Depresia la copii: ce o declanșează, ce simptome mai puțin întâlnite are

0
Publicat:

Numită boala secolului, depresia lovește în toate categoriile sociale și de vârstă. Și copiii pot fi afectați, iar dacă primele semne sunt observate, acestea nu trebuie ignorate.

Depresia poate să apară chiar de la ârste preșcolare FOTO Shutrterstock
Depresia poate să apară chiar de la ârste preșcolare FOTO Shutrterstock

La fel ca adulții, copiii au perioade când se simt triști, însă doar pentru că un copil este trist nu înseamnă neapărat că are depresie.

Depresia din copilărie este diferită tristețea firească și de emoțiile normale prin care trec copiii pe măsură ce se dezvoltă, potrivit Healthline. Însă dacă această tristețe devine persistentă sau interferează cu activitățile sociale normale, cu interesele copilului, cu activitatea școlară sau viața de familie, acestea sunt semne care pot indica o boală depresivă. Deși depresia este o boală gravă, ea este tratabilă, iar diagnosticul și tratamentul pot fi date doar de un medic specialist.

Acest diagnostic poate fi dat chiar și la vârste fragede, potrivit unui studiu despre depresia apărută în perioada preșcolară (înainte de vârsta de 6 ani)

Simptomele depresiei la copii variază. Afecțiunea este adesea nediagnosticată și netratată, deoarece simptomele sunt considerate schimbări emoționale și psihologice normale. Primele simptomele ale depresiei gravitează în jurul tristeții, sentimentului de lipsă de speranță și a schimbărilor de dispoziție.

Iată câteva semne și simptome comune ale depresiei la copii

Stare persistentă de tristețe, iritabilitate sau plâns frecvent.

Lipsa plăcerii sau interesului pentru activități pe care de obicei le apreciază.

Schimbări de apetit și fluctuații ale greutății corporale.

Probleme de somn: insmonie sau prea mult somn.

Oboseală, lipsa energiei.

Dificultăți de concentrare.

Retragere, izolare de prieteni și familie.

Scăderea performanței școlare sau refuzul de a merge la școală.

Semne mai puțin întâlnite ale depresiei la copii

Comportament agresiv, impulsiv sau opoziționist. În loc de tristețe sau izolare, la unii copii depresia se poate manifesta prin comportament agresiv, irascibilitate sau impulsivitate. Aceasta poate fi o modalitate de a exprima furia sau frustrarea simțită în interior.

Frică sau preocupare excesivă pentru o activitate, care pot fi legate de o varietate de aspecte, cum ar fi performanța școlară sau relațiile cu ceilalți.

Simptome fizice inexplicabile: cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac, greață sau oboseală constantă. Aceste simptome pot fi manifestări ale depresiei, în special în cazurile în care nu există o cauză medicală evidentă.

Este important să fim conștienți că aceste simptome pot fi prezente și în alte afecțiuni și numai un specialist în sănătatea mentală poate diagnostica depresia în mod adecvat.

Factori care pot declanșa depresia la copii

Depresia la copii poate fi declanșată de unul sau mai mulți factori. Nu există o cauză clar definită, ci, mai degrabă, interacțiunea mai multor factori.

Factori genetici: Există dovezi că depresia poate avea o componentă genetică, iar copiii cu un istoric familial de depresie prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune, potrivit Healthline.

Evenimente traumatice: experiențe traumatice cum ar fi pierderea unei persoane dragi, divorțul părinților, abuzul sau neglijarea pot contribui la apariția depresiei la copii.

Stres în familie: conflictele familiale, instabilitatea în mediul de acasă sau în relațiile cu părinții pot afecta negativ sănătatea emoțională a copiilor și pot contribui la dezvoltarea depresiei.

Factori sociali și școlari: probleme în relațiile cu colegi sau profesorii, bullyingul sau dificultățișe școlare pot genera stres și pot contribui la apariția depresiei la copii.

Factori biologici și hormonali: anumite afecțiuni endocrine sau modificări hormonale care apar în timpul pubertății, pot fi factori care să conducă la apariția acestei boli.

Factori psihologici: copiii sensibili sau cu un nivel ridicat de autocritică pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta depresie.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite