Adevărat sau fals despre alimentele congelate. Cât timp le poţi păstra la rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum e mai bine să decongelăm alimentele: la temperatura camerei sau în frigider? Putem păstra alimente la congelator ani întregi?


Legumele congelate, la fel de hrănitoare ca cele proaspete

ADEVĂRAT. Legumele congelate şi conservele sunt o soluţie bună dacă nu au adaosuri mari de sare sau de zahăr. Deşi diferă ca textură şi ca gust, din punct de vedere nutriţional, aceste variante sunt apropiate de cele proaspete“, explică medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte fructele şi legumele congelate, în cele mai multe cazuri, ele sunt „procesate" la scurt timp după ce au fost culese, în punctul maxim de coacere, spun specialiştii. Procesarea constă, mai întâi, în aducerea vegetalelor la temperatura de fierbere (fie în puţină apă, fie în aburi), până când acestea sunt pe jumătate fierte. Dezavantajul este că astfel se pierde o parte din conţinutul de vitamina C şi de vitamine din complexul B. Apoi, ele sunt aduse brusc la temperaturi foarte scăzute. Specialiştii spun că prin această metodă se păstrează o mare parte din substanţele nutritive ale legumelor şi ale fructelor pentru o perioadă îndelungată.

Este recomandat să decongelezi alimentele la temperatura camerei

FALS. Cum bacteriile încep să se dezvolte rapid începând de la o temperatură de 5 grade Celsius, specialiştii ne descurajează să decongelăm alimentele la temperatura camerei, care poate ajunge şi la 29 de grade Celsius. Cel mai recomandat este să decongelăm la frigider. Durata de decongelare durează în funcţie de dimensiunile pachetului şi de tipul de aliment – de la câteva ore, la o noapte întreagă.

Funcţia de decongelare a cuptorului cu microunde este, şi ea, o variantă atunci când suntem în cirză de timp, dar această variantă este exclusă din start de persoanele care consideră microundele un risc pentru sănătate. „Merge şi la microunde, dar produsul capătă o culoare neplăcută“, precizează medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Cei care preferă decongelarea în apă trebuie să ştie că procesul nu trebuie să dureze mai mult de două ore, temperatura apei nu trebuie să depăşească 21 de grade Celsius, iar apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute, pentru a evita pe cât posibil înmulţirea microorganismelor.

Odată decongelate, alimenetle pot fi recongelate

FALS. Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă“. Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare.

Alimentele pot fi conservate la congelator pe perioadă nedeterminată

FALS. Durata de conservare a alimentelor la congelator diferă foarte mult în funcţie de tipul alimentului, dar în niciun caz nu trebuie să depăşească un an.

Cât timp se păstrează alimentele la congelator

Mâncare gătită sau sosuri - 1-2 luni

Carne - 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)

Peşte - 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)

Organe şi mezeluri - 3-6 luni

Fructe şi legume - 8-10 luni

Unt - 8 luni

Îngheţată şi sorbeturi de casă - 2-3 luni


Citeşte şi:

Cum se congelează corect alimentele

Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete, cu condiţia să fie păstrate în condiţii optime.

Care legume sunt mai bune gătite decât în stare proaspătă

Prin preparare termică, anumite legume îşi sporesc calitatea nutriţională şi ne oferă o cantitate mai mare de substanţe benefice pentru sănătate, susţin specialiştii.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite