Cele mai importante criterii de care să ţii cont când alegi un telefon nou

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerea unui telefon porneşte, întâi, de la preţ. Apoi, de la specificaţii. FOTO Hepta
Alegerea unui telefon porneşte, întâi, de la preţ. Apoi, de la specificaţii. FOTO Hepta

Sunt câţiva producători mai mari şi mii de companii care pun telefoane pe piaţă, dar, indiferent de brand, ar trebui să ţii cont de aceste criterii pentru a investi cât mai bine banii disponibili.

În câteva luni, smartphone-ul modern împlineşte 10 ani. Sunt tot mai mulţi producători şi preţurile sunt tot mai mici, dar câteva elemente rămân definitorii pentru un telefon bun. „Adevărul“ compune o listă cu acestea pentru a selecta mai uşor acel model pe care să cheltui mai mult de 2.000 de lei sau pe care să îl cumperi tocmai pentru că oferă un raport calitate - preţ foarte bun.

Ce trebuie să ştii despre sistemul de operare

În prezent, sunt două platforme foarte mari şi Windows 10 Mobile. Cea din urmă ar putea deveni una mare în următorii ani, dar starea în care se regăseşte în prezent n-o pune în balans cu celelalte două. Altfel, iOS şi Android domină piaţă, cea din urmă fiind cea mai mare. Aplicaţiile, cu mici excepţii - jocuri video sau produse plătite - sunt aceleaşi pe ambele, iar numărul mai mare de utilizatori pe Android face ca portofoliul de programe să fie mai numeros.

Diferenţa esenţială între ele e că iOS e o platformă închisă, controlată de Apple, pe când Google dezvoltă Android, dar poate fi modificată de producători. De aici apar interfeţele proprii pe care le întâlneşti pe Samsung, HTC, Huawei sau LG, aplicaţiile preinstalate de producători sau software-ul diferit pentru camera foto în funcţie de producător.

lg g4 android marshmallow

Totodată, este mult mai uşor să faci transfer de fişiere pe Android decât pe iOS şi ai o libertate mai mare când vrei să distribui conţinut - poze, video, texte - în aplicaţiile instalate pe smartphone. Iar, dacă eşti interesant, Android poate fi modificat după cum doreşti, să arate aşa cum ţi-ar plăcea, cu aplicaţii terţe Play Store. Informaţiile sunt disponibile pe forumul XDA Developers.

În final, mai trebuie spus că iOS primeşte cele mai noi actualizări mai repede, pe când producătorii de Android întârzie câteva luni de la data lansării unei noi versiuni de către Google. Altfel, o alegere foarte bună, pentru cei atenţi la buget, este Huawei P8 Lite cu Android. Cu iOS poţi alege orice model mai nou de iPhone 5 (cel mai vechi model care suportă iOS 10), dar iPhone 5s oferă un raport mai bun între cost şi performanţe. Cât despre Windows 10 Mobile, cel mai bun este Lumia 950 XL.

Cea mai bună cameră e cea pe care o ai cu tine

Telefoanele nu doar că au devenit mai mari, au primit ecrane mai bune şi sunt mai rapide ca niciodată, ci au şi camere foto foarte bune. Cele mai bune din ultimii doi filmează 4K, au senzori de cel puţin 12 megapixeli şi pozele în situaţii cu puţină lumină ies decent. Desigur, cea mai bună cameră este pe cel mai nou telefon, dar nici versiunile din 2015 sau chiar finalul lui 2014 nu vor fi cu mult în urmă.

image

Dacă nu vrei să cheltui foarte mult pe cel mai nou iPhone, o alternativă la îndemână este iPhone SE, care utilizează acelaşi senzor, dar telefonul per total este mai mic. Cu Android îţi recomand Samsung Galaxy S6 edge+ cu acelaşi senzor folosit pe Note 5, telefonul care a primit o notă foarte mare în review-ul realizat de „Adevărul“ şi lăudat de profesionişti pentru performanţa camerei. Dacă vrei să experimentezi fotografia alb-negru, cu siguranţă Huawei P9 este telefonul căutat. Calitatea acestei camerei este garantată Leica, cel mai cunoscut producător de echipamente foto din lume şi în branşa aceasta de peste un secol.

Cât contează spaţiul de stocare, dimensiunile şi bateria

Aici nu există niciun compromis: cel mai bun spaţiu de stocare e cel mai mare spaţiu de stocare. Există memoria internă de tip flash pe care poţi pune muzică, fişiere, aplicaţii şi videoclipuri şi poze, apoi mai există posibilitatea de a-l extinde cu un card microSD. Telefoanele cu Android suportă carduri, cum ar fi Huawei P9 de mai sus sau Galaxy S7, iOS nu.

image

În acest context, un iPhone 6s de 128GB este cea mai bună achiziţie. Cu Android există opţiuni cu 64GB, în special de la producători din China, dar în România ai parte de service mai bun pentru produse precum Samsung, HTC, Huawei sau LG. O alegere bună este Galaxy S7 cu spaţiu de 32GB sau un Nexus 6P cu Android pur, cum îl dezvoltă Google, şi aceeaşi capacitate de stocare.

Oamenii caută constant cele mai subţiri şi mai uşoare telefoane, dar această dorinţă vine cu un mare minus: dispozitive cu baterie mică. Şi aici trebuie delimitate două formule: „autonomia“ înseamnă câte ore de folosire a telefonului obţii după o încărcare completă, pe când „durata de viaţă a bateriei“ reprezintă perioada de timp cât rezistă un acumulator până când începe să-i scadă capacitatea de a oferi o autonomie bună. Pe scurt, şi bateriile îmbătrânesc, deoarece au un număr limitat de cicluri de încărcare.

Telefoanele cu ecrane cât mai mari, de tipul Nexus 6P sau Galaxy S7 edge, au cei mai mari acumulatori. Spre exemplu, Samsung oferă unul de 3.600 mAh, pe când un iPhone 6s Plus (cu dimensiuni generoase, de asemenea), are doar 2.750 mAh. Ambele modele oferă o autonomie foarte bună.

image

Greutatea, de asemenea, creşte odată cu dimensiunile ecranului. Pentru un raport bun între dimensiuni, greutate, cost şi performanţe, o alegere inspirată este iPhone 6 de 16GB. Galaxy S7 este o alegere mult mai bună, dar şi ecranul, şi telefonul sunt puţin mai mari. Contează foarte mult confortul în momentul folosirii şi de la ce tip de telefon vii.

Lista aceasta nu este exhaustivă, deoarece platformele software şi construcţia telefoanelor, componentele din ele pot face diferenţa între unul sau altul. Este însă un ghid de care poţi ţine cont când îţi alegi viitorul smartphone. Un sfat pe final: orice Nexus primeşte actualizarea de Android mai repede decât celelalte telefoane.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite