Cum păstrezi corect alimentele, greșeala banală care duce la mucegăirea pâinii. Trucuri de la chef Joseph Hadad

0
Publicat:

Dacă sunt păstrate corect, unele alimente rezistă proaspete mai multe zile, iar în acest mod puteți evita risipa alimentară. Chef Joseph Hadad explică ce trebuie să facem pentru a prelungi viața unora dintre ele.

Există un truc simplu prin care pâinea nu va mucegăi FOTO Shutterstock
Există un truc simplu prin care pâinea nu va mucegăi FOTO Shutterstock

Pentru ca pâinea să se păstreze proaspătă mai mult timp și pentru a nu avea surpriza de a o găsi mucegăită, se păstrează în cameră în pungi de hârtie, învelită într-un șervet de bumbac sau în cutiile de pâine speciale.

"În niciun caz în pungi de plastic, pentru că acestea vor crește umiditatea internă a pâinii și o vor face să mucegăiască.

Pe de altă parte, dacă vreți să o păstrați în frigider sau congelator, atunci umiditatea este necesară, așa că pungile de plastic sunt și ele necesare. În plus, împiedică mirosurile din mediu să intre în pâine. La congelator, cel mai bine este să păstrați pâinea gata feliată, astfel încât să scoateți la decongelat fix atâta cât aveți nevoie. Regula de păstrare se aplică și altor produse de panificație și patiserie", arată chef Hadad pe blogul său.

Unde ții laptele cu termen scurt de garanție

Și la lapte trebuie avută mare grijă, iar congelarea lui nu este cea mai bună soluție deoarece își schimbă textura.

"Cel nepasteurizat, cu termen scurt de garanție, trebuie ținut în ambalajul original, în fundul frigiderului, nu pe ușă, pentru că deschiderile frecvente ale acesteia fac temperatura să fluctueze și să permită dezvoltarea bacteriilor", explică bucătarul.

Dacă vorbim despre frunzele de salată sau de spanac, mai întâi trebuie spălate, apoi se usucă cu prosoape de bucătărie și se pun în pungi de plastic sau în vase de inox.

Există un truc pe care îl dezvăluie chef Hadad, și anume păstrarea acestora în vase cu apă, apă ce se schimbă o dată la două zile.

Catofii stau foarte bine în spații întuneacoase și reci, dar nu alături de ceapa pentru că aceasta favorizează umiditate. 

"Cum nu toată lumea are beciuri, atunci țineți-i în cele mai răcoroase locuri din casă, în cutii de carton închise și nu împreună cu ceapa, pentru că aceasta va favoriza umiditatea, ceea ce va grăbi procesul de degradare", spune Joseph Hadad.

"Nu mai sunt bune de mâncat"

Pentru a păstra în mod corect brânza este nevoie să o punem în folie de plastic, dacă vorbim de cea tare, tip cașcaval, și în vase închise etanș, dacă vorbim de cea semi-moale (telemea) sau moale (Brie), cu cât mai puțin contact cu aerul.

"Dacă o brânză tare a prins mucegai, atunci acesta trebuie îndepărtat cu un strat gros din brânză, însă interiorul se poate mânca fără probleme. Brânzetuile moi, însă, odată atinse de mucegai, nu mai sunt bune de mâncat.

Și mezelurile pot fi congelate. Însă pentru a fi cât mai ușor de folosit, înainte de a le pune la congelator, separați feliile între ele cu hârtie de copt și apoi puneți-le în pungi tip zip-lock. Astfel va fi ușor să decongelați atâtea felii câte aveți nevoie, fără a se lipi între ele", spune bucătarul.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite