„Aurul lichid”: prețul uleiului de măsline crește vertiginos. Bucătarii dezvăluie care sunt alternativele mai ieftine

0
Publicat:

Uleiul de măsline numit și „aurul lichid” este tot mai scump, însă experții în domeniu spun că există soluții. Bucătarii explică pentru theguardian cum să folosiți mai puțin ulei de măsline în mâncare. 

Uleiul de măsline, tot mai scump FOTO: Arhivă
Uleiul de măsline, tot mai scump FOTO: Arhivă

Din cauza căldurii extreme și a secetei din întreaga regiune mediteraneană, prețul mediu al unei sticle de un litru a crescut cu 39% în 2024.

În condițiile în care prețul uleiului de măsline crește,  cele mai simple și mai cumpătate mese vor începe să vă coste cu adevărat. Iată cum puteți folosiți mai puțin ulei de măsline sau la ce variante mai ieftine puteți apela. 

„Uneori este jenant când oamenii mă întreabă ce conțin pansamentele mele delicioase și, de obicei, este vorba de ulei de floarea-soarelui sau de rapiță de marcă proprie”, spune Simon Spence, bucătarul-șef de la Worton Kitchen Garden din Oxfordshire.  La mai puțin de 3 și, respectiv 5 lire sterline pe litru de sticlă, asta înseamnă o economie de 25% până la 50% la ulei.

Ravinder Bhogal, bucătarul-șef și fondator al Jikoni, Londra, alege uleiuri presate la rece pentru aroma lor mai bogată – „sau un ulei de nuci”, care este foarte plăcut, deoarece are încă o aromă frumoasă și distinctivă.

Uleiul de rapiță și uleiul de nucă, soluții ieftine!

Potrivit publicației citate, uleiul de rapiță presat la rece costă 3,50 lire sterline/500 ml, iar cel de nucă 2,50 lire sterline/250 ml la Tesco. În consecință ambele sunt mai ieftine decât uleiul de măsline.

Totuși, dacă vă este dor de notele ierboase și citrice ale uleiului de măsline, atunci Joe Woodhouse, autorul cărților de bucate vegetariene „Your Daily Veg și More Daily Veg”, sugerează să faceți un ulei de plante aromatice: „înăbușiți 200 g de ierburi moi  (precum tarhonul, busuiocul, usturoiul sălbatic) în apă clocotită timp de 30 de secunde, apoi reîmprospătați-le în apă cu gheață, stoarceți-le și amestecați-le cu 300 ml de ulei de arahide sau de floarea-soarelui. Apoi, transferați-le într-un bol cufundat în apă cu gheață pentru a răci uleiul, păstrând culoarea verzuie a ierburilor. Se utilizează în locul uleiului de măsline extravirgin”.

Atât Woodhouse, cât și Margot Henderson, bucătarul-șef de la Rochelle Canteen, Londra, și The Three Horseshoes, Somerset, apelează adesea la produse lactate pentru a-și asorta salatele.

Dressing cu iaurt, suc de lămâie și ierburi

Lui Woodhouse îi place un dressing care combină „iaurtul cu suc de lămâie, ardei iute verde și ierburi”, în timp Henderson preferă „laptele bătut sau iaurtul, oțetul Moscatel, sucul de lămâie și câte un strop de ulei de măsline și apă”.

Henderson se inspiră din bucătăriile asiatice și folosește ingrediente precum: soia și miso  (condiment tradițional japonez), care fac „o treabă excelentă în a scoate în evidență aroma legumelor, punând mai puțin accent pe ulei”.

Mâncărurile precum supele și risotto încep de obicei cu un soffritto ( bază de legume), care în mod clasic constă în „fierberea lentă a cepei, morcovului, țelinei și usturoiului tocate mărunt în ulei de măsline”.

Alți bucătari de top recomandă ca alternativă bună și ieftină la uleiul de măsline marinarea cu untură de porc. Alții apelează la iaurt de a frăgezi carnea, cum ar fi carnea de miel.

De asemenea, Rachel Roddy, o bucătăreasă și autoare din Roma, susține că folosește „unt în sosul de roșii pentru paste, uneori în combinație cu puțin ulei de măsline”.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite