Care este fructul care, depozitat împreună cu cartofii, împiedică încolţirea acestora |VIDEO

0
Publicat:

Un truc ingenios de depozitare folosind fructe ar putea ajuta la prelungirea duratei de viață a cartofilor și la prevenirea încolţirii lor, potrivit express.co.uk.

foto arhivă
foto arhivă

Ca sfat general, cartofii trebuie depozitaţi, în primul rând, departe de umiditate și de lumina soarelui, pentru a fi păstraţi în stare bună cât mai mult timp. Au nevoie de o bună ventilație și vor rezista mai mult dacă sunt ţinuţi, de exemplu, într-un coș deschis. Dacă toate condiţiile de mai sus sunt îndeplinite şi printre cartofi puneţi şi un măr, şansele ca aceştia să încolţească vor fi reduse considerabil.

Se crede că merele pot întârzia dezvoltarea germenilor și pot prelungi durata de depozitare a cartofilor, datorită gazelor pe care le eliberează. Mai precis, graţie etilenei, o substanță produsă în mod natural de mere, care joacă un rol crucial în procesul de coacere a acestora.

Cercetări recente, publicate în Journal of Food Science and Technology, au arătat că etilena încetinește metabolismul carbohidraților și crește rata de respirație a cartofilor, prelungind astfel prospețimea acestora.

Depozitarea merelor împreună cu alte fructe poate accelera, de fapt, procesul de coacere a acestora, ceea ce face ca deseori să se strice înainte de a putea fi consumate. Acest lucru a stârnit dezbateri intense cu privire la beneficiile gazului de etilenă pentru depozitarea alimentelor.

Mai sunt cartofi încolţiţi siguri pentru consum?

Deși nu pare apetisant, procesul de germinare a cartofilor este benefic, deoarece duce la creșterea de noi cartofi, dar majoritatea cartofilor cumpărați din magazine au fost probabil tratați cu substanțe care întârzie creșterea, tocmai pentru a preveni încolţirea şi a putea fi comercializaţi o perioadă mai lungă.

În ceea ce privește siguranța, în general, se consideră că este sigur consumul de cartofi germinați.

Cu toate acestea, există un risc de toxicitate din cauza solaninei și a chaconinei, două toxine naturale care se găsesc în cartofii verzi și în cei germinați. După cum se explică pe site-ul Poison Control, în cantităţi mai mari, „atât solanina, cât și chaconina provoacă toxicitate, prin perturbarea celulelor, ceea ce duce la simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsături, dureri abdominale și diaree”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite