Atenţie ce cumpăraţi! Uleiul de măsline este mai falsificat ca niciodată

0
Publicat:

UE avertizează că a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și etichetare falsă a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an. Creşterea semnificativă a preţului la uleiul de măsline a alimentat dezvoltarea pieței negre pentru acest produs.

UE avertizează asupra cazurilor de falsificare a uleiului de măsline
UE avertizează asupra cazurilor de falsificare a uleiului de măsline

Costul uleiului de măsline a crescut de peste două ori din 2018 până în prezent, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme, cauzate de criza climatică, dar și de alți factori economici.

Pe măsură ce s-a majorat prețul, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea falsă ca ulei de măsline, frauda potențială și cazurile de siguranță a sănătăţii, care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. În primele trei luni ale acestui an, însă, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori mai mare, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian.

Ţinând cont că aceste cifre se referă doar la cazurile depistate şi raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a UE, amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare.

Rapoartele privind neconformităţile au precizat că au fost descoperite sub eticheta de ulei de măsline uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate, cum ar fi pesticide şi uleiuri minerale, iar în unul din cazuri au fost descoperite fragmente de sticlă.

Au existat, de asemenea, multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat de calitate superioară cu o aciditate mai scăzută) și mai multe cazuri de etichetare înșelătoare sau falsă a originii.

În februarie, Germania a raportat un caz din Israel de „ulei lampant”, o calitate considerată improprie consumului uman, fără rafinare suplimentară, comercializat ca „ulei de măsline extra virgin”. Unele uleiuri au trecut mai multe frontiere, Germania raportând în martie un caz de „etichetare înșelătoare a uleiului de măsline din Siria, prin Țările de Jos”.

Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Queen's University Belfast, a declarat că, deși consecințele ingerării uleiului de măsline contaminat ar putea fi grave, este mai puţin probabil ca acesta să apară pe rafturile marilor supermarketuri, dar cantităţi importante pot fi utilizate de întreprinderile mici sau de cei care oferă servicii alimentare.

„Majoritatea persoanelor care falsifică uleiul de măsline o fac probabil în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă”, a spus el.

Încălzirea globală a dus la o scădere a producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-19, au fost afectate de secetă și de valuri de căldură de peste 40de grade Celsius.

Cifrele provizorii ale Consiliului internațional al măslinelor (IOC) arată că nivelurile de producție la nivel mondial ar trebui să scadă la 2,4 milioane de tone în 2023-2024, ceea ce înseamnă mai puțin decât nivelurile de consum, care sunt estimate la 2,6 milioane de tone.

Ca urmare, prețurile au crescut vertiginos. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 EUR în noiembrie anul trecut, față de 262,50 EUR cu cinci ani în urmă, ceea ce face ca uleiul de măsline să devină o piață mai atractivă pentru escroci.

Specialiştii spun că, de obicei, creşterea semnificativă a preţului pentru un produs atrage după sine şi dezvoltarea unei pieţe negre pentru produsul respectiv.

 „Ori de câte ori observăm fluctuații ale prețurilor unui produs de bază, este întotdeauna un semn clar al creșterii fraudei în următoarele câteva luni, deoarece oferă oamenilor posibilitatea de a înşela”, a explicat Chris Elliott.

„Uleiul de măsline este un exemplu. Au existat, de asemenea, creșteri masive la produse precum ciocolata, unde producția de cacao este o problemă majoră; din cauza schimbărilor climatice, vor exista creșteri mari la produse precum cafeaua. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să existe fraude”, a mai spus el.

În noiembrie 2023, autoritățile italiene au confiscat 550.000 litri de uleiuri declarate drept ulei de măsline, dar care, de fapt, constau într-un amestec de uleiuri vegetale, în valoare de aproximativ 250.000 euro.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite