Alimente neașteptate asociate cu constipația. Ce spune un gastroenterolog

0
Publicat:

Orice persoană care suferă de constipație este întrebată de medic mai întâi despre dietă. Anumite alimente sunt legate de susținerea tractului digestiv, în timp ce alte alimente îl pot încetini. Dar un anume aliment asociat cu această problemă este adesea ignorat.

Alimentl asociat cu constipația  FOTO Shutterstock
Alimentl asociat cu constipația FOTO Shutterstock

Un anume aliment în special poate provoca constipație, dar adesea este trecut cu vederea. Și este unul pe care multe persoane îl consumă în fiecare zi.

Potrivit dr. Susana Sohi, medic specializat pe medicină internă și gastroenterologie, dieta standard de tip occidental, în ansamblu, este destul de nesănătoasă și duce la constipație. Alimente de tip fast-food, ultraprocesate, de origine animală, cu brânză multă și puține legume, puține fibre, peste în general mai apreciată.

Dieta occidentală, cel mai mare factor cauzator de constipație

Cu toate că știm cu toții că acest tip de dietă specific occidental nu este sănătos și adesea duce la constipație, un anume aliment este rareori asociat cu această problemă de sănătate. Totuși, este cel mai adesea cauzatorul acestei probleme. Este vorba despre carne. Asta deoarece carnea este adesea punctul central al unei mese standard, fiind principala sursă de proteine. În schimb, proteinele vegetale precum fasole sau linte sunt bogate în fibre, ceea ce previne constipația, scrie Parade.

Potrivit unui articol științific publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, zilnic, între 63 și 74% dintre locuitorii din America de Nord mănâncă carne roșie sau carne procesată. Și Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health raportează că americanii mănâncă de peste trei ori media globală de carne.

Vegetarienii și veganii, mai puțin expuși riscului

Studiile științifice susțin afirmația că o dietă centrată pe carne este cauzatoare de constipație. Un studiu publicat în revista Nutrients a constatat că vegetarienii și veganii au un nivel mai mare de mișcări intestinale decât persoanele care mănâncă carne. Un alt studiu a constatat că o dietă bogată în grăsimi saturate (cum ar fi slănină, cârnați și hamburgeri) este legată de constipație.

Deoarece carnea este evident cauzatoare de constipație, o modalitate ușoară de a o rezolva este de a reduce consumul de carne, înlocuind-o cu alimente integrale, surse de proteine din​​​​ plante. Dr. Sohi spune că creșterea fibrelor alimentare este cea mai bună modalitate de a preveni constipația. „Americanul tipic nu obține suficiente fibre din dietă. Majoritatea dintre noi nici măcar nu se apropie de aportul zilnic recomandat de 30 de grame de fibre pe zi, iar asta poate duce la constipație”, spune ea.

Hidratarea, foarte importantă

Ea subliniază, de asemenea, importanța de a bea multă apă, care ajută la menținerea sistemului digestiv funcțional. Dr. Sohi adaugă că consumul excesiv de alcool sau băuturi carbogazoase poate înrăutăți constipația. Aceasta este un alt element de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de obiceiurile de hidratare. În loc de apa simplă, au un foarte bun efect de hidratare niște fructe, castraveți sau mentă proaspătă.

Dacă petreci cea mai mare parte a zilei fiind sedentar, dr. Sohi spune că mai multă mișcare poate ajuta, de asemenea, la prevenirea senzației de constipație. Începe ziua cu o plimbare sau încearcă 30 de minute de mers după masă.

De asemenea, este important să fii conștient de faptul că unele afecțiuni medicale pot provoca constipație. Dr. Sohi spune că aceasta include hipotiroidismul, diabetul și disfuncția podelei pelvine, precum și efectele secundare ale unor medicamente.

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor de a consuma alimente sănătoase, constipația persistă, e cazul să mergi la un medic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite