dormiți pe burtă, atunci probabil că este mai bine să nu aveți deloc o pernă sub cap.

„În schimb, puneți o pernă medie sub zona bazinului. Acest lucru vă menține coloana vertebrală în cea mai bună aliniere pe care o poate avea în această poziție”, spune el. „Dacă chiar trebuie să aveți o pernă sub cap, asigurați-vă că este o pernă moale. Păstrarea capului cât mai jos posibil va ajuta la alinierea corectă a coloanei vertebrale”

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite