Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor. Ce părți ale creierului sunt stimulate și cum se îmbunătățește memoria

0
Publicat:

O dezvoltare emoțională armonioasă a copilului trebuie să includă, neapărat, și muzica. O spun tot mai multe studii care demonstrează legătura dintre rezultatele excepționale la învățătură și expunerea copilului la muzică. 

Corul de copii al Operei Naționale FOTO Adevărul
Corul de copii al Operei Naționale FOTO Adevărul

Specialiștii sunt de părere că muzica stimulează părți ale creierului care sunt responsabile cu cititul, învățarea matematicii și dezvoltarea emoțională, potrivit totuldespremame.ro. Astfel, este foarte important pentru copil să învețe un instrument sau să cânte într-un cor.

Stimulează memoria și îl face mai îndrăzneț

E bine ca micuțul să învețe să cânte la un instrument încă din primii ani de viață, sau să asculte muzică adecvată vârstei lui. Muzica ăi ajută pe copii să țină minte mai bine fapte petrecute în trecutul apropiat sau îndepărtat. 

Copiii care fac parte dintr-un cor sau alt grup muzical vor ști să comunice mai eficient cu cei din jur, să colaboreze în echipă și să aprecieze recompensele. De asemenea, muzica îi ajută să-și dezvolte abilitățile de lider și să-și însușească disciplina.

Devine mai încrezător

Și încrederea în sine este dezvoltată atunci când copilul studiază un instrument. El își va da seama că poate rezolva situații dificile (cum ar fi, la această vârstă, descifrarea unei partituri), lucru care îi va fi folos mai târziu în viață. Și că, repetând și perseverând, lucrurile vor ieși tot mai bine. 

Răbdare și relaxare

Dacă va studia un instrument, copilul va deveni mai răbdător, pentru că el va trebui să învețe își aștepte rândul. Altfel, din partitură nu se mai înțelege nimic! Ce altă modalitate mai ușoară de a exersa buna cumpătare?

Pe de altă parte, el va învăța să interacționeze cu copiii din grup crând legături emoționale. În același timp, muzica îi ajută să se relaxeze, să lase deoparte, pentru un timp, grijile excesive, să empatizeze.

Ocupat cu studiul unui instrument ori cu cântatul într-un cor sau orchestră, copilul va dezvolta abilități de învățare continuă, care îl va determina să se adapteze constant la schimbările de care se va lovi în viață. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite