Băutura care face minuni la digestie: este o sursă mai puternică de probiotice decât multe alte produse lactate fermentate
0Este un aliment bogat în nutrienți, dar și în probiotice, fiind de mare ajutor pentru digestie, dar și pentru buna funcționare a intestinului. Este o băutură fermentată, făcută în mod tradițional folosind lapte de vacă sau lapte de capră.
Chefirul, căci despre el este vorba, se obține adăugând boabe de chefir în lapte, relatează doc.ro.
În aproximativ 24 de ore, microorganismele din boabele de chefir se înmulțesc și fermentează zaharurile din lapte, transformându-l în chefir.
Variante de chefir fără lapte pot fi făcute cu apă sau lapte de cocos ori cu alte lichide dulci, însă acestea nu vor avea același profil nutritiv precum chefirul pe bază de lactate.
Datorită calitîților sale, probioticele precum chefirul te pot ajuta să restabilești echilibrul bacteriilor benefice din intestin. Din acest motiv, sunt extrem de eficiente în tratarea mai multor forme de diaree.
De asemenea, în urma cercetărilor s-a stabilit că probioticele și alimentele probiotice pot ajuta în cazul mai multor probleme digestive. Este vorba despre sindromul intestinului iritabil, ulcerele cauzate de infecția cu Helicobacter Pylori și multe altele. Bacteriile benefice care se regăsesc în acest produs ajută la reducerea inflamației de la nivel intestinului, dar și la tratarea simptomelor acestui sindrom.
Probioticele protejează împotriva bolilor gastrointestinale
Iaurtul este cel mai cunoscut probiotic, însă chefirul îl depășește cu mult. Conform sursei citate, acesta este de fapt o sursă mult mai puternică. Probioticele sunt microorganisme care au un efect benefic asupra florei de la nivelul intestinelor, având o acțiune protectoare, dar și antibiotică.
Probioticele sunt bacteriile bune, care ajută digestia, gestionează greutatea și sănătatea mintală, dar te și protejează de bolile gastrointestinale. Chefirul poate conține până la 61 de microorganisme diferite, întocmai cum arată un studiu din 2013. Chefirul este așadar, o sursă mult mai puternică de probiotice decât multe alte produse lactate fermentate.
Chefirul este atât de bun datorită probioticului Lactobacillus kefiri pe care îl conține. Băutura acrișoară are și proprietăți antibacteriene, atacând bacteriile precum Salmonella, Helicobacter Pylori ori E.coli. Kefiran, un tip de carbohidrați prezent în chefir, are și proprietăți antibacteriene coform unui studiu din 2005.
Chefirul este indicat și persoanelor cu un sistem imunitar sensibil, predispuse la alergii, care pot provoca afecțiuni precum astmul. În cadrul unui studiu efectuat pe animale, s-a dovedit că prin consumul de chefir sunt suprimate răspunsurile inflamatorii legate de alergii și astm.