Administraţia Barack Obama a dezvăluit cât de mult spionează NSA prin Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Obama a publicat două documente săptămâna aceasta în care descrie scopul monitorizării informaţiilor care se schimbă prin Internet si telefon. Faţă de ceea ce Edward Snowden a oferit lumii, informaţiile oficiale arată că NSA controlează mult mai puţin din traficul online.

Barack Obama a spus deja că vor fi luate câteva măsuri spre o transparenţă mai mare în ceea ce priveşte activităţile desfăşurate de agenţiile americane. Acest lucru a fost acuzat de toate marile companii din SUA, de la Yahoo! şi Google la Apple şi Microsoft care au cerut mai multă libertate. Documentele oferite de administraţia prezidenţială americană arată că NSA supraveghează 1,6% din traficul pe Internet, notează The Verge

Această cantitate de date nu este în întregime analizată, fiind estimată la circa 1,8 petabaiţi (1PB=1.000TB), ci NSA se limitează la revizui aproximativ 0,025% din toate informaţiile la care are acces. „Dacă ecosistemul comunicaţiilor globale ar fi reprezentat de un teren de fotbal, atunci ceea ce NSA colectează reprezintă o zonă de dimensiunea unei monede pe acest teren“, se arată în documentul oferit de autorităţile SUA.

În acelaşi document se vorbeşte de originea acestui program. Se pare că a fost generat de atacurile asupra turnurilor World Trade Center din septembrie 2001. Astfel, colectarea şi cercetarea acestor informaţii ar putea oferi modalităţi de prevenţie a unor astfel de atacuri. În acelaşi act se menţionează că în 2009 a fost prevenit un atac asupra metroului din New York datorită acestei strategii de spionaj. Există însă voci care acuză guvernul că laudă NSA, deşi nu agenţia a ajutat atunci la dejucarea planurilor teroriştilor.

Vreau să clarific ceva, o dată pentru totdeauna, şi anume că America nu este interesată să spioneze oameni obişnuiţi. Agenţiile noastre sunt concentrate pe găsirea acelor informaţii esenţiale pentru protecţia cetăţenilor americani şi, în multe cazuri, a aliaţilor. Barack Obama

NSA interceptează şi colectează metadate în ceea ce priveşte navigarea pe Internet şi apelurile telefonice. Asta înseamnă că nu stochează convorbiri sau conţinut web, ci între ce puncte au fost făcute schimburile, la ce ore, în ce zile. Şi păstrează aceste date maximum 5 ani, în timp ce, foarte probabil, companiile telecom nu le stochează atât timp. Înainte de acest informaţii oficiale, un fost agent NSA a spus că agenţia controlează 80% din traficul pe care îl monitorizează, iar restul este oferit de companiile cu activităţi în online.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Află mai multe despre companiile implicate în acest caz: 

FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri

Omul care a dezvăluit cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Apple

Der Spiegel: Europa, ţinta principală a spionajului american

Un laş moare de o mie de ori, o companie o singură dată. Ce ajutor nesperat a primit Edward Snowden contra SUA

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite