Femeile care lucrează în ture îşi pun în pericol şansele de a deveni mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turele de noapte pot să aibă impact asupra fertilităţii femeilor FOTO Shutterstock
Turele de noapte pot să aibă impact asupra fertilităţii femeilor FOTO Shutterstock

Că turele de noapte ne dau peste cap aproape tot ritmul vieţii se ştia deja. Ceea ce au descoperit recent oamenii de ştiinţă este că femeile care lucrează noaptea îşi reduc extrem de mult şansele de a deveni mame.

Femeile care lucrează în schimburi de noapte au cu 80% mai puţine şanse de a rămâne gravide, arată un studiu recent. Orice program de lucru neregulat implică riscul unui avort spontan, perioade de menstruaţie neregulate şi probleme de fertilitate comparativ cu un program normal de muncă, de la ora opt de dimineaţa la ora patru după-amiaza, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Southampton.

Astfel, femeile care lucrează în schimburi de noapte pot să fie mai degrabă subfertile decât infertile, ele fiind expuse unui risc de două ori mai mare de a întâmpina dificultăţi să conceapă  în decursul unui an decât femeile care au un program de lucru normal, scrie „Daily Mail“.

Turele de noapte perturbă ceasul biologic al femeilor

Cercetarea, care a implicat intervievarea unui număr de 100.000 de femei, a arătat că orice program de lucru diferit de cel normal face ca ciclul menstrual să fie perturbat cu o cincime, iar avorturile spontane să fie cu aproape o treime mai frecvente.

Mult mai îngrijorător este faptul că femeile care lucrau numai în ture de noapte, spre deosebire de cele care aveau un program de lucru în ture mixte, aveau cu 80% mai puţine şanse de a rămâne gravide.

Doctor Linden Stocker, cercetătoare şi medic pediatru care, la rândul ei, lucrează pe ture, spune că problemele pot să fie cauzate de orele de muncă şi de odihnă neregulate, ceea ce duce la perturbarea ceasului biologic al unei femei. Or, ceasul biologic este responsabil cu funcţiile de control ale corpului, adică producerea de hormoni, temperatura, tensiunea arterială sau ritmul cardiac.

Cu toate acestea, alţi factori, precum o dietă dezechilibrată şi prea puţine exerciţii fizice, nu pot fi excluşi din ecuaţie, dă de înţeles doctor Linden Stocker. „Nu înţelegem pe deplin de ce muncitorii care lucrează în ture prezintă un risc ridicat de a avea anumite boli, dar, în mod evident, această muncă are impact asupra activităţilor biologice, psihologice şi sociale“, a declarat ea în cadrul unei conferinţe susţinute la Societatea Europeană de Reproducere Umană şi Embriologie. Pe de altă parte, legătura dintre perturbarea somnului şi problemele de fertilitate nu dovedeşte că una dintre probleme duce la apariţia celeilalte, subliniază Stocker.

Importanţa somnului maximizează bunăstarea femeilor

„Dacă rezultatele noastre sunt confirmate şi de alte studii, atunci femeile care lucrează în ture, precum şi planurile lor de reproducere sunt în pericol. În practică, ar putea exista posibilitatea adoptării unui program de lucru mai prietenos. Dar, pentru ca funcţia de reproducere să funcţioneze corect, somnul este un alt factor care trebuie să fie luat în considerare. Este foarte important ca femeile să aibă parte de odihnă suficientă, de un regim alimentar echilibrat şi de exerciţii fizice adecvate“, completează medicul pediatru.

De-a lungul timpului, literatura medicală de specialitate a căutat legăturile dintre munca în schimburi şi fertilitatea femeilor, toate datele fiind corelate cu concepţiile naturale, mai degrabă decât cu fertilizarea in vitro. Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă că munca în schimburi poate să crească riscul de cancer de sân. De asemenea, Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a corelat munca în schimburi cu naşterea prematură sau cu obezitatea în rândul copiilor.

Renunţarea la locul de muncă nu duce la îmbunătăţirea şanselor de reproducere

Uneori, pacientele vor să ştie cum să îşi crească şansele unei sarcini reuşite, de aceea ajung să renunţe la locul de muncă în speranţa că schimbarea stilului de viaţă le va ajuta să rămână gravide, explică medicul Stuart Lavery, expert în fertilitate, de la Spitalul Hammersmith din Londra. „Până în momentul de faţă, nu există nicio dovadă că schimbarea locului de muncă duce la o îmbunătăţire a şanselor de reproducere“, concluzionează medicul Stuart Lavery.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite