Motivul pentru care nu există pilule contraceptive pentru bărbați. Efectele considerate inacceptabile pentru ei, tolerate în cazul femeilor

0
Publicat:

Pilulele contraceptive sunt făcute doar pentru femei și sunt cunoscute că au o serie de efecte secundare nu tocmai plăcute. Dar aceste efecte secundare tolerate în cazul femeilor, au fost motivul pentru care nu s-au conceput niciodată aceste pastile pentru bărbați.

Contraceptivele pentru bărbați sunt în teste
Contraceptivele pentru bărbați sunt în teste

O pastilă masculină sigură și eficientă ar avea potențialul de a elibera, în sfârșit, femeile de responsabilitatea contracepției și de a preveni milioane de sarcini nedorite în fiecare an. Un medicament numit tioridazină luat pentru schizofrenie s-a constatat că avea ca efect „orgasmul uscat”, ceea ce putea fi un punct de plecare pentru o pastilă contraceptiv masculină. Însă unii bărbați au considerat ideea unui orgasm invizibil ca fiind extrem de neatrăgătoare. Pentru o parte dintre bărbați, așa-numita pastilă „a cearșafurilor curate” a fost considerată ca fiind emasculatoare. În cele din urmă, metoda pe care o studau cercetătorii și-a pierdut finanțarea, iar cercetătorii au renunțat la idee.

Nu există în prezent pilule contraceptive pentru bărbați

În prezent, pilula contraceptivă masculină încă nu s-a concretizat. Săptămâna aceasta, cercetările efectuate pe șoareci au identificat o nouă țintă promițătoare - un comutator molecular care poate paraliza spermatozoizii timp de două ore, făcând persoana care ia pastila să fie temporar infertil. Dar, deși proteina a fost salutată ca fiind promițătoare, mai are încă un drum lung de parcurs înainte de a fi aprobată pentru utilizare la om.

De fapt, găsirea unor medicamente eficiente nu a fost niciodată o problemă.

În ultima jumătate de secol au fost propuse multe metode contaceptive pentru bărbați, inclusiv unele care au ajuns la teste clinice pe oameni. Cu toate acestea, fiecare dintre ele a ajuns în cele din urmă într-un punct mort - chiar și cele care sunt sigure și eficiente au fost respinse din cauza efectelor secundare nedorite. Mai multe pilule masculine au fost respinse pe motiv că duc la efecte secundare care sunt extrem de frecvente în rândul femeilor care iau aceste pilule contraceptive feminine. Deși simptomele sunt tolerate în cazul pastilelor pentru femei, în cazul bărbaților, au fost considerate inacceptabile arată BBC.

Etica nu a fost mereu luată în considerare

Pentru a înțelege de ce efectele secundare sunt mult mai puțin acceptabile în cazul pilulelor contraceptive masculine, este util să ne întoarcem la momentul în care a fost dezvoltată pentru prima dată pilula combinată feminină - la sfârșitul anilor 1950. La acea vreme nu existau standarde formale adoptate la scară largă pentru studiile clinice, iar medicamentul (o combinație de estrogen și progesteron în doze relativ mari) a fost testat într-o serie de experimente controversate în mai multe țări, precum Puerto Rico. Au fost implicate doar 1.500 de femei și, deși jumătate dintre participante au renunțat și trei au murit, medicamentul a fost aprobat de către US Food and Drug Administration în 1960.

Apoi, în iunie 1964, totul s-a schimbat. O confederație internațională a asociațiilor medicale, Asociația Medicală Mondială, a recunoscut necesitatea unui nou cod de etică medicală - în special după procesele de la Nürnberg, în urma cărora unii medici au fost acuzați de comiterea de crime medicale în Germania nazistă.  

Declarația de la Helsinki a fost un cod de etică medicală menit să protejeze participanții la cercetarea medicală. Acesta includea prevederi conform cărora oamenii de știință ar trebui să pună participanții la studii pe primul loc și să analizeze dacă beneficiile potențiale pentru aceste persoane cântăresc riscurile de a le face rău.

Versiunea masculină, nesigură, în timp ce pentru femei e acceptată

Versiunile moderne ale pilulei contraceptive combinate sunt considerate a fi sigure pentru majoritatea femeilor, deși, în cazuri rare, pot duce la hipertensiune arterială și la formarea de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, ele pot provoca, de asemenea, o serie de efecte secundare mai puțin grave, inclusiv schimbări de dispoziție, greață, dureri de cap și sensibilitate la nivelul sânilor. Există chiar și unele dovezi că îți pot schimba forma corpului.

Ceea ce ne aduce la următorul motiv pentru care pilulele contraceptive masculine sunt ținute la un nivel de standarde mai înalte - atât în ceea ce privește efectele secundare acceptabile, cât și siguranța în general: pentru a afirma ceea ce este evident din punct de vedere medical, bărbații nu pot rămâne însărcinați.

„Cred că trebuie să vă gândiți la modul în care comitetele de etică cântăresc riscurile și beneficiile în ceea ce privește un studiu, deoarece, deși este implicat un cuplu, partenerul de sex feminin este cel care suportă riscurile fizice ale unei posibile sarcini. Pus în balanță, efectele secundare neplăcute sunt [mai] acceptabile”, spune Susan Walker, profesor asociat de contracepție și sănătate reproductivă la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie.

Încercări încă din anii ‘70

În SUA, aproximativ 700 de femei mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de sarcină și de naștere, în timp ce aproximativ 50.000 dezvoltă „morbiditate maternă severă” - efecte semnificative asupra sănătății pe termen scurt sau lung. La nivel mondial, aproximativ 295.000 de femei mor în timpul și în urma nașterii.

Bineînțeles, bărbații nu se confruntă cu aceste riscuri dacă aleg să aibă relații sexuale neprotejate, așa că standardele de siguranță pentru orice contraceptive pe care le-ar putea lua trebuie să treacă o ștachetă mai înaltă.

Pilule contraceptive hormonale masculine au fost dezvoltate mai multe versiuni care datează încă din anii 1970, când cercetătorii au injectat voluntari cu testosteron în fiecare săptămână timp de câteva luni și apoi au verificat dacă acest lucru a afectat producția de spermă. Unul dintre primele teste a constatat că era extraordinar de eficient - cu doar cinci sarcini după echivalentul unei persoane care a folosit metoda timp de 180 de ani. Studii ulterioare au analizat dacă acest lucru ar putea fi îmbunătățit și mai mult prin adăugarea unui al doilea hormon, cum ar fi progestativul - o versiune sintetică a hormonului reproductiv feminin progesteron.

Terapia cu hormoni i-a speriat pe bărbați

Cu toate acestea, a existat o problemă: terapiile cu hormoni au o multitudine de efecte secundare bine cunoscute - multe dintre acestea fiind cunoscute femeilor care iau pilula contraceptivă. Testosteronul singur poate duce, printre altele, la acnee, piele grasă și creștere în greutate, ceea ce a dus la întreruperea timpurie a unor teste.

Au existat teste foarte reușite ale injecțiilor contraceptive hormonale masculine”, spune Walker, care dă exemplul injecției contraceptive, care s-a dovedit a fi aproape 100% eficientă în suprimarea concentrației de spermatozoizi. „A funcționat extrem de bine, dar a fost întreruptă din cauza îngrijorărilor legate de efectele secundare, cum ar fi schimbările de dispoziție și schimbările de piele - ceea ce nu i-a surprins prea mult pe cei care lucrează cu contracepția feminină”, a spus ea.

O posibilă metodă ar putea fi acceptată

Cu toate acestea, au fost propuse, de asemenea, o serie de opțiuni contraceptive non-hormonale pentru bărbați, inclusiv un vaccin care vizează o proteină implicată în maturarea spermei și un fel de vasectomie temporară, inhibarea reversibilă a spermei sub ghidare (RISUG).

RISUG presupune injectarea unui polimer sintetic în tubul care transportă sperma în afara testiculelor - canalul deferent - pentru a bloca ieșirea spermatozoizilor. Acesta a fost inițial dezvoltat ca o modalitate de sterilizare a conductelor de apă, dar ulterior a fost adaptat pentru a fi sigur în interiorul corpului uman. În prezent, în India, acesta se află în faza a III-a de studii clinice - etapa finală de testare înainte ca un tratament să fie aprobat.

Cu toate acestea, ca și în cazul pilulei contraceptive pentru bărbați, chiar și contracepția non-hormonală poate fi neatrăgătoare pentru unii bărbați.

Cred că este adevărat că, din experiența mea de a vorbi cu bărbații despre acest lucru, bărbații sunt îngrijorați de fertilitatea viitoare și de efectele secundare necunoscute care pot deveni cunoscute abia după ani de zile de la utilizarea unui produs. Sunt îngrijorați de efectul asupra performanței lor, de modul în care se simt în legătură cu sexul”, spune Walker.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite