Un alt fel de analfabetism: românii adoră tehnologia, dar nu înţeleg ce face exact

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii apreciază tehnologia, dar habar n-au cum să vorbească despre ea. Sau ce reprezintă elementele ei, conform unui nou studiu Samsung.

Utilizatorii români iubesc tehnologia, 61% din ei o utilizează mai mult decât o făceau acum doi ani, iar 58% din ei sunt încântaţi s-o folosească, însă terminologia îi face deseori să se simtă confuzi şi nu le oferă o viziune clară asupra felului în care diferite dispozitive şi servicii ar trebui să îi ajute, conform celui mai nou studiu Samsung. Samsung Electronics Europa a realizat un studiu în 18 ţări, inclusiv în România, analizând obiceiurile utilizatorilor atunci când vine vorba de tehnologie, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Întrebaţi cât de bine cunosc noii termeni din tehnologie, 67% din români au declarat că pretind că înţeleg termenii sau frazele tehnice pe care, de fapt, nu le cunosc, iar 7% din ei au răspuns că fac acest lucru şi de câteva ori pe zi. Termenii pe care românii pretind cel mai des că îi înţeleg sunt Cloud (28%), Emoji (27%) şi Streaming (25%). Pe de altă parte, respondenţii cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani sunt cei care admit cel mai des atunci când nu stăpânesc terminologia tehnică.

Studiul s-a concentrat şi pe aplicaţiile pe care românii le consideră cele mai utile. Astfel, aplicaţiile de navigaţie şi hărţi sunt cele pe care 26% consideră că au un impact semnificativ în simplificarea vieţii lor. Acestea au fost urmate de aplicaţiile de tip calculator (22%) şi aplicaţiile pentru camere foto (13%). Românii, la fel ca şi europenii, sunt entuziasmaţi de tehnologiile noi. Cei mai mulţi dintre ei (92,5%) au declarat că sunt entuziasmaţi de performanţele dispozitivelor pe care plănuiesc să le cumpere. Pe de altă parte, 16% din ei simt că nu pot ţine pasul cu tehnologia, în timp ce 49% au fost de acord că progresul tehnologic este inevitabil.

Românii pretind că ştiu terminologia pentru a nu părea ridicoli sau ignoranţi în faţa colegilor (29%). Totuşi, una dintre urmările neînţelegerii terminologiei tehnice are ca rezultat neputinţa utilizatorilor de a beneficia de un serviciu sau de un dispozitiv la potenţial maxim (35%). Samsung Europa susţine că va crea un glosar accesibil, „The Plain Tech Guide”, pentru a explica ce înseamnă ultimii termeni apăruţi şi cum aceştia ne pot îmbunătăţi viaţa.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite