ByteDance e deținută majoritar de companii americane. Interviu cu Theo Bertram, director TikTok

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 30 noiembrie am vizitat centrul de date TikTok din Heggvin, Norvegia, cel mai mare din Europa al companiei, aflat în construcție. După conferința de presă, ce a urmat vizitei, am discutat cu Theo Bertram, director de relații guvernamentale și politici publice pe Europa al TikTok despre proiectul Clover și alte aspecte legate de companie.

Theo Bertram, director TikTok, vorbind despre proiectul Clover. FOTO Adrian Pogîngeanu
Theo Bertram, director TikTok, vorbind despre proiectul Clover. FOTO Adrian Pogîngeanu

Theo Bertram a început conferința de presă legată de proiectul Clover cu o lămurire legată de ByteDance, compania care deține TikTok. A spus că există o percepție greșită asupra acestui subiect, în special în țările nordice. A continuat:

”TikTok e deținută de compania mamă ByteDance. ByteDance nu e o companie chineză, este înregistrată în afara Chinei. Tiktok e o parte, o subsidiară a ByteDance, care deține și o subsidiară chineză (n. r. Douyin). Tiktok nu e o subsidiară a companiei chineze, aceasta este una dintre cele mai comune idei greșite. 

ByteDance este deținută în proporție de 60% de mari companii de investiții, în principal americane, Sequoia, Coatue, KKR, le puteți găsi pe site. E deținută în proporție de 20% de angajați, 5000 dintre ei fiind aici în Europa, și în proporție de 20% de fondatori. Yiming Zhang a fondat compania și este chinez. A lucrat la Microsoft înainte să fondeze ByteDance, locuiește în Singapore și nu e membru al Partidului Comunist Chinez.

Consiliul de administrație al companiei e format din 5 persoane, 4 din ei sunt seniori executivi ai acelor mari companii de investiții și au rezidență globală. Doi dintre ei, Liang și Rubo, sunt chinezi, lista e publică pe site și nici ei nu sunt membri ai Partidului Comunist Chinez.

Ca să fie foarte clar: TikTok e deținută de ByteDance și aceasta nu a primit nici o investiție din partea statului chinez, nu e deținută de statul chinez, nu are membri ai Partidului Comunist Chinez în consiliul de administrație. ByteDance e o companie din afara Chinei.”

Despre proiectul Clover 

Proiectul Clover este o inițiativă a TikTok axată pe crearea unui enclave sigure pentru datele utilizatorilor europeni de TikTok. Acesta introduce o serie de noi măsuri pentru a consolida protecțiile existente și pentru a alinia mai mult abordarea generală a guvernanței datelor cu principiul suveranității datelor europene. Datele europene, care sunt stocate acum în SUA, Singapore și Malezia, vor fi stocate în trei centre de date europene, două în Irlanda și unul în Norvegia, cel de la Heggvin.

Interviul


Dacă Bitedance este deținută în proporție de 60% companii americane și niciunul dintre fondatori sau membri din conducere nu sunt membri
 ai Partidului Comunist Chinez (CCP), de ce ar trebui să fie îngrijorate guvernele și utilizatorii din cauza Chinei?

Cred că oamenii au temeri despre noi care sunt greșite. Dar cred că fiecare companie trebuie să se protejeze de amenințările actorilor statali și de alți actori din întreaga lume. Și cred că ceea ce facem cu Proiectul Clover depășește ceea ce face orice altă companie. Deci, înțelegem temerile oamenilor. Credem că aceste temeri sunt uneori greșite. Dar înțelegem și că trebuie să le abordăm. Și nu este suficient pentru noi să spunem că nu sunt serioase. De aceea am investit acesti bani în acest proiect. Și credem că atunci când te uiți la ceea ce facem, suntem acum un loc mai sigur, mai sigur pentru datele utilizatorilor europeni decât orice competitor.

În ce măsură are Grupul NCC acces la datele utilizatorilor TikTok? Ar trebui să fie îngrijorați oamenii? Până la urmă, utilizatorii platformei nu au niciun, să spunem, contract cu Grupul NCC.

Deci, Grupul NCC asigură supravegherea. Ei se asigură că persoanele care accesează datele accesează datele pentru motive corecte. Și sunt un strat suplimentar de protecție în jurul companiei.

Deci, ei nu au acces direct la datele utilizatorilor?

Ei monitorizează cine accesează datele și pentru ce motiv. Cred că Stephen a explicat-o ca pe o schemă. Desigur, trebuie să facem asta într-un mod care să respecte GDPR. Ei au acces la codul sursă. Deci, ei supraveghează cum este construit TikTok și cum este protejat pentru a se asigura că datele utilizatorilor sunt în siguranță. Dar datele utilizatorilor sunt păstrate în siguranță de oricine, fie că este vorba de Grupul NCC sau de TikTok, de cei din cadrul companiei sau de oricine din exterior prin aceste protecții pe care le avem în vigoare.

Ce este proiectul Clover, și care este scopul principal al acestuia?

Proiectul Clover este un proiect de frunte în industrie, de suveranitate a datelor. Ce vreau să spun prin asta este că acesta este un proiect pentru a păstra datele utilizatorilor europeni în siguranță. Deci, vom ține datele utilizatorilor europeni în centrele de date europene. Punem un baraj în jurul acestor date, un baraj de protecție. Și apoi, în loc să vă spunem doar ”aveți încredere în noi” pentru a le păstra în siguranță, avem una dintre cele mai bune firme de securitate cibernetică din Europa care joacă acest rol de monitorizare și securizare a accesului la aceste date. Astfel încât oamenii să poată fi încrezători că accesul din afara Europei la aceste date este cel mai bine protejat la nivel global.

Care sunt principalele caracteristici ale enclavelor de date implementate cu proiectele Clover? Și care sunt avantajele pe care le aduc pentru securitatea și confidențialitatea datelor utilizatorilor?

Folosim tehnologii de îmbunătățire a confidențialității de ultimă generație, în care investim masiv. Punem datele în centrele de date europene. Dar pe lângă asta, cred că ceea ce face acest lucru diferit față de orice fac competitorii noștri este, în primul rând, codul nostru sursă poate fi inspectat de aceste terțe părți, astfel încât să puteți avea încredere că aplicația este proiectată într-un mod care este sigur.

Și în al doilea rând, accesul la aceste date nu este ceva despre care doar noi spunem că este protejat. Acum este supravegheat de această terță parte. Al treilea lucru pe care l-aș adăuga care este, de asemenea, unic și este integrat în contractul cu grupul NCC este că ei pot vorbi cu organizațiile de securitate cibernetică aparținând guvernelor din întreaga Europă. Ei pot vorbi cu autoritățile de protecție a datelor din întreaga Europă. Și ei pot răspunde la întrebările acestor organizații fără ca TikTok să fie în cameră. 

Deci, dacă oamenii au temeri sau întrebări, în loc să fiu doar eu explicându-le ce facem sau cineva de la TikTok, ei pot vorbi cu Grupul NCC și pot obține acea asigurare de la o terță parte.

Care este progresul curent al centrelor de date TikTok pe cere le construți în europa? 

Deci, construim trei centre de date, două în Irlanda și unul în Norvegia. Cel din Norvegia este cel mai mare. Și pe acesta, l-am vizitat astăzi. Astăzi am predat cheia și sperăm să începem să mutăm datele în Norvegia și să terminăm până la mijlocul anului viitor. Dar deja am început să mutăm datele utilizatorilor europeni în primul centru de date din Irlanda. Până la sfârșitul anului viitor, întregul proiect va fi finalizat.

Cum va afecta Clover experiența utilizatorilor TikTok? Are proiectul vreun impact asupra experienței utilizatorilor?

Nu ar trebui să schimbe cu nimic experiența utilizatorului, dar ar trebui să le ofere mai multă încredere în timp că datele lor sunt în siguranță. Într-un fel, Legea Serviciilor Digitale (DSA) ar fi mai degrabă ceva ce utilizatorii români experimentează mai întâi. Observăm acest aspect în contextul eforturilor noastre sporite de a ne conforma, și suntem recunoscuți în mod pozitiv de către comisarii europeni, de către Macron și alți factori de decizie

Cred că avem acum 7,5 milioane de utilizatori în România. Și cred că avem, încerc să-mi amintesc câți moderatori de conținut. Avem 140 sau 160 de moderatori în România și toate aceste detalii sunt acum disponibile public ca parte a Legii Serviciilor Digitale. Și cred că ajută oamenii să înțeleagă atât scara platformei, cât și cât de serios luăm moderarea conținutului. Avem mai mulți oameni care lucrează la moderarea limbii române decât competitorii noștri. Și asta ajută la menținerea siguranței platformei și are un impact mare pentru utilizatori.

Cum vedeți viitorul Proiectului Glover și ce impact va avea asupra industriei tehnologice în ansamblu? 

Da, cred că stabilește un precedent pe care cred că alte companii îl vor urma în timp. Și cred că întrebările legate de confidențialitate și securitate nu sunt doar întrebări pentru TikTok. Sunt întrebări cu care industria noastră s-a confruntat de mult timp. Cred că ceea ce facem acum merge cu un pas mai departe. Cred că o parte din acea competiție, între companiile tehnologice, este sănătoasă, ca și răspunsul la întrebările: ce companie e mai sigură, cine poate păstra datele utilizatorilor în siguranță? Și noi credem că am făcut un pas mai departe decât alții în această direcție. Și va fi interesant să vedem ce se va întâmpla în viitor.

Aveți planuri de a extinde Proiectul Clover și în alte regiuni?

Avem un program similar în SUA numit Project Texas, care are aceeași configurație, punem datele utilizatorilor americani în SUA, protejăm datele și avem o terță parte care le protejează. În SUA, terța parte este Oracle. Aici este Grupul NCC.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite