Avantajele consumului de fructe și legume congelate. „Un câștig pe toate fronturile”

0
Publicat:

Congelarea fructelor și legumelor duce la mai puține deșeuri de-a lungul lanțului de aprovizionare, în magazine și în case. De asemenea, experții susțin că acestea sunt la fel de hrănitoare ca cele proaspete.

Avantajele consumului de legume congelate Foto: Arhivă
Avantajele consumului de legume congelate Foto: Arhivă

Americanii au aruncat 73,9 milioane de tone de alimente în 2023. Potrivit unui raport al ReFED, organizație nonprofit din SUA dedicată stopării risipei de alimente, acest lucru este echivalentul greutății a peste 369.000 de balene albastre.

Acea mâncare irosită a reprezentat o utilizare inutilă a resurselor, cum ar fi pământul, apa, îngrășămintele, pesticidele și energia. Producția, furnizarea și eliminarea lor au fost asociate cu emisia a 230 de milioane de tone metrice de gaze cu efect de seră. Iar acest lucru este echivalentul conducerii a 54 de milioane de mașini timp de un an. Iar alimentele care au ajuns în gropile de gunoi au reprezentat 2,7 milioane de tone metrice de emisii de metan, un gaz cu efect de seră de 80 de ori mai puternic pe termen scurt decât dioxidul de carbon, relatează The Washington Post.

Congelarea alimentelor și păstrarea lor în această formă poate necesita mai multă energie decât atunci când aveți de-a face cu ingrediente proaspete. Cu toate acestea, studiile asupra impactului alimentelor congelate asupra mediului și asupra climei sugerează că, în multe cazuri, păstrarea alimentelor departe de coșul de gunoi poate merita un compromis.

Congelatorul este prietenul tău, indiferent dacă îți îngheți mâncarea acasă sau dacă cumperi alimente congelate”, a spus Kai Robertson, expert independent în pierderea și risipa de alimente. „Pune o pauză pe această perisabilitate și economisește și bani”, a adăugat acesta.

Sunt congelate în câteva ore de la recoltare

Înghețarea alimentelor ajută la limitarea deșeurilor care pot apărea la fiecare pas, prevenind mucegaiul și bacteriile să le strice. Înghețarea reduce, de asemenea, presiunea termenelor de vânzare sau de utilizare, care îi pot determina pe consumatori să arunce alimentele înainte de a începe să le folosească.

Aproximativ 50% dintre alimentele neconsumate care au ajuns la gunoi în 2023 au provenit din gospodării, potrivit ReFED. În timp ce experții spun că oamenii ar trebui să își propună să cumpere doar ceea ce știu că vor mânca, utilizarea congelatoarelor este o altă modalitate de a păstra alimentele departe de gropile de gunoi.

Unul dintre principalele beneficii ale alimentelor congelate este că pot fi consumate în continuare la luni de la cumpărare.

În general, majoritatea alimentelor congelate sunt înghețate în câteva ore de la recoltare”, a spus Dana Gunders, director executiv al ReFED. „Mâncărurile proaspete, pe de altă parte, sunt mutate și depozitate, așa că sunt de obicei cu câteva zile mai vechi decât cele congelate până când le aduci acasă”, a mai adăugat aceasta.

„Sunt la fel de bune ca cele proaspete”  

Acest lucru înseamnă că oamenii de multe ori nu fac compromisuri nici în ceea ce privește nutriția, a spus Rebecca Riley, director general pentru alimentație și agricultură la Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale. Legumele, de exemplu, sunt congelate la apogeu, ceea ce poate ajuta la conservarea vitaminelor și mineralelor, a spus ea.

Sunt foarte sănătoase. Cu siguranță sunt la fel de bune de folosit ca cele proaspete”, a spus Riley.

În general, legumele congelate sunt „un câștig pe toate fronturile”, a spus Alison Mountford, fondatoare și CEO al Ends+Stems, un site de rețete dedicat reducerii risipei alimentare. Mâncarea congelată poate fi, de asemenea, de ajutor dacă ești presat de timp.

Este mult mai ușor să iei o mână de broccoli congelat și să-l pui la prăjit decât să iei broccoli proaspăt, să-l tai, să-l speli, să-l toci, să faci mizerie”, a mai spus aceasta.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite