Foto ANPC a retras 27 de tone de produse congelate de la vânzare. Amenzi de 2,5 milioane de lei pentru nereguli
0Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit grave nereguli în urma verificărilor a 540 de operatori economici care vând produse congelate, inclusiv înghețată. În perioada 12-23 august, au fost aplicate amenzi de 2,5 milioane de lei și au fost retrase 27 de tone de produse necorespunzătoare.
În perioada 12-23 august, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale riguroase la 540 de operatori economici care vând produse congelate, inclusiv înghețată. În urma acestor verificări, s-au constatat nereguli semnificative în cazul a 466 de comercianți, fiind aplicate 440 de amenzi contravenționale, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, și 130 de avertismente, potrivit News.ro
Produse alimentare improprii consumului, retrase definitiv
Echipele de control au descoperit probleme grave, cum ar fi vânzarea de produse expirate și neconformitatea cu temperatura de congelare.
În total, au fost retrase de la vânzare peste 27 de tone de produse alimentare congelate, estimate la aproximativ 270.000 de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la vânzare 3,5 tone de produse până la remedierea neconformităților.
Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, a subliniat importanța verificării produselor congelate înainte de cumpărare: „Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului. De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită.”
Nereguli frecvente descoperite în urma controalelor
Controalele au scos la iveală numeroase probleme, inclusiv:
- Comercializarea produselor congelate cu modificări organoleptice, cum ar fi acumulări de gheață și arsuri de congelare.
- Lipsa elementelor de identificare și caracterizare pe etichete.
- Ambalaje deteriorate care nu asigurau etanșeitatea produselor.
- Nerespectarea temperaturii de congelare de -18 grade C.
- Abateri privind afișarea prețurilor și promoțiilor.
- Utilizarea agregatelor frigorifice neigienizate sau deteriorate.
- Utilizarea unor mijloace de cântărire neverificate metrologic