TikTok a prezentat noul centrul de date din Norvegia, unde vor fi stocate datele europenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La invitația TikTok am vizitat astăzi, 30 noiembrie, centrul de date al companiei, parte a proiectului Clover, care este în construcție în Loten și Hamar, Norvegia, în zona industrială Heggvin.

Centrul de date TikTok din Norvegia. FOTO Adrian Pogîngeanu
Centrul de date TikTok din Norvegia. FOTO Adrian Pogîngeanu

TikTok a organizat un tur de presă pe șantier, urmat de două prezentări una despre proiectul Clover - susținută de Theo Bertram, director de relații guvernamentale și politici publice pe Europa la TikTok și de Stephen Bailey, CEO al NCC Group. Și una despre sustenabilitate - susținută de Ian Gill, director global pe sustenabilitate la TikTok și Svein Atle Hagaseth, CEO al Green Mountain.

Centrul de date care se construiește în Loten și Hamar, Norvegia ;i va fi format din 5 clădiri principale la terminarea lucrărilor. În prezent lucrează pe șantier între 600 și 700 de persoane, majoritatea localnici. Printre muncitori am întâlnit întâmplător și doi români, i-am auzit vorbind în timpul turului și i-am abordat. 

În momentul de față sunt ”în picioare” 3 clădiri, una are doar fundația turnată și una n-a fost începută. Proiectul are un cost de 12 miliarde de dolari și investiția va fi făcută pe parcursul a 10 ani.

Pe șantier am fost ghidați de Svein Atle Hagaseth, CEO al Green Mountain, o companie concentrată pe sustenabilitate, care construiește centrul de date al TikTok.

Svein Atle Hagaseth, CEO al Green Mountain. FOTO  Adrian Pogîngeanu
Svein Atle Hagaseth, CEO al Green Mountain. FOTO Adrian Pogîngeanu

În prezentarea despre sustenabilitate, Svein ne-a explicat că proiectul Beluga, este cel mai mare de co-locare din Europa, de până acum, cu o putere de 90MW ( pentru 3 clădiri) și cu creșterea până la 150MW, când toate cele 5 clădiri vor deveni funcționale.

Co-locarea este un serviciu oferit de centrele de date, unde o organizație închiriază spațiu pentru serverele și alte echipamente de rețea. Într-un centru de date de co-locare, o organizație închiriază spațiu de la un furnizor terț. Cu toate acestea, spre deosebire de cloud, serverele și infrastructura de rețea utilizate de o companie sunt deținute și operate privat de către acea companie.

La finalul lucrărilor, centrul de date va arăta așa.

image

Proiectul Clover este o inițiativă a TikTok axată pe crearea unui enclave sigure pentru datele utilizatorilor europeni de TikTok. Acesta introduce o serie de noi măsuri pentru a consolida protecțiile existente și pentru a alinia mai mult abordarea generală a guvernanței datelor cu principiul suveranității datelor europene. Datele europene care sunt stocate acum în SUA, Singapore și Malezia, vor fi stocate în trei centre de date europene, două în Irlanda și unul în Norvegia, cel pe care l-am vizitat astăzi.

Cum arată în prezent șantierul într-un video scurt.

Despre Proiectul Clover:

1. Controlul accesului la date: Controalele existente de acces la date limitează deja în mare măsură accesul la datele utilizatorilor. TikTok își îmbunătățește aceste controale prin introducerea de gateway-uri de securitate care vor determina accesul angajaților la datele utilizatorilor europeni de TikTok și transferurile de date în afara Europei.

2. Tehnologii care îmbunătățesc confidențialitatea: TikTok intenționează să lucreze cu alte terțe părți pentru a incorpora în abordarea sa cele mai recente tehnologii avansate care augmentă aceste proceduri deja robuste.

3. Stocarea locală a datelor: TikTok s-a angajat să stocheze datele utilizatorilor europeni local. Au fost stabilite trei noi centre de date în Europa. Primul centru de date din Dublin, Irlanda, este acum operațional și a început migrarea datelor utilizatorilor europeni către centrul de date.

4. Supraveghere din partea terților: TikTok a angajat o companie de securitate europeană terță, NCC Group, pentru a audita independent securitatea, pentru a monitoriza fluxurile de date, pentru a oferi verificare independentă și pentru a raporta orice incidente.

Voi reveni cu mai multe imagini și detalii de pe șantier și cu un interviu, despre proiectul Clover, cu Theo Bertram, director de relații guvernamentale și politici publice pe Europa la TikTok.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite