Busuioc: 7 super-remedii înmiresmate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proaspăt sau uscat, busuiocul adăugat în mâncare susţine sănătatea Foto Shutterstock
Proaspăt sau uscat, busuiocul adăugat în mâncare susţine sănătatea Foto Shutterstock

Supranumit „regele ierburilor aromatice“, busuiocul este unul dintre cele mai apreciate şi utilizate condimente din lume. Virtuţile lui nu opresc aici însă, el având o mulţime de proprietăţi curative, multe dintre ele probabte ştiinţific

Deşi este orinigar din India, unde este considerat a fi planta lui Krishna şi a lui Vishnu, busuiocul ( Ocimum basilicum) a devenit un simbol al bucătariei italiene, fiind folosit la prepararea mai multor preparate, de la pizza şi paste, la salate, fripturi, sosuri şi chiar deserturi.

Însă notorietatea în domeniul culinar nu este singura sa calitate. Busuiocul şi-a câştingat de-a lungul timpului un renume şi în fitoterapie, datorită micro şi macroelementelor în care abundă, dar şi proprietăţilor antiinflamatoare, carminative, diuretice, febrifuge, antifungice şi antiseptice remarcabile.

1. Tonifică sistemul nervos

Pentru a obţine o „imunizare la stres“, fitoterapeuţii recomandă cure a câte 20 de zile, în care se bea câte o jumătate de litru sau chiar mai mult de infuzie de busuioc pe zi.

Încă nu au pe deplin înţelese şi explicate mecanismele prin care busuiocul ne protejează organismul şi psihicul de efectele nefaste ale tensiunilor emoţionale intense. Cert este că observaţiile clinice ale multor specialişti arată că la mulţi pacienţi, busuiocul induce o stare de optimism şi de încredere. 

2. Are grijă de sănătatea tractului intestinal

Fie că e vorba de constipaţie, indigestie, vomă, stări de greaţă, crampe, balonare sau chiar sindromul colonului iritabil, busuiocul îţi poate fi de folos. El are un puternic efect antibiotic, distrugând un spectru foarte larg de bacterii nocive pentru tubul digestiv.

În plus, favorizează secreţia de salivă şi de sucuri gastrice, îmbunătăţind digestia. Şi-a dovedit eficienţa chiar şi în tratamentul infeţiei parazitologice cu giardia, fiind administrat sub formă de ulei volatil, câte trei picături pe o bucăţică de pâine, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, în cure de 21 de zile.

3. Amelioarează simptomele răcelii

Un studiu din 2005 al Departamentul de microbiologie al „Universitatii Koshiung" din Taiwan a demonstrat că mai mulţi compuşi din busuioc au efecte antivirale puternice, în special asupra adenovirusurilor, care determină majoritatea infecţiilor respiratorii. În acest scop se administrează infuzia fierbinte, câte 3-4 căni  pe zi, în fiecare cană adăugându-se câte două picături de ulei esenţial de busuioc.

4. Previne astmul bronşic

Uleiul volatil de busuioc are efecte antispastice asupra căilor respiratorii şi previne crizele de sufocare şi instalarea astmului. Consumat ca aliment, în salate, în sosuri ori în supe, busuiocul protejează aparatul respirator de apariţia reacţiilor alergice şi împiedică recidiva infecţiilor bronho-pulmonare.

5. Combate ateroscleroza

Uunul din secretele efectelor benefice ale bucătăriei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Substanţele antioxidante conţinute de acesta previn formarea plăcilor de grăsime pe artere şi menţin elasticitatea vaselor sanguine.

6. Protejează de cancer

Frunzele de busuioc au în compoziţia lor o cantitate generoasă de substanţe antioxidante care protejează organismul de radicalii liberi şi reduc riscul îmbolnăvirii celulelor. Un studiu publicat în 2004 în „Journal of Phytomedicine“ relevă că animalele de laborator infectate cu tulpini de papilomavirusuri cu potenţial cancerigen ridicat şi tratate cu frunze de busuioc au avut o rată mai mică de apariţie a formaţiunilor tumorale faţă de lotul martor.

7. Tratează cistita

Infuzia combinată cu trei picături de ulei volatil de busuioc de trei ori pe zi, timp de una-două săptămâni stimulează diureza, reduce inflamaţia la nivelul căilor urinare şi previne complicaţiile infecţiilor reno-urinare.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite