Cât de sigure sunt școlile din Olt: doar două de la sat au paznic, din 101 controlate. WC-ul în curte rămâne o realitate
0Paza în școli nu este o prioritate în localitățile rurale din Olt, peste 10% dintre unități au încă WC-ul în curte, iar securitatea la incendiu nu pare să fie o preocupare majoră.
Cu doar câteva zile înainte de începutul unui nou an școlar cifrele care arată cât de bine s-au pregătit autoritățile să-i primească pe elevi în bănci sunt dezamăgitoare. Schimbările față de situația de anul trecut, din aceeași perioadă, nu sunt deosebite, comisiile mixte formate din reprezentanți ai mai multor instituții din județ (Prefectură, Consiliu Județean, Inspectorat Școlar, Direcție de Sănătate Publică, Inspectorat pentru Situații de Urgență) întocmind un raport în urma verificărilor realizate.
Peste 20% dintre școli, în continuare fără autorizație sanitară de funcționare
În județul Olt, elevii și preșcolarii învață în 480 corpuri de clădire, pentru 98 dintre acestea nefiind acordată autorizația sanitară de funcționare, din motive precum: lipsă sursă proprie de apă; lipsă apă curentă; calitate necorespunzătoare a apei; clădiri având componente de construcție deteriorate (fațade, tavane, pereți interiori, acoperișuri, burlane, jgheaburi); mobilier școlar degradat sau neadaptat vârstei școlarilor; iluminat necorespunzător, grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine, grupuri sanitare pentru elevi neseparate pe sexe, lipsa grupului sanitar pentru personalul didactic, lipsa grupului sanitar în incinta unității școlare); lipsa sistemului de canalizare sau canalizare necorespunzătoare; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide, lipsa gardului împrejmuitor sau gard incomplet; lucrări de reabilitare nefinalizate.
Din cele 160 unități școlare cu personalitate juridică din județ, au fost controlate 106, cinci fiind din mediul urban și 101 din mediul rural.
Problemele au fost evidente încă de la intrarea în unitate. Din cele 101 școli de la sat controlate, doar două au paznic, în celelalte 99 paza fiind asigurată de „serviciul de pază comunal”.
„Marea majoritate a școlilor dispun de sistem de supraveghere video, amplasat în exterior, pe holuri și în sălile de clasă. O singură unitate de învățământ nu are gard împrejmuitor, acesta lipsește parțial în 16 școli, în mare parte din cauza lucrărilor de reabilitare în desfășurare. (...) Este nevoie de marcaje rutiere (pietonale) în 24 de școli din mediul rural, acestea fiind șterse sau lipsind”, se menționează în concluziile cuprinse în raportul de control.
Jumătate dintre școlile controlate au unități de alimentație publică în preajmă, „dar elevii sunt avertizați și supravegheați să nu părăsească școala pe perioada procesului instructiv-educativ”, este o altă concluzie.
Din cele 106 școli controlate, în 36 nu este apă caldă.
„O problemă sensibilă o reprezintă amplasarea grupurilor sanitare”
WC-ul în curte, o realitate constatată și în timpul controalelor din acest an, este considerat „o problemă sensibilă”.
„O problemă sensibilă o reprezintă amplasarea grupurilor sanitare. Cu toate acestea, în 16 școli din cele 106 grupurile sanitare sunt amplasate în exterior. În privința canalizării, 30 de școli sunt racordate la rețeaua publică, iar celelalte 76 dispun de fosă vidanjabilă, în special școli din mediul rural”, se mai menționează în raport.
Pericolul de incendiu, cel mai puțin luat în seamă
Deși în doar un an două școli din Olt au fost mistuite de flăcări, una dintre acestea (Școala Rusănești) la relativ scurt timp de la încheierea unor lucrări de reabilitare, eforturile de reconstrucție nefiind nici până astăzi finalizate, pericolul de incendiu nu pare să fie o preocupare majoră pentru autorități.
Conform raportului citat, „doar 15 unități de învățământ au autorizație de securitate la incendiu, 32 nu necesită (n. red. – sunt clădiri vechi, construite în perioada în care nu se impunea obținerea unui asemenea document, și acestea nu au fost supuse unor lucrări de reabilitare astfel încât să necesite solicitarea unei autorizații de la ISU), iar 66 de construcții/clădiri/corpuri cu destinație de învățământ nu dețin această această autorizație, fiind îndrumate să inițieze procesul de autorizare, astfel încât elevii din județul Olt să învețe în condiții de siguranță civică”.
Din același raport mai aflăm că majoritatea (98) au stingătoare, dar și că 13 aveau termenul de valabilitate expirat. „Puțin mai mult de jumătate dintre școlile inspectate au sistem de alarmare la incendiu; 81 dintre acestea au iluminat de securitate pentru evacuare (70 funcțional/11 nefuncțional), iar 25 nu au deloc. Situația este însă diferită în ceea ce privește instalația de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, 59 de unități de învățământ nu dețin o astfel de instalație, doar în 35 de școli fiind funcțională”, au mai notat membrii echipelor de control. 94 de școli nu au hidranți interiori, în patru școli aceștia nu sunt funcționali, iar în doar opt școli acești hidranți pot fi folosiți la nevoie.