11 modalități prin care riscul de a face cancer poate fi redus. Recomandările unor specialiști

0
Publicat:

Doar foarte puține dintre cancere (până la 10%) sunt moștenite, în cele mai multe cazuri boala putând fi prevenită. Cancerele care pot fi prevenite sunt cele pentru care pot fi luate măsuri adecvate de reducere a riscului, explică, pentru Yahoo Life, Heather Thompson Mackey, asistentă medicală și director senior - prevenire cancer la Fundația Prevent Cancer - SUA.

Riscul de cancer poate fi redus. FOTO Shutterstock
Riscul de cancer poate fi redus. FOTO Shutterstock

„Aproximativ 40% din cancere, în general, pot fi legate de factori de risc modificabili", spune Mackey.

Ea și alți experți împărtășesc, în luna prevenirii cancerului (februarie), modalitățile de reducere a riscului dezvoltării acestei boli.

Reduceți consumul de alcool!

Consumul de alcool este asociat cu un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv de ficat, de prostată și de pancreas.

„Cel mai bine pentru prevenirea cancerului este să nu bei deloc", spune Mackey, explicând că, dacă oamenii beau, ar trebui să se limiteze la nu mai mult de un pahar (pentru femei) sau două (pentru bărbați) pe zi.

Nu fumați!

Potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, fumatul este factorul de risc nr. 1 pentru cancerul pulmonar.

Potrivit statisticilor, fumătorii au de 15 până la 30 de ori mai multe riscuri de a dezvolta sau de a muri de cancer pulmonar decât nefumătorii. Dar cancerul pulmonar nu este singura boală de care ar trebui să se îngrijoreze fumătorii.

„Există mai multe alte tipuri de cancer asupra cărora fumatul are un impact: de la cancerul de vezică urinară, la cancerul din regiunea capului și gâtului, la cancerul esofagian și cancerul pancreatic", a declarat, pentru Yahoo Life, Dr. Andrew Hertler, oncolog și director medical al Evolent.

Cunoașteți-vă corpul!

Oamenii ar trebui să rămână conștienți de corpul lor, spune, pentru Yahoo Life, Dr. April Spencer, oncolog chirurg și fondator al Dr. Spencer's Global Breast Health and Wellness Center -SUA.

Specialista recomandă să semnalați medicului orice schimbare - cum ar fi o aluniță care și-a modificat forma sau culoarea, o umflătură misterioasă sau diferențe în modul în care arată sau se simt sânii.

Practicați o expunere sigură la soare!

Țineți cont că o cantitate prea mare de radiații UV este asociată cu un risc crescut de cancer de piele!

Heather Thompson Mackey recomandă să folosiți o cremă de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare ori de câte ori sunteți afară și să evitați perioadele intense de expunere la soare între orele 10 și 14.

Fiți la zi cu vaccinările!

Se știe că există mai multe vaccinuri care pot contribui la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

„Peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt asociate cu HPV [virusul papiloma uman], astfel că vaccinarea împotriva HPV a schimbat mult lucrurile", amintește Mackey.

Specialista recomandă vaccinarea împotriva hepatitei B, considerat primul vaccin „anti-cancer", deoarece poate preveni infecțiile cronice cu hepatita B, care ajută la prevenirea cancerelor hepatice cauzate de acest virus.

Urmați o dietă sănătoasă!

Punerea nutriției pe primul loc poate fi de ajutor.

„Creșteți aportul de fructe și legume și reduceți consumul de carne roșie, de alimente procesate și băuturi bogate în zahăr", spune Spencer.

Heather Thompson Mackey recomandă evitarea multor tipuri de mezeluri sau carne afumată din cauza modului în care sunt procesate, pentru că acestea cresc expunerea la agenți cancerigeni.

Documentați-vă cu privire la istoricul medical al familiei!

Spre exemplu, dacă există un istoric de cancer de colon în familia dumneavoastră, ar fi bine să discutați cu medicul despre efectuarea unei colonoscopii înainte de vârsta recomandată de 45 de ani și să vă informați cu privire la alte măsuri preventive.

„Este important să cunoașteți tipurile de cancer și la ce vârstă au fost diagnosticați acei membri ai familiei. Aveți această conversație cu medicul dumneavoastră, chiar și începând cu vârsta de 20 de ani", spune Mackey.

Există algoritmi pe care medicii îi pot folosi pentru a estima riscul particular al unui pacient și dacă trebuie sau nu să meargă mai departe cu testele genetice.

În plus, operațiile profilactice - în care un organ sau o glandă se îndepărtează înainte de apariția oricăror semne de cancer, cum ar fi mastectomia preventivă pentru a preveni cancerul de sân - pot reduce riscurile de a dezvolta aceste tipuri de cancer în aproximativ 99% din cazuri, însă Hetler avertizează că nu este întotdeauna o variantă de recomandat și că nu este ceva ce poate fi abordat cu ușurință.

Rămâneți activi!

Cu cât mai multă mișcare, cu atât mai bine, spun specialiștii. Un stil de viață sedentar este asociat cu un risc crescut pentru diverse tipuri de cancer.

Cercetările arată că efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi reduce riscul de cancer colorectal, endometrial și de cancer de sân la postmenopauză.

Tratați traumele emoționale!

Studiile arată, spre exemplu, că în cazul copiilor cu traume emoționale, există un risc mai mare de a dezvolta cancer și alte boli mai târziu, spune, pentru Yahoo Life, medicul oncolog Katie Deming.

Evitați poluanții și substanțele cancerigene!

Există un număr mare de substanțe chimice care sunt cunoscute ca fiind cancerigene pentru om, inclusiv formaldehida, funinginea, gudronul de cărbune și smoala de gudron de cărbune, azbestul și aflatoxinele.

Există modalități de a limita expunerea la substanțe cancerigene. Una dintre ele este testarea locuinței pentru expunerea la radon, azbest sau plumb, sugerează Mackey.

Efectuați testele de depistare a cancerului conform recomandărilor!

De la mamografii la colonoscopii, screening-ul pentru cancer este esențial în prevenirea apariției unor cancere mai avansate și în îmbunătățirea ratelor de supraviețuire.

Vârsta și frecvența la care trebuie făcute variază  de la 21 de ani pentru testul Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin, până la vârsta de 50 de ani pentru un examen de prostată sau în funcție de factorii de risc ai unei persoane, potrivit Yahoo Life.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite