Anticoncepţionalele bărbăteşti au trecut testul de siguranţă: cum funcţionează şi care sunt efectele adverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă pilulă anticoncepţională masculină a trecut testele de siguranţă şi de tolerabilitate după ce a fost folosit de bărbaţii dintr-un studiu zilnic, timp de o lună, ceea ce a produs răspunsuri hormonale in concordanţă cu o contracepţie eficientă, potrivit cercetătorilor de la două instituţii de testare a medicamentului, informează publicaţia Technology Networks.

Rezultatele studiului au fost prezentate duminică, 24 martie la Endo 2019, reuniunea anuală a Societăţii Endocrinologice din New Orleans, în SUA.

Contraceptivele orale experimentale pentru bărbaţi au la bază un testosteron modificat care are acţiuni combinate ale unui hormon masculin (androgen) si progesteronului, a declarat cercetătorul studiului, Christina Wang.

„Rezultatele noastre sugerează că această pilulă, care combină două activităţi hormonale într-unul, va scãdea productţa de spermă, în timp ce va proteja libidoul”, a spus Wang, citată de Technology Networks.

Studiul a implicat  40 de bărbaţi sănătoşi aflaţi sub supravegherea institutului LA BioMed şi cercetătorilor de la Universitatea din Washington 

Wang a mai spus că reacţiile adverse la medicament au fost puţine, lejere şi au inclus oboseală, acnee sau dureri de cap la patru, şase bărbaţi. Cinci bărbaţi au raportat o scădere uşoară a libidoului, iar doi bărbaţi au descris disfuncţii erectile uşoare, însă activitatea sexuală nu a scăzut. Mai mult, niciun participant nu a oprit consumul pilulelor din cauza efectelor secundare şi toate au trecut testul de siguranţă.

Efectele medicamentului au fost reversibile după oprirea tratamentului, a remarcat Wang.

Medicamentul ar trebui administrat  cel puţin 60-90 de zile pentru a afecta producţia de spermă, 28 de zile de tratament fiind un interval prea scurt pentru a observa efectul aşteptat. Cercetătorii planifică studii mai extinse  şi dacă medicamentul este eficient, se va trece la testarea cuplurilor activi sexual.

"Contracepţia hormonală sigură, reversibilă, ar trebui să fie disponibilă în aproximativ 10 ani", a prezis Wang.

Wang a spus că majoritatea bărbaţilor sunt deschişi să folosească acest tip de control al naşterilor nedorite. Ea a citat un sondaj multinaţional, unde 9.000 de bărbaţi au fost intervievaţi, un studiu publicat în revista Human Reproduction, în februarie 2005, care a constatat că 55% dintre bărbaţii aflaţi în relaţii stabile doresc să încerce noi metode contraceptive hormonale masculine, dacă acestea sunt reversibile.

„Scopul este de a găsi compusul care are cele mai puţine efecte secundare, fiind totodată cel mai eficient. Suntem in curs de elaborare a doua medicamente care se administrează pe cale orala, încercând astfel să asigurăm progresul din domeniul medicinei contraceptive.”, a mai adăugat cercetătoarea, citată de Technology Networks.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite