Care este cea mai bună perioadă din zi pentru a face sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul este bun pentru organism indiferent de tipul de antrenament pe care îl alegi, însă există o perioadă a zilei în care beneficiile obținute sunt maxime.

Un antrenament la începutul zilei are numeroase beneficii pentru sănătate
Un antrenament la începutul zilei are numeroase beneficii pentru sănătate FOTO Shutterstock

Mai multe studii susțin că sportul practicat în prima parte a zilei, până în ora 12.00, este în avantajul celor care fac mișcare, potrivit fortune.com. Pentru aceste persoane există un risc mai mic de a dezvolta probleme cardiace sau accident vascular cerebral, conform unui studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology. Cercetătorii au analizat activitatea fizică a peste 85.000 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 78 de ani, care au purtat brățări fitness timp de o săptămână.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: cei care au fost cei mai activi dimineața devreme, în jurul orei 8.00, cei care au făcut mișcare în jurul orei 10.00 și cei care au fost activi după-amiaza și seara, în jurul orei 19.00. Concluzia după acest experiment a fost că cei care au făcut mișcare înainte de prânz au un risc mai mic de a dezvolta probleme cardiace. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate de femei, atât cele matinale, cât și „păsările de noapte“.

Beneficiile antrenamentelor matinale

După acest experiment inițial, participanții au fost monitorizați timp de șase până la opt ani. Aproape 3.000 dintre ei au avut probleme cu inima și aproape 800 au avut un accident vascular cerebral. Cercetătorii au observat că persoanele care făceau un antrenament dimineața devreme au avut un risc mai scăzut de boli cardiace și AVC.

Să începi ziua cu un antrenament are beneficii suplimentare, cum ar fi o atenție sporită, capacitatea de a lua decizii mai repede, un somn mai bun, dar și beneficii obținute din eliberarea hormonilor fericirii (endorfinele, serotonina).

Conducătorul studiului, Gali Albalak, a vorbit despre beneficiile practicării unui sport dimineața sau în prima parte a zilei.

 „Îi sfătuim pe oameni să acorde prioritate antrenamentelor de dimineață. Sperăm ca într-o zi să putem afirma cu fermitate recomandările actuale și pur și simplu să adăugăm o singură frază: «când faceți exerciții, este recomandat să faceți acest lucru dimineața»“, a spus acesta într-un comunicat de presă.

Studiul a mai arătat că participanții care efectuau un antrenament după ora 11.00 au avut o scădere cu 16% a riscului de boli cardiace și o scădere cu 17% a riscului de accident vascular cerebral în comparație cu participanții care s-au antrenat după prânz. Astfel, ora la care antrenamentul este executat este la fel de importantă ca antrenamentul în sine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite