Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: de ce e bine ca fetele să îşi pună busuioc sub pernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetele tinere care vor să îşi viseze ursitul trebuie să „fure“ sau să ceară preotului un fir de busuioc sfinţit pe care să îl pună sub pernă.

Potrivit tradiţiei populare, ajunul Bobotezei este noaptea în care fetele necăsătorite îşi pot visa ursitul. Tinerele care vor să se căsătorească fură sau cer de la preot un fir din mănunchiul de busuioc pe care şi-l pun sub pernă, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, ca să-şi viseze alesul. Conform tradiţiei, fetele trebuie să îşi lege pe degetul inelar un fir roşu de lână ori de mătase, de care să înnoade  rămurica de busuioc şi să pună apoi o altă crenguţă sub pernă.

Busuiocul are puteri speciale, fiind una din plantele cele mai întrebuinţate în descântecele de dragoste şi măritiş. Fata care posteşte, se roagă cu credinţa şi face acest ritual în ajunul Bobotezei are şanse mari să îşi viseze alesul în această noapte.

Un alt obicei legat de măritişul fetelor tinere este cel al consumării unei turte de făină sărate înainte de culcare. Bărbatul care îţi va aduce apă pentru a-ţi potoli setea îţi este ursit.

Fetele care cad pe gheaţă de Bobotează sigur se vor mărita în acel an. Tradiţia populară mai spune că Ajunul Bobotezei este cea mai geroasă zi a anului şi că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă.

Tot în ziua de Bobotează se practică şi ritualul lumânărilor. Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, reprezentând partenerii unui potenţial cuplu. Dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu bărbatul ales.

De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

Există şi credinţa potrivit căreia dacă în dimineaţa de Ajunul Bobotezei pomii sunt încărcaţi cu promoroacă vor avea rod bogat.

Boboteaza, tradiţii şi obiceiuri: ziua când se prind farmecele, se deschid cerurile şi animalele „vorbesc“. De ce se ţine post negru, iar fetele pun busuioc sub pernă

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite