Alimente pentru întărirea oaselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun mijloc pentru a avea oase puternice este alimentaţia sănătoasă din copilărie. Iată care sunt cele mai bune alimente pentru întărirea oaselor.

Lactatele sunt primele pe lista de alimente pentru întărirea oaselor. Motivul îl ştim cu toţii: sunt cele mai bune surse de calciu, un mineral esenţial pentru sănătatea oaselor. Nutriţioniştii spun că trebuie să mâncăm, zilnic, trei produse lactate, de preferat unul la fiecare masă, pentru a ne asigura necesarul de calciu. Iată ce cantitate de calciu se află în câteva tipuri de lactate:

Aliment (100 grame) Calciu (miligrame) Lapte de vacă 130 Lapte de oaie 450 Iaurt 150 Telemea de vacă 300 Brânză de capră 150 Brânzeturi Camembert 400 Emmentaler 1.190 Roquefort 600

Alimente pentru întărirea oaselor: vitamina D şi proteine

A avea oase puternice nu presupune doar un aport bun de calciu. Trebuie să beneficiezi de asemenea de cantităţi suficiente de vitamina D şi proteine. Aceste două substanţe nutritive au rolul de a susţine asimilarea calciului. Din acest punct de vedere, tot laptele este alimentul ideal întrucât conţine atât proteine, cât şi vitamina D. Dar în cadrul unei diete echilibrate trebuie să incluzi şi alte alimente pentru întărirea oaselor: carnea, peştele, ouăle, toate surse importante de proteine şi vitamina D.

Aceste alimente pentru întărirea oaselor sunt obligatorii în copilărie, dar se dovedesc de mare ajutor şi la maturitate, în principal pentru femei, în scopul evitării osteoporozei post-menopauză. În cazul persoanelor predispuse la osteoporoză, boală caracterizată prin fragilitatea oaselor, absorbţia unei cantităţi suficiente de calciu şi vitamina D poate întârzia demineralizarea osoasă şi preveni fracturile.

Alimente pentru întărirea oaselor: lapte de soia, tofu

Există şi surse vegetale de calciu, proteine, acizi graşi esenţiali, vitamine şi minerale importante pentru întărirea oaselor. Laptele de soia şi brânza tofu pot înlocui cu succes laptele pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Aceste alimente pentru întărirea oaselor s-au dovedit utile şi în lupta contra cancerului de sân şi bolilor cardiovasculare. O jumătate de ceaşcă de tofu îţi furnizează 250 mg de calciu şi foarte puţine calorii.

Alimente pentru întărirea oaselor: sardine şi somon

Nutriţioniştii nu contenesc a lăuda beneficiile peştelui pentru sănătatea inimii, a creierului, dar şi a oaselor. Sardinele sunt unele dintre cele mai remarcabile alimente pentru întărirea oaselor: 85 de grame de sardine conţin nu mai puţin de 325 de miligrame de calciu. Un alt peşte bun pentru întărirea oaselor este somonul, o sursă excelentă de calciu, proteine, acizi graşi omega 3.

Alimente pentru întărirea oaselor: legume şi fructe

Din categoria alimente pentru întărirea oaselor merită să includem în dietă şi legumele verzi, brocoli, varză, care furnizează organismului acid folic, vitamina K şi alte substanţe nutritive necesare asimilării calciului. Fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic) şi cele uscate (smochine, curmale), dar şi bananele, portocalele, mango, avocado ocupă un loc important pe lista cu alimente pentru întărirea oaselor.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite