Seceta din Spania a împins prețurile uleiului de măsline la un maxim al ultimilor 26 de ani

0
Publicat:

Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record din cauza unei secete prelungite în Spania, producătorul de top, iar specialiștii se așteaptă ca acestea să rămână așa pentru o perioadă lungă de timp, transmite CNBC.

Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record, Foto: Shutterstock
Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record, Foto: Shutterstock

Uleiul de măsline Aldi obișnuit cu 99p. acum este 1,29 GBP. Plus că multe dintre gamele de bază au dispărut. Până și Aldi este scump acum!” a spus un utilizator Twitter, cu domiciliul în Anglia.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), prețurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari pe tonă metrică, marcând un maxim al ultimilor 26 de ani.

Prețurile ridicate ar putea rămâne pentru ceva vreme, a spus analistul specializat în semințe și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Condiții meteorologice „extrem de proaste”

Conform datelor CNBC, vremea rea din Spania, în special perioada de secetă prelungită, este principalul motiv din spatele creșterii prețurilor.

Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus Holland.

Recolta de măsline a a scăzut cu 50%

Ca urmare a condițiilor meteorologice „extrem de proaste”, a spus el, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producția obișnuită, înăsprind oferta globală și împingând prețurile în sus.

Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că... Spania a produs o cantitate de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone metrice, în scădere față de ce obișnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone metrice”, a spus specialistul.

De asemenea, izbucnirea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline, a precizat David Valmorbida, Asociația Australiană de Ulei de Măsline.

Măslinii cresc în climat cald și uscat, iar temperatura optimă variază de la 60 la 80 de grade F. Spania a avut o criză de vreme „foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitațiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziției Ecologice al țării. Țara a cunoscut 36 de luni consecutive de precipitații sub medie.

Dacă vremea nu se îmbunătățește și seceta din Spania continuă, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament și mai rău.

Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piață, care spun, de asemenea, că prețurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o perioadă lungă de acum încolo”, a spus Holland.

„Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației Australiane a Uleiului de Măsline, pentru CNBC.

Presiunile cererii

Presiunile cererii pun și mai multă presiune pe lanțurile de aprovizionare deja provocate.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani - prețurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii mâncau și găteau acasă mai des în timpul și după pandemia de Covid-19, a spus Valmorbida.

În plus, lipsa uleiului de floarea-soarelui după invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creșterea prețurilor.

Declanșarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat el.

Schimbarea obiceiurilor consumatorilor ar putea reduce o parte din presiune.

Consumatorii au început deja să reducă în mod substanțial consumul de ulei de măsline, în primul rând, fiind mai puțin generoși în utilizare, dar în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale, de semințe sau la diferite amestecuri de uleiuri”, a spus Valmorbida.

Cu toate acestea, el a susținut că o cerere de bază pentru uleiul de măsline ca produs sănătos și natural va „rămâne la aproape orice preț”.

Așadar, fără o creștere a precipitațiilor, am putea continua să vedem prețuri istorice ridicate la sau peste 5 euro pe kg până în anul de recoltă 2023/24.”, a mai precizat sursa citată.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite