Beneficiile spectaculoase ale consumului de miere
0
Considerată nu de puţine ori un aliment minune, mierea de albine este un produs unic şi extrem de sănătos pentru organismul uman datorită numeroaselor substanţe organice pe care le conţine. Folosită deseori ca un simplu îndulcitor sau ca un puternic energizant natural, mierea mai are avantajul de a fi uşor asimilată chiar şi de către cel mai sensibil stomac.
Ceea ce face ca mierea să fie un aliment extrem de benefic pentru organism sunt în primul rand cele aproximativ 400 de substanţe organice pe care le conţine. Vorbim despre vitamine, cele mai prezente fiind cele din complexul B, dar şi cele din grupa C,A,D si K, apoi despre numeroase minerale precum calciu, magneziu, potasiu, fosfor. Nu în ultimul rând, mierea se poate transforma şi într-un adevărat antibiotic natural dacă mai punem la socoteală aminoacizii, antioxidanţii, aminoacizii şi enzimele pe care le conţine.
Mierea este de asemenea utilizată şi ca un puternic energizant natural, o singură linguriţă din acest aliment având circa 64 de calorii. În comparaţie, aceeaşi cantitate de zahăr oferă organismului aproximativ 50 de calorii.
În functie de sursa florală, mierea poate conţine o cantitate mai mare sau mai mică de vitamine, minerale si aminoacizi. De exemplu, mierea mai închisă la culoare, precum cea polifloră, are o valoare nutritivă mult mai mare decât cea care este mai transparentă.
Produsul realizat de albine se poate transforma cu succes şi într-un stimulent pentru digestie, favorizând tranzitul intestinal şi ajutând astfel organismul să elimine toxinele. Mierea îşi poate demonstra capacităţile uimitoare şi când vine vorba de menţinerea unui echilibru hormonal, favoriâand reglarea activităţii glandelor din corp.
Principalele boli care pot fi prevenite dacă se consumă miere:
- Diabetul: Mai multe studii recomandă înlocuirea zahărului din alimentaţia obişnuita cu miere, deoarece aceasta ar duce la o scădere de circa 60-70% a ratei de apariţie a diabetului.
- Obezitate: Deşi conţine mai multe calorii, mierea este recomandată datorită caracteristicii sale de a nu provoca dependenţă, aşa cum se întâmplă în cazul celorlalte produse care conţin zahăr (prăjituri, ciocolată, sucuri). Cercetările au arătat că obezii sunt de fapt dependeţi de zahăr, ci nu de produsul în sine.
- Constipaţia: Datorită numeroaselor substanţe organice, consumată cu regularitate, mierea poate preveni în mod eficient problemele de tranzit intestinal.
- Osteoporoza: Mierea, prin cantităţile de lăptişor de matcă pe care le conţine, are capacitatea de a furniza organismului hormoni estrogeni, cei care au un rol deosebit de important în fixarea calciului în oase.
De menţionat ar mai fi că mierea nu trebuie consumată în cantităţi prea mari. De exemplu, copiilor sub un an nu trebuie să le fie oferită deloc miere de albine, aceştia putând fi sensibili la anumite microoroganisme care pot exista în produs. Copii între 1 şi 3 ani pot consuma 2-4 linguriţe de miere în fiecare zi, iar cei între 3 şi 6 ani chiar 4-5 linguriţe pe zi. Adulţii pot consuma zilnic circa 100 de grame de miere.
Citeşte şi:
De ce să ţinem cont când alegem mierea
Cu atâtea sortimente pe rafturi, alegerea mierii poate deveni o misiune grea, mai ales că sub un ambalaj de încredere se poate ascunde un produs falsificat. Care sunt criteriile de ţinut minte când o cumpărăm, află din articolul nostru.
Remedii naturiste pentru tratarea laringitei
Laringita este o infecţie produsă de inflamaţia, iritarea sau folosirea excesivă a corzilor vocale care aparţin laringelui.
Mierea de albine, ultimul produs oferit de UE persoanelor nevoiaşe, a ajuns în Maramureş
După ce în luna octombrie a anului 2013 s-a constatat că mierea de albine din pachetele cu ajutoare oferite de către Uniunea Europeană era defapt apă cu zahăr, coletele fiind returnate, la mijlocul lunii ianuarie au ajuns şi pachetele cu miere. Astfel, cei care doresc să îşi ridice pachetele începând de miercuri au posibilitatea să o facă.