Care sunt cele mai bune exerciții fizice pentru diabetici. Efectul asupra glicemiei este de neimaginat
0Orice persoană care suferă de diabet este învățată că trebuie să acorde o atenție deosebită dietei. Aceasta are un rol crucial în gestionarea glicemiei. Dar nu e tot ce contează. Medicii spun că și mișcarea are un rol foarte important pentru diabetici.
Poate că știți teoretic că exercițiile fizice regulate sunt importante, la urma urmei, sunt pentru toată lumea. Dar medicul nu v-a explicat de ce sunt atât de vitale pentru gestionarea diabetului de tip 2. Un endocrinolog analizează însă legătura dintre exercițiile fizice și diabet și dezvăluie cel mai bun antrenament pentru persoanele cu diabet de tip 2.
De ce este important exercițiul fizic pentru cei cu diabet de tip 2
Dr. Keta Pandit este un endocrinolog specializat în diabet la Texas Diabetes & Endocrinology. Ea explică faptul că motivul pentru care practicarea exercițiilor fizice în mod regulat joacă un rol esențial în gestionarea diabetului de tip 2 este acela că exercițiile fizice cresc absorbția glucozei din sânge, reducând glicemia.
Cu siguranță, este important pentru toată lumea să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge, dar acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu diabet de tip 2. „În mod ideal, este bine să aveți un regim consistent de cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi”, spune Dr. Pandit. Ea atrage atenția asupra recomandării Asociației Americane de Diabet de 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată pe săptămână, notează Parade.
Deși orice tip de mișcare este mai bună decât niciuna, recomandările subliniază că exercițiile de intensitate moderată sunt cele mai bune. Acest lucru se datorează faptului că face ca inima să bată mai repede și corpul să lucreze mai mult, ceea ce va necesita, de fapt, utilizarea glucozei pentru energie și, la rândul său, va reduce nivelul de zahăr din sânge. Dar tot rămâne o mare întrebare: Ce tip de exercițiu este cel mai bun?
Cel mai bun antrenament pentru diabetul de tip 2
Dacă nu sunteți obișnuit să faceți exerciții fizice, începutul poate fi copleșitor. Nu vă descurajați. Cel mai important este să începeți să vă mișcați corpul. „Vă recomand să începeți încet, intrând la o sală de sport sau cu un antrenor, dacă este posibil, pentru motivație și un regim de exerciții sigur”, spune Dr. Pandit. „Chiar și o plimbare zilnică sau o înot este mai bună decât nimic. Gândiți-vă la o activitate fizică care sună plăcut și este accesibilă pentru dvs. Poate fi o clasă de dans hip-hop, o plimbare nocturnă în care puteți suna un prieten în același timp sau o clasă de înot”, mai spune ea.
Dr. Pandit spune că cel mai bun antrenament pentru diabetul de tip 2 este un antrenament de rezistență aerobică, sau un antrenament cu intervale de intensitate ridicată (HIIT). Acest tip de antrenament implică mai multe runde de exerciții cardio rapide, în încercarea de a crește ritmul cardiac. Aceste mișcări sunt adesea aerobice (cum ar fi săriturile și genunchii înalți) și, de asemenea, implică adesea rezistență, fie că este vorba de utilizarea greutății corpului (cum ar fi flotările) sau a unei gantere (cum ar fi fandările sau ghemuirile, efectuate în timp ce țineți o halteră). (Unele săli de sport oferă, de asemenea, cursuri de forță cardio, care este, în esență, același lucru cu HIIT).
Exercițiile care fac diferența
Dr. Pandit spune că motivul pentru care antrenamentele de rezistență aerobică sunt cele mai bune pentru gestionarea diabetului de tip 2 este acela că sunt cele mai eficiente pentru îmbunătățirea rezistenței și pentru a ajuta la pierderea în greutate într-un mod sănătos. Studiile științifice arată că rezistența aerobică poate face cu adevărat diferența. Cercetările arată că antrenamentele HIIT pot ajuta atât la controlul glucozei, cât și la sănătatea cardiovasculară la persoanele cu diabet de tip 2.
Un studiu științific publicat în revista Aging Clinical and Experimental Research a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 care au făcut în mod regulat antrenamente HIIT au pierdut semnificativ în greutate și au îmbunătățit sănătatea cardiovasculară.
Înainte de a începe un nou regim de exerciții fizice, Dr. Pandit spune că este important să discutați mai întâi cu medicul. Acesta vă poate oferi îndrumări cu privire la ceea ce este important să aveți în vedere atunci când începeți să faceți exerciții fizice, astfel încât să puteți beneficia de sănătate fără a vă afecta involuntar corpul.