Beneficiile smochinelor. Cum trebuie consumate fructele care te scapă de balonare și crampe abdominale

0
Publicat:

Smochinele reprezintă o sursă excelentă de micronutrienți, fiind sărace în calorii, ceea ce le face o alternativă excelentă drept gustare între mese. 100 de grame de smochine conțin: 80 de calorii, zero proteine și grăsimi, 12 grame de carbohidrați.

Smochinele, un medicament natural pentru multe afecțiuni FOTO Shutterstock
Smochinele, un medicament natural pentru multe afecțiuni FOTO Shutterstock

Mai mult decât atât, unul dintre principalele motive pentru care mulți nutritioniști consideră consumul de smochine deosebit de benefic pentru sănătate este dat de faptul că aceste fructe pot satisface pofta de dulce.

În același timp, prin conținutul lor  de minerale: cupru, magneziu, potasiu, calciu, fosfor și fier, oferă numeroase beneficii importante pentru sănătate și pentru susținerea unei diete adecvate. De asemenea, smochinele conți vitamine importante: riboflavina, tiamina, pirodoxina, vitamina A, vitamina K, vitamina C,susțin specialiștii catena.ro.  

În medicina tradițională, consumul de smochine este recomandat în cazuri de constipație, spre exemplu, deoarece facilitează tranzitul intestinal și stimulează peristaltismul intestinal.  Studiile pe animale susțin toate aceste beneficii și faptul că un aport adecvat de smochine poate ameliora simptomele cazurilor de colită ulceroasă, balonare și crampe abdominale.

Reduc riscul dezvoltării bolilor de inimă

Totodată, prin conținutul lor, aceste fructe ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol LDL din sânge. Prin urmare, arată sursa citată, ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la reducerea riscului dezvoltării bolilor de inimă. Studiile au demonstrat o îmbunătățire a profilului lipidic: colesterolul total și trigliceridele, cu creșterea colesterolului HDL (care manifestă efect cardioprotector). Datorită conținutului ridicat în antioxidanți naturali, se reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Asigură un aport excelent de antioxidanți naturali esențiali

Consumul de smochine asigură un aport excelent de antioxidanți naturali esențiali pentru lupta organismului împotriva radicalilor liberi nocivi: specii reactive de oxigen și azot. Aceștia sunt compuși care dăunează organismului și celulelor, reprezentând principalii agenți etiologici care joacă rol esențial în procesul inflamator. 

Cercetătorii au încercat să evidențieze și efectele consumului de smochine asupra glicemiei. Au observat că decoctul din frunze de smochin poate avea efecte relativ similare cu cele ale unui medicament utilizat pentru controlul glicemiei. Studiile indică faptul că acidul abscisic care se găsește în smochine ar juca un rol esențial în asigurarea homeostaziei glicemice. Totuși, smochinele sunt o sursă relativ săracă de acid abscisic, fructul de avocado fiind mai bogat în acesta. Cu toate acestea, trebuie evitat consumul de smochine confiate, deoarece acestea sunt deosebit de bogate în zahăr și ar putea promova creșterea glicemiei.

Ajută în regimul de slăbit

Bogate în fibre vegetale, vitamine și minerale, deosebit de gustoase și dulci, însă fără a conține cantități exagerate de fructoză, smochinele pot fi incluse cu încredere în regimul alimentar ales, în cazul în care doriți să pierdeți kilogramele în exces. De asemenea, acestea reprezintă o gustare excelentă între mese, ajutând astfel la reducerea și satisfacerea poftei de dulce.

Cele mai multe persoane consumă smochinele ca atare, tăiate în jumătate, sau adăugate în salate de fructe. De asemenea, pot fi folosite și pentru smoothie-uri sau pentru prăjituri și brioșe. 

 Nu sunt recomandate pentru cosum cele confiate, pentru ca au în compoziție cantități mari de zahăr adăugat, fiind foarte îmbogățite caloric.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite